| |     latinica | english  
Насловна
РЕПУБЛИЧКИ РЕФЕРЕНДУМ РАДИ ПОТВРЂИВАЊА АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, потписао је Одлуку о расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је заказан за 16. јануар 2022. године.

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) издало  је Обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на републичком референдуму. Обавештење се може преузети на следећем линку:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-republickom-referendumu/

Подносиоци захтева путем јавног портала МДУЛС https://upit.birackispisak.gov.rs/  могу проверити да ли су уписани у јединствени  бирачки списак (ЈБС).

Држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште у Републици Србији могу да поднесу захтев за гласање у иностранству. Уз прописани формулар потребно је приложити и копију важеће биометријске личне карте Републике Србије или копију важећег биометријској пасоша Републике Србије.

Држављани Републике Србије са бирачким правом подносе захтев за гласање у иностранству преко дипломатско-конзуларног представништва најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 25. децембра 2021. године (локално време у Републици Србији).

Лице које је држављанин Републике Србије и има пријављено пребивалиште у Републици Србији а није уписано у ЈБС неопходно је да најпре поднесе захтев за упис у ЈБС.  Тек пошто захтев буде решен, односно надлежни орган донесе решење о упису у ЈБС, онда се може примити односно процесуирати захтев за гласање у иностранству.

Попуњени захтеви могу се доставити Амбасади РС у Лондону лично или на е маил: referendum@serbianembassy.org.uk.


Верзија за штампу
Важне информације
Нерадни дани
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре