| |     ћирилица | english  
Naslovna
DOBRODOŠLI

Dobrodošli na veb stranicu Ambasade Republike Srbije u Londonu

 

Pozivamo vas da pogledate ovu sliku; u pitanju je glava rimskog imperatora Konstantina s početka 4. veka naše ere. Skulptura je iskopana u Srbiji gde se Konstantin rodio oko 274. godine naše ere u gradu koji se zvao Naisus (drugi po veličini grad u današnjoj Srbiji, Niš) u rimskoj provinciji Meziji. Ovaj čovek koji je rođen u Naisusu,  proglašen je 306. godine naše ere za cara u Jorku u jednoj drugoj rimskoj provinciji, Britaniji (današnjem Ujedinjenom Kraljevstvu). Kasnije je položio temelje srednjevekovne i post-srednjevekovne evropske hrišćanske civilizacije a njegov život najbolje svedoči o dugotrajnim vezama između naše dve zemlje.
Srednjevekovna Srbija je bila prosperitetna kraljevina,  a Engleska je u tom periodu počela svoj uspon moćne evropske sile. U 15. veku, Srbiju su pokorili Turci Osmanlije. Početkom 19. veka Srbija je ponovo uspostavila nezavisnost. Godine 1837. prvi britanski konzul Džordž Lojd Hodžis stigao je u Srbiju čime je ozvaničeno uspostavljanje diplomatskih odnosa između naše dve zemlje. U 20. veku, naše dve države su se borile na istoj strani u oba svetska rata.
Od početka 21. veka, Srbija sprovodi važne ekonomske i političke reforme kako bi modernizovala svoje društvo i postala član Evropske unije. U prethodnom periodu, Srbija je ostvarila veliki napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Nakon odluke Evropskog saveta iz juna 2013. godine da otvori  pristupne pregovore, 21. januara 2014. godine, održana je prva Međuvladina konferencija čime su zvanično otvoreni pregovori o članstvu Srbije u EU. Početna faza pregovora – analitički pregled i procena usaglašenosti srpskih propisa sa pravnim tekovinama EU i njihovom primenom (skrining) već je započet u septembru 2013. godine. Ujedinjeno Kraljevstvo je iskreno privrženo proširenju EU, tako da Srbija uživa podršku Velike Britanije na svom evropskom putu. Očekujemo da će se trgovina i direktne investicije Velike Britanije u Srbiju znatno povećati u narednim godinama, koje će biti obeležene pregovorima o pristupanju, postepenom primenom Srbije pravnih tekovina EU što će na kraju biti krunisano članstvom u EU.
Bez obzira na međusobne razlike u vezi sa problemom Kosova, anglo-srpski odnosi su veoma dobri, duboko ukorenjeni u istoriji i čvrsto zasnovani na zajedničkim vrednostima koje delimo. Veliki doprinos tim vezama daju pripadnici srpske dijaspore u Ujedinjenom Kraljevstvu, čiji se broj procenjuje na oko 70.000. Zahvaljujući svojim kvalitetima i predanosti oni su u potpunosti integrisani u britansko društvo, a održavaju veze sa svojom maticom gradeći na taj način čvrste mostove koje povezuju dva naroda iz različitih delova Evrope.

Ambasada Republike Srbije u Londonu
 


Verzija za štampu
Ambasador
PRETHODNI AMBASADORI SRBIJE U UK