| |     latinica | english  
Насловна
Позив за подношење понуда за набавку аудио / видео опреме

Амбасада Републике Србије у Лондону тражи понуде квалификованих добављача за набавку и инсталацију аудио/видео опреме у Културном центру Р. Србије у Лондону, на адреси 7 Dering Street W1S 1AE, London, UK.

Позив с детаљним условима можете преузети овде.Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
 
Обавештавамо да је Министарство спољних послова расписало Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе И дијаспоре, као и матичне државе И Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување И неговање српског језика И ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког И верског идентитета И унапређење економске сарадње матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе И Срба у региону.
 
Конкурс ће бити отворен од 1. фебруара 2024. године од 15:30 часова до 12. фебруара 2024. године до 15:30 часова. Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката може да се изврши на следећим линковима www.mfa.rs или www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html.


Конкурси за програме и пројекте промовисања српске културе

Министарство културе Р. Србије је расписало шест конкурса за програме и пројекте промовисања српске културе у свету, у 2024. години. Детаљније информације о конкурсима су доступне на линку:

https://www.kultura.gov.rs/konkursi/sr/30

 

 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ - 16. ДЕЦЕМБАР 2023. ГОДИНЕ, ОБАВЕШТЕЊЕ О ГЛАСАЊУ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ
 
Обавештавамо држављане Републике Србије који су благовремено поднели прописно попуњене захтеве и остварили право да гласају у иностранству, односно о томе добили решења, да ће се гласање на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије за бирачко место број 62  - Амбасада Републике Србије Лондон, Велика Британија, одржати у суботу, 16. децембра 2023. године, у периоду од 07:00 часова до 20:00 часова, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Лондону, 28 Belgrave Square SW1X 8QB London.
 
Приликом доласка на гласање грађана који су уписани на бирачки списак Амбасаде потребно је са собом понети важећи пасош Републике Србије или важећу личну карту Републике Србије.


Kонкурс за суфинансирање пројеката у области образовања

Обавештавамо да је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону расписала конкурс за суфинансирање пројеката у области образовања. Информације о начину пријављивања и условима конкурса можете пронаћи на линку https://dijaspora.gov.rs/konkursi2023.php.Амбасада Републике Србије у Лондону подржала Belhospice's Palliative Care Mission

Амбасада Републике Србије у Лондону 8. јуна 2023. године била је домаћин изузетне донаторске вечери у организацији Хоспицес оф Хопе у партнерству са Сербиан сити клубом у Великој Британији, а у циљу подршке Belhospice's првом центру за палијативно збрињавање у Србији.


Oпширније...
АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ПОБЕДЕ

Амбасадорка Републике Србије у Уједињеном Краљевству Њ.Е. Александра Јоксимовић, поводом 9. маја Дана победе над фашизмом положила је венац на спомен обележје Тауер Хил у лондонском Ситију, посвећено савезничким бродовима потопљеним током оба светска рата. 


Oпширније...
ОТВОРЕНА КЊИГА ЖАЛОСТИ ПОВОДОМ ТРАГИЧНОГ ДОГАЂАЈА У ОШ "ВЛАДИСЛАВ РИБНИКАР" У БЕОГРАДУ

 

Поводом  трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, Влада Републике Србије прогласила је тродневну националну жалост од 5. до 7. маја. Књига саучешћа биће отворена у нашој амбасади 5. и 9. маја од 10:00 до 14:00 часова.
Поруке саучешћа могу се послати и на е-маил: embassy.london@mfa.rsODLUKE O RASPISIVANJU KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE

Obaveštavamo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, 16.01.2023. godine doneo Odluke broj 17/30-2023/01 i broj 18/30-2023/01 o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore kao i matične države i Srba u regionu.
Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata može se izvršiti na sledećim linkovima:
www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html
 ОДЛУКЕ О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Обавештавамо да је министар спољних послова Ивица Дачић, 16.01.2023. године донео Одлуке број 17/30-2023/01 и број 18/30-2023/01 о расписивању конкурса за суфинансирањe пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону.
Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката може се извршити на следећим линковима:
www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html
 Билатералне консултације у области безбедности и одбране између Републике Србије и Уједињеног Краљевства

Билатералне консултације министарстава спољних послова и одбране две земље у области безбедности и одбране одржане су у Лондону 23. јануара 2023. године. 


Oпширније...
Студијска посета УК министарке науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије др Јелене Беговић и делегације Уједињеном Краљевству

Амбасадор Републике Србије у Лондону Александра Јоксимовић угостила је министарку науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије др Јелене Беговић и чланове делегације који бораве у студијској посети Уједињеном Краљевству од 21. до 25. јануара 2023. године. 


Oпширније...
Безготовинско плаћање конзулараних услуга од 01.01.2023.године

Почев од 01.01.2023. године наплата такси за конзуларне захтеве може се извршити искључиво безготовински уплатом на рачун Амбасаде Републике Србије у Лондону:

Носилац рачуна: Embassy of the Republic of Serbia
Име Банке: Barclays Bank
Sort code : 20-47-34
Account number: 23652416

Сврха дознаке: Име и презиме, конзуларни захтев (нпр. пасош, овера потписа, пријава родјења, пријем у држављанство итд.). Ценовник конзуларних услуга можете погледати овде

На дан подношења захтева потребно је Конзуларном одељењу приложити доказ о уплати.ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да је министар спољних послова Ивица Дачић, донео одлуку број 361/30-2022/01, дана 16. новембра 2022. године, којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписани јавни позив може се извршити на следећим линковима:
https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/Службена посета амбасадорке Јоксимовић Даблину

Амбасадорка Републике Србије у Ирској на нерезиденцијалној основи боравила је у дводневној радној посети Даблину. Овом приликом реализован је састанак са директором Дирекције за проширење (ЕУ) и ЗБ ирског МИП, П. Келијем где је разматрано унапређење билатералне сарадње, као и ирска подршка Србији на путу интеграција у Европску Унију. 


Oпширније...
ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ – ПОЛАГАЊЕ ВЕНЦА

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, у четвртак, 11. новембра 2022. године у 11 часова, делегација Амбасаде Републике Србије коју су чинили Њена екселенција амбасадорка Републике Србије у УК Александра Јоксимовић и изасланик одбране пуковник Драган Дабовић, положила је венац на меморијалном војном гробљу Бруквуд у близини Лондона.


Oпширније...
Промоција српских вина у Амбасади у Лондону

У заједничкој организацији са Британско-српском привредном комором, у Амбасади је одржана промоција вина из Србије. Манифестацији је присуствовао велики број представника британске пословне заједнице, заинтересованих партнери, представници дипломатског кора и дијаспоре. 


Oпширније...
ПРЕДСТАВЉАЊЕ ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОЈ ТУРИСТИЧКОЈ БЕРЗИ У ЛОНДОНУ

Амбасадорка Републике Србије у Лондону Александра Јоксимовић посетила је штанд Србије на Међународној туристичкој берзи, који се одржава од 7-9. новембра у Лондону. У склопу обједињеног промовисања туристичке понуде Србије, на штанду је представљена туристичка понуда градова, пре свега Београда, али и Новог Сада, викенд програми, активан одмор у природи, скијалишта, туре везане за историјско наслеђе, вино и гастрономију, као и најзначајније манифестације.


Oпширније...
Предавање амбасадорке Јоксимовић на Оксфорд Универзитету

Амбасадорка Јоксимовић одржала је предавање полазницима мастер програма дипломатских студија на Оксфорд Универзитету. Преко двадесет студената из 18 различитих земаља имало је прилике да се ближе упозна са спољно-политичким приоритетима Републике Србије и виђењем актуелне ситуације у региону. 


