| |     ћирилица | english  
Naslovna
REPUBLIČKI REFERENDUM RADI POTVRĐIVANJA AKTA O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, potpisao  je Odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije koji je zakazan za 16. januar 2022. godine.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) izdalo  je Obaveštenje za birače koji imaju boravište u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na republičkom referendumu. Obaveštenje se može preuzeti na sledećem linku:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-republickom-referendumu/

Podnosioci zahteva putem javnog portala MDULS https://upit.birackispisak.gov.rs/  mogu proveriti da li su upisani u jedinstveni  birački spisak (JBS).

Državljani Republike Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji mogu da podnesu zahtev za glasanje u inostranstvu. Uz propisani formular potrebno je priložiti i kopiju važeće biometrijske lične karte Republike Srbije ili kopiju važećeg biometrijskoj pasoša Republike Srbije.

Državljani Republike Srbije sa biračkim pravom podnose zahtev za glasanje u inostranstvu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 25. decembra 2021. godine (lokalno vreme u Republici Srbiji).

Lice koje je državljanin Republike Srbije i ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji a nije upisano u JBS neophodno je da najpre podnese zahtev za upis u JBS.  Tek pošto zahtev bude rešen, odnosno nadležni organ donese rešenje o upisu u JBS, onda se može primiti odnosno procesuirati zahtev za glasanje u inostranstvu.

Popunjeni zahtevi mogu se dostaviti Ambasadi RS u Londonu lično ili na e mail: referendum@serbianembassy.org.uk.


Verzija za štampu
Važne informacije