| |     latinica | english  
Насловна
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, 24. АПРИЛ 2016

Председник Републике Србије Томислав Николић, 4. марта 2016. године, потписао је Указ о распуштању Скупштине Републике Србије и Одлуку о расписивању парламентарних избора који су заказани за 24. април 2016. године.

Подсећамо да, према важећим прописима Републике Србије, право гласа имају сви пунолетни држављани Републике Србије.  У вези са начином да се то право оствари у иностранству,  надлежно Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије издало је "Обавештење за упис у бирачки списак података о томе да ће бирачи гласати у иностранству".

Молимо наше грађане који желе да гласају да првенствено провере да ли су уписани у јединствен бирачки списак . Уколико сте уписани, а желите да своје грађанско право остварите гласањем у иностранству, потребно је да  доставите попуњен Захтев за упис податка о томе да ће гласати у иностранству. Захтев мора да  буде својеручно потписан, а уз њега је потребно доставити и копију важећег биометријског документа Републике Србије (пасоша или личне карте).

Уколико нисте уписани у јединствен бирачки списак у Републици Србији, неопходно је да, уз претходно наведени захтев,  истовремено доставите и Захтев за упис у јединствен бирачки списаккоји такође мора бити својеручно потписан.

Молимо грађане који би желели да гласају у Даблину (Ирска), где постоји могућност да се отвори бирачко место уколико се пријави довољно верификованих гласача, да поднесу ове Захтеве: ЗахтевИрска (ако није уписан у ЈБС и ЗахтевЈБС). Уколико не дође до отварања овог бирачког места ти захтеви биће прикључени бирачком месту у Амбасади РС у Лондону.

У обавештењу надлежног Министарства наводи се да се захтеви бирача који имају боравиште у иностранству, посредством амбасада, односно конзулата Републике Србије достављају  општинској, односно градској управи, према месту њиховог пребивалишта у земљи. Захтеви се могу поднети најкасније до пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до 2.04.2016. године.

Захтеве за гласање у УК и Ирској можете послати на адресу Амбасаде Р. Србије у Лондону, било путем електронске поште (izbori2016@serbianembassy.org.uk) или редовном поштом (Embassy of Serbia, 28 Belgrave Square, London SW1X 8QB), као и лично у Конзуларном одељењу Амбасаде.

Захтев за гласање у иностранству је неопходно поднети за сваке појединачне изборе на којима желите да гласате у иностранству, без обзира да ли сте на неким од претходних избора већ гласали у иностранству, на истом или неком другом бирачком месту или у Србији.

Гласање у УК (и евентуално Ирској) биће одржано 23. или 24. априла, сходно одлуци надлежних органа у Републици Србији, о чему ће благовремено бити истакнуто обавештење.

Скрећемо пажњу бирачима да је рок за пријаву за гласање 2. април 2016. до 23 часа по локалном времену (24 часа по средњеевропском времену).


Верзија за штампу
Важне информације