Oпширније...
Састанак са амбасадорима земаља Квинте и ЕУ

21.10.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадоре земаља Квинте, као и шефа Делегације ЕУ на њихов захтев. Том приликом амбасадори су председнику Вучићу уручили заједнички документ у коме изражавају забринутост због могућег нарушавања стабилности у региону, а уочи истицања рока за пререгистрацију возила са српским таблицама на Косову и Метохији.
Председник Вучић је рекао да дели забринутост због могућих тензија, додавши да је Србија посвећена дијалогу као начину за решавање отворених питања, на корист Срба и Албанаца који живе на Косову и Метохији, неугрожавајући своје државне и националне интересе. Председник Вучић је указао на то да су досадашње напетости настајале због једностраних потеза Приштине, као и на то да Приштина не поштује одредбе Споразума о слободи кретања, закљученог уз посредство ЕУ.

Амбасадори Квинте и шеф Делегације ЕУ су захвалили председнику Вучићу на конструктивном ангажовању Србије у испуњавању Мапе пута за примену споразума о енергетици, као дела дијалога са Приштином.

Састанак је делом био посвећен и дешавањима у региону, као и кретањима на глобалној сцени.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСелаковић на министарском састанку учесница "Берлинског процеса"

 

21. октобар 2022. године

Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Берлину на састанку министара спољних послова учесница "Берлинског процеса", на коме је било речи о припреми самита ове иницијативе 3. новембра, али и о енергетској безбедности, мигрантској кризи и европским интеграцијама западног Балкана. 


Oпширније...
Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

18. окт 2022.

Поштовани председниче Савета безбедности,
Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице,

Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.

Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену. 


Oпширније...
Попис становништва, домаћинства и станова 2022. године

Обавештавамо да се попис становништва, домаћинстава и станова 2022. године спроводи само на територији Републике Србије. У попису се прикупљају подаци и о члановима домаћинства који се у време пописа налазе у иностранству (школују се, раде или бораве у иностранству из других разлога). За та лица податке дају чланови њихових домаћинстава у Републици Србији.

У периоду спровођења пописа, од 1. до 31. октобра 2022. године, Републички завод за статистику спроводи Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству а које је намењено управо држављанима који, са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству. Упитник ће бити доступан на сајту РЗС од 1. октобра 2022. године (https://www.stat.gov.rs/).

Сврха спровођења овог истраживања је да се добије потпунија слика о бројности, основним демографским, миграторним, образовним и другим карактеристикама држављана Републике Србије у иностранству.Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

24. сеп 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.

"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.

"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.

Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.

"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.

"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsОбраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

22.09.2022. 

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.
 
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.
 
Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.
 
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.
 
Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Премијерка на сахрани краљице Елизабете Друге у Лондону

Београд, 18. септембар 2022. 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствоваће сутра државној сахрани краљице Елизабете Друге, кoja ће се одржати у Вестминстерској опатији у Лондону.


Oпширније...
Селаковић примио делегацију амбасадора земаља Квинте и Норвешке при НАТО

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас амбасадоре САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије и Норвешке при НАТО у Бриселу.


Oпширније...
Tелеграм саучешћа поводом смрти Њеног Величанства краљице Елизабете II

08.09.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти Њеног Величанства краљице Елизабете II, у којем се каже:  

„У име грађана Републике Србије и у своје име, упућујем искрено и дубоко саучешће поводом смрти краљице Елизабете II.

Њено Величанство је својом несебичном јавном службом обележило модерну историју Уједињеног Kраљевства и света, дајући пример како треба носити владарски ауторитет и обављати дужности и у најтежим временима. Краљица Елизабета II се са сваким изазовом суочавала мудро, ненаметљиво, али одлучно, превасходно водећи рачуна о добробити нације, чиме је стекла огромну наклоност како својих поданика, тако и бројних поштовалаца широм света. Била је ослонац својој породици и целој нацији, која јој је била привржена кроз генерације.

Њен предани однос према дужностима и бризи за нацију и државу, као и посвећеност очувању највиших моралних вредности и начела, постао је синоним за период владавине краљице Елизабете II, која је током деценија неуморно и доследно радила на томе да Уједињено Краљевство буде земља благостања за све. Без обзира на бројне изазове и тешкоће које су обележиле деценије њене суверене владавине, краљица Елизабета II је, испод спољашње крхкости, показивала снагу достојну највећих владара у историји.

Још једном изражавам дубоко саучешће породици Њеног Величанства, као и грађанима и Влади Уједињеног Краљевства, уверен да ће наставити да је памте поштујући њену владарску мудрост и патриотизам“, наводи се у телеграму саучешћа председника Вучића.

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Концерт на класичној гитари младог уметника Давида Штрбца

Након успешно одржаног концерта у фебруару 2019. године, Амбасада Републике Србије у Лондону имала је прилике поново да угости младог уметника Давида Штрбца, који је извео рецитал класичне гитаре.


Oпширније...
Селаковић честитао новом шефу дипломатије Уједињеног Краљевства

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић честитао је Џејмсу Клеверлију именовање за државног секретара за иностране, послове Комонвелта и развојне послове Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске. 


Oпширније...
Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

02.09.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.


Oпширније...
Састанак са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан

31.08.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуартом Пичом, са којим је разговарао о актуелним светским и регионалним темама, попут дијалога Београда и Приштине, као и о унапређењу билатералних односа Србије и УК.


Oпширније...
Србија се залаже за интензивирање српско-британске сарадње

Београд, 31. август 2022. 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуартом Пичом о ситуацији у региону, унапређењу билатералних односа са Уједињеним Краљевством и актуелној енергетској ситуацији.


Oпширније...
Селаковић и Пич о низу регионалних и геополитичких тема

31. авг. 22.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас специјалног изасланика премијера Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске за западни Балкан Стјуарта Пича.


Oпширније...
ПОСЕТА СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗАСЛАНИКА БРИТАНСКОГ ПРЕМИЈЕРА ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН, СЕР СТЈУАРТА ПИЧА АМБАСАДИ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

Амбасадорка Јоксимовић имала је прилику да угости специјалног изасланика британског премијера за Западни Балкан, сер Стјуарта Пича у нашој Амбасади у Лондону. Са високим званичником УК дискутовано је о актуелној ситуацији у региону, као и о значају даљег унапређења билатералних односа Републике Србије и Уједињеног Краљевства. У том контексту, очекује се наставак билатералног дијалога и реализација сусрета представника Србије и Британије на високом нивоу. Телефонски разговор са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Сер Стјуартом Пичом.


Oпширније...
Даблин: Амбасадорка Јоксимовић са највишим званичницима Ирске

12. јул 2022.

Амбасадорка Републике Србије у Ирској на нерезиденцијалној основи Александра Јоксимовић присуствовала је обележавању Националног дана посвећеног помену жртвама два светска рата и учесницима мисија УН, током боравка у тродневној посети Даблину.


Oпширније...
Даблин: Амбасадорка Јоксимовић на састанку Ирско-српске привредне коморе

12. јул 2022.

Aмбасадорка Републике Србије у Ирској на нерезиденцијалној основи Александра Јоксимовић присуствовала је састанку ирско-српске привредне коморе одржаном у Даблину.


Oпширније...
ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА

08.06.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитку председника Владе Уједињеног Краљевства Борисa Џонсонa поводом преузимања функције председника Републике Србије.
У честитки се каже:

„Драги Александре,

Упућујем Вам топле личне честитке поводом ступања на функцију председника Републике Србије у још једном мандату. Данас, више него икада пре, морамо као партнери заједно да радимо на неодложним изазовима, укључујући регионалну безбедност, стабилност и енергетску транзицију.

Радујем се блиској сарадњи са Вама, имајући у виду да Уједињено Краљевство наставља да подржава будући напредак и развој Ваше земље, укључујући јачање демократије и владавине права, борбу против корупције и изградњу јаких и независних институција, што је све од виталног значаја за будућност Србије.

Инвазија Русије на Украјину још више је појачала хитност решавања неких од ових изазова. Још једном Вам честитам и надам се да ћемо ускоро поново разговарати о овим важним питањима и нашим успешним билатералним односима“, наводи у својој честитки премијер Џонсон.  

Извор/Фото: www.predsednik.rsПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОЛОЖИО ЗАКЛЕТВУ

31.05.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.
 


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА ГОДИШЊЕМ САСТАНКУ СВЕТСКОГ ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА

25.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ЋЕ СЕ СВИМ ДИПЛОМАТСКИМ И ПОЛИТИЧКИМ СРЕДСТВИМА БОРИТИ ПРОТИВ ЗАХТЕВА ТЗВ. КОСОВА У СЕ

20. мај 2022.

Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији. 


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ЗАХТЕВ ТЗВ. КОСОВА ЗА ЧЛАНСТВО У СЕ У СУПРОТНОСТИ СА ПРАВИЛИМА И НОРМАМА ОВЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

20. мај 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на 132. Министарском састанку Савета Европе који се одржава у Торину. 


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА АКТИВНО УКЉУЧЕНА У СУЗБИЈАЊЕ ТЕРОРИЗМА, РАДИКАЛИЗМА И ЕКСТРЕМИЗМА

11.5.2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.


Oпширније...
АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ПОБЕДЕ

Амбасадорка Републике Србије у Уједињеном Краљевству Њ.Е. Александра Јоксимовић, поводом 9. маја Дана победе над фашизмом положила је венац на спомен обележје Тауер Хил у лондонском Ситију, 


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ О НЕРАДНИМ ДАНИМА АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

Обавештавамо да Амбасада Републике Србије у Лондону због празника неће радити 22. и 25. априла 2022. године као и 02. и 03. маја 2022. године.САСТАНАК АМБАСАДОРКЕ АЛЕКСАНДРЕ ЈОКСИМОВИЋ СА ЕНДРЈУОМ МИЧЕЛОМ, ГЕНЕРАЛНИМ ДИРЕКТОРОМ ЗА ИЗВОЗ И ТРГОВИНУ УК У МИНИСТАРСТВУ ЗА МЕЂУНАРОДНУ ТРГОВИНУ

Амбасадор Републике Србије  у Лондону Александра Јоксимовић примила је у просторијама Амбасаде генералног директора за извоз и трговину УК у Министарству за међународну трговину Ендрјуа Мичела 20. априла 2022. године. 


Oпширније...
ПОСЕТА ПОЛАЗНИКА КРАЉЕВСКОГ КОЛЕЏА ЗА ОДБРАМБЕНЕ СТУДИЈЕ АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

Амбасадор Александра Јоксимовић угостила је у просторијама Амбасаде контра адмирала Ричарда Мурисона и припаднике Краљевског колеџа за одбрамбене студије 19. априла 2022. 


Oпширније...
ЛОНДОН: АМБАСАДОРКИ ЈОКСИМОВИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА „ВИТЕЗ ЧАСТИ“ ЗА ИЗУЗЕТНОСТ У ДИПЛОМАТИЈИ

Амбасадорка Републике Србије у Лондону Александра Јоксимовић примила је награду „Витез части“ за изузетност у дипломатији на 17. азијско-европском форуму 2022. 

Обраћајући се организаторима и учесницима форума, Јоксимовић је подвукла да је награда за њу велика част и подстицај да настави у свом ангажовању и дипломатским напорима да приближи две земље, Србију и Уједињено Краљевство. 


Oпширније...
ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да је министар спољних послова Никола Селаковић, донео Одлуку o суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, број: 52-229/30-2022/01 од 11. априла 2022. године, као и  Одлуку o суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, број: 52-366/30-2022/01 од 11. априла 2022. године а по конкурсима који су били отворени од 23. фебруара 2022. године до 09. марта 2022. године.
Увид у донете одлуке може се извршити на званичном сајту Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону:
www.mfa.gov.rs
www.dijaspora.gov.rsЧЕСТИТКА ПРЕМИЈЕРА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ

07.04.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитку премијера Велике Британије Бориса Џонсона поводом победе на председничким изборима одржаним 3. априла ове године.

Извор/Фото: www.predsednik.rsПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ТЕНДЕРУ ЗА ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА НА АДАПТАЦИЈИ ПРОСТОРА НА АДРЕСИ 7 DERING STREET, W1S 1AE, LONDON

Позивно писмо     Конкурсна документација   Anex1  1 2     7  Dering Street 43-Schedule of WorksPhase2  ПАРЛАМЕНТАРНИ И ПРЕДСЕДНИЧKИ ИЗБОРИ - 02. АПРИЛ 2022. ГОДИНЕ ОБАВЕШТЕЊЕ О ГЛАСАЊУ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

Обавештавамо држављане Републике Србије који су благовремено поднели прописно испуњене захтеве и остварили бирачко право у иностранству, да ће се гласање на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије и Председника Републике Србије, за бирачко место број 23 Амбасада Републике Србије Лондон, Велика Британија,  одржати у суботу,  дана 02. априла 2022. године, у периоду од 07:00 часова до 20:00 часова, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Лондону, 28 Belgrave Square SW1X 8QB London.
Приликом доласка на гласање потребно је са собом понети позив и важећи идентификациони документ Републике Србије – биометријски пасош или личну карту.

 ПРИЈЕМ ПОВОДОМ НАСТУПА СРБИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ХРАНЕ И ПИЋА У ЛОНДОНУ

 Поводом наступа Србије на Међународном сајму хране и пића у Лондону, у Амбасади је одржан пријем за учеснике, представнике британске пословне заједнице и заинтересоване партнере. Скуп у Амбасади био је још једна прилика за промоцију српских прехрамбених производа изузетног квалитета, успостављање пословних контаката и разматрање будуће сарадње. 


Oпширније...
ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРВОКЛАСНИХ ПРЕХРАМБЕНИХ ПРОИЗВОДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ХРАНЕ И ПИЋА У ЛОНДОНУ

Амбасадорка Републике Србије у Лондону Александра Јоксимовић посетила је штанд Србије на Међународном сајму хране и пића, који се одржава од 21-23. марта у Лондону. У склопу обједињеног представљања наших прехрамбених производа изузетног квалитета, на штанду Србије наступале су компаније Флора доо Ивањица, Баскет Здравија Храна – Made by Hand, Дамар Тартуфи, Cold Pressok и Матијашевић виногради. 


Oпширније...
ВИДЕО СНИМАК РЕПУБЛИЧКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Видео снимак Републичке изборне комисије који се односи на гласање у иностранству на изборима расписаним за 03. април 2022. године можете погледати кликом на слику испод текста.ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ПРЕМИЈЕРОМ УК БОРИСОМ ЏОНСОНОМ

 

04. март 2022.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са премијером Уједињеног краљевства Борисом Џонсоном и истакао да је поштовање међународног права и територијалног интегритета држава суштински важно за Србију.


Oпширније...
САРАДЊА СА УК У ОБЛАСТИ ЕНЕРГЕТИКЕ И НА СПРОВОЂЕЊУ ЗЕЛЕНЕ АГЕНДЕ

3. март 2022. 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са државним министром у Влади Уједињеног Краљевства задуженим за енергетику, еколошки развој и климатске промене Грегом Хендсом о јачању билатералне сарадње, спровођењу Зелене агенде и сарадњи двеју држава у области енергетике и енергетске транзиције.


Oпширније...
САСТАНАК СА ДРЖАВНИМ МИНИСТРОМ У ВЛАДИ УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА

03.03.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са Грегом Хендсом, државним министром у Влади Уједињеног Краљевства задуженим за енергетику, са којим је разговарао о јачању билатералне сарадње, поготово у области енергетике, као једне од грана светске економије која је попримила кључни значај на глобалном нивоу. 


Oпширније...
ОДЛУКЕ О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Обавештавамо да је МСП Н. Селаковић 14. Фебруара  2022. године донео одлуке бр. 51/30-2022/01 и бр. 52/30-2022/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:
www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/
 ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА 3. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ

Обавештавамо да је председник Републике Србије господин Александар Вучић донео Oдлуку о расписивању избора за посланике Народне скупштине и да су исти заказани за 3.април 2022. године.

Министарство државне управе и локалне самoуправе (МДУЛС) издало је Обавештење за бираче које имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на изборима. Обавештење се може преузети у следећем линку:


http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-3-aprila-2022-godine/

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана (ЈМБГ) и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Држављани Републике Србије који имају бирачко право а нису уписани у јединствени бирачки списак (ЈБС) неопходно је да поднесу захтев за упис у ЈБС у Републици Србији истовремено са захтевом за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

Држављани Републике Србије који имају бирачко право а уписани су у јединствени бирачки списак у Републици Србији могу да поднесу захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

Уз уредно попуњен и потписан захтев потребно је приложити и копију важеће биометријске личне карте Републике Србије или копију важећег биометријског пасоша Републике Србије.

Држављани Републике Србије са бирачким правом подносе захтев за гласање у иностранству преко дипломатско-конзуларног представништва најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 12. марта 2022. године (локално време у Републици Србији). Након наведеног времена захтеви неће моћи да се процесуирају, те је потребно захтеве поднети благовремено.

Захтеви се могу доставити Амбасади Републике Србије у Лондону лично, путем поште или на е маил: izbori2022@serbianembassy.org.ukВУЧИЋ: СЛАВЕЋИ СРЕТЕЊЕ ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА ЖЕЛИМО СЛОБОДНУ, ЈАКУ И МОДЕРНУ СРБИЈУ

15.02.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.


Oпширније...
ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ДО 12. МАРТА

16. феб 2022

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име и презиме бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs

 ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ РС ЛОНДОН ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ

Поводом Дана државности у Амбасади РС у Лондону одржан је свечани пријем на којем је присуствовао велики број званица. Осим представника FCDO, Дома лордова, посланика, државних институција УК, међународних организација и дипломатског кора, скуп су својим присуством увеличали и истакнути представници дијаспоре, као и чланови академске и културне заједнице у Лондону. Након интонирања химни Републике Србије и Уједињеног краљевства, присутнима се обратила амбасадорка Александра Јоксимовић. 


Oпширније...
ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 2022.

Република Србија данас обележава свој национални празник, Сретење. Видео презентацију Министарства спољних послова Републике Србије поводом Сретења - Дана државности Републике Србије можете погледати на следећем линку
 ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – НЕРАДНИ ДАН

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ НЕЋЕ РАДИТИ У УТОРАК И СРЕДУ, 15. И 16.  ФЕБРУАРА 2022. ЗБОГ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДРЖАВНОГ ПРАЗНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЧЛАНСТВО У ЕУ И СТАБИЛАН РЕГИОН ПРИОРИТЕТИ СРБИЈЕ

8. фебруар 2022. 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас, у разговору са специјалним изаслаником премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуартом Пичом, да је сарадња у региону, као и са свим партнерима који доприносе тој сарадњи, стратешко опредељење Србије, у циљу постизања стабилности, економског напретка и просперитета Западног Балкана.


Oпширније...
САСТАНАК СА СПЕЦИЈАЛНИМ ИЗАСЛАНИКОМ УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН

08. фебруар 2022. године

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас специјалног изасланика премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуарта Пича, са којим је разговарао о ситуацији у региону, као и о будућој сарадњи у циљу изградње поверења и заједничког залагања за одрживи мир и стабилност на Западном Балкану. 


Oпширније...
БЕОГРАД ДОБИЈА ЦЕНТАР ЗА ЧЕТВРТУ ИНДУСТРИЈСКУ РЕВОЛУЦИЈУ

7. фебруар 2022

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

 


Oпширније...
ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА АМБАСАДЕ СЕВЕРНОЈ ИРСКОЈ

Амбасадорка Јоксимовић са првим министром Полом Гивеном и министром Декланом Кернијем

Представници Амбасаде Републике Србије у Уједињеном Краљевству боравили су у радној посети Белфасту (Северна Ирска). 


Oпширније...
СРБИЈА УЧИНИЛА ВЕЛИКЕ ПОМАКЕ У ОБЛАСТИ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

6.1.2022.         

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадорима Француске, Италије, Немачке и САД и отправницима послова Уједињеног Kраљевства и Делегације Европске уније у Србији о предстојећем референдуму о промени Устава, који је заказан за 16. јануар ове године.


Oпширније...
Селаковић у Лондону: Добра прилика за заступање ставова Србије и афирмацију иницијативе „Отворени Балкан”

13. децембар  2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је данашњи састанак шефова дипломатија западног Балкана са државном секретарком за спољне послове Владе Уједињеног Kраљевства Елизабет Трас у Лондону био одлична прилика за размену мишљења, али и за заступање ставова Републике Србије по питањима од значаја за стабилност нашег региона. 


Oпширније...
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

04. децембар 2021. године

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:


Oпширније...
РЕПУБЛИЧКИ РЕФЕРЕНДУМ РАДИ ПОТВРЂИВАЊА АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, потписао је Одлуку о расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је заказан за 16. јануар 2022. године.

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) издало  је Обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на републичком референдуму. Обавештење се може преузети на следећем линку:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-republickom-referendumu/

Подносиоци захтева путем јавног портала МДУЛС https://upit.birackispisak.gov.rs/  могу проверити да ли су уписани у јединствени  бирачки списак (ЈБС).

Држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште у Републици Србији могу да поднесу захтев за гласање у иностранству. Уз прописани формулар потребно је приложити и копију важеће биометријске личне карте Републике Србије или копију важећег биометријској пасоша Републике Србије.

Држављани Републике Србије са бирачким правом подносе захтев за гласање у иностранству преко дипломатско-конзуларног представништва најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 25. децембра 2021. године (локално време у Републици Србији).

Лице које је држављанин Републике Србије и има пријављено пребивалиште у Републици Србији а није уписано у ЈБС неопходно је да најпре поднесе захтев за упис у ЈБС.  Тек пошто захтев буде решен, односно надлежни орган донесе решење о упису у ЈБС, онда се може примити односно процесуирати захтев за гласање у иностранству.

Попуњени захтеви могу се доставити Амбасади РС у Лондону лично или на е маил: referendum@serbianembassy.org.uk.АМБАСАДА У ЛОНДОНУ УГОСТИЛА СТУДЕНТЕ ИЗ СРБИЈЕ КОЈИ СЕ ШКОЛУЈУ НА УНИВЕРЗИТЕТИМА У УЈЕДИЊЕНОМ КРАЉЕВСТВУ

У сусрет новогодишњим празницима, Амбасада Републике Србије у Лондону угостила је студенте из Србије, окупљене у Организацији српских студената у иностранству (ОССИ) који студирају на престижним британским универзитетима као што су Оксфорд, Кембриџ, Лондонски универзитетски колеџ, Империјал и други.


Oпширније...
ПОСЕТА СТУДЕНАТА СЛАВИСТИКЕ И СТУДИЈА ЈИЕ НА UNIVERSITY COLLEGE LONDON (UCL) АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

На исказани интерес студената славистике и студија ЈИЕ на University College London (UCL), Амбасада Р. Србије у Лондону организовала је предавање амбасадорке Александре Јоксимовић на тему спољнополитичких приоритета Републике Србије и процесa евроинтеграција. 


Oпширније...
РАДНА ПОСЕТА АМБАСАДОРКЕ ЈОКСИМОВИЋ ИЗБОРНОЈ ЈЕДИНИЦИ КЛИТОРПС НА СЕВЕРУ ЕНГЛЕСКЕ

На позив Мартина Викерса, посланика и специјалног трговинског изасланика за ЗБ, амбасадорка А. Јоксимовић боравила је у дводневној радној посети изборној јединици Клиторпс у Линконшајеру на северу Енглеске.


Oпширније...
ОДЛУКА О ДОДЕЛИ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да је дана 29. октобра 2021. године, донета Одлука о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону број 334-5/30-2021/01.

Увид у објављену одлуку као и у списак свих пристиглих пријава за доделу националних признања можете остваpити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/ ВАЖНА УЛОГА УНЕСКА ЗА ОЧУВАЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ НА КОСМЕТУ

12. новембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.


Oпширније...
ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ – ПОЛАГАЊЕ ВЕНЦА

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, у четвртак, 11. новембра 2021. године у 11 часова, делегација Амбасаде Републике Србије коју су чинили Њена екселенција амбасадорка Републике Србије у УК Александра Јоксимовић и изасланик одбране пуковник Драган Дабовић, положила је венац на меморијалном војном гробљу Бруквуд у близини Лондона.ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА COP26 ОДРЖАНОЈ У ГЛАