| |     latinica | english  
Насловна
Састанак са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан

31.08.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуартом Пичом, са којим је разговарао о актуелним светским и регионалним темама, попут дијалога Београда и Приштине, као и о унапређењу билатералних односа Србије и УК.
Подсећајући на то да се ове године навршава 185 година од успостављања дипломатских односа Србије и УК, председник Вучић је истакао да је наша земља опредељена за интензивирање српско-британске сарадње, посебно економске, у којој има много неискоришћених могућности. Такође, захвалио је Влади УК на финансијској помоћ коју пружа кроз Фонд за добру управу, фокусиранy на подршку реформама у домену владавине права и привредног развоја.

Специјални изасланик Пич је, говорећи о актуелној енергетској кризи, као последици рата у Украјини, рекао да је УК спремно за сарадњу са Србијом у области енергетске безбедности и њеном унапређењу.

По питању дијалога Београда и Приштине, председник Вучић је још једном нагласио да Србија инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, посебно за Србе на КиМ, те да улаже велике напоре за постизање одрживог договора кроз дијалог и компромис, без наметнутих решења.

Специјални изасланик Пич је захвалио председнику Вучићу на посвећености дијалогу Београда и Приштине. Он је, у име Владе УК, подржао европске аспирације Србије, нагласивши да је неопходно даље унапређење људских права и рад на реформама у различитим областима.

Извор/Фото: www.predsednik.rs


 


Верзија за штампу
Важне информације
Нерадни дани
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре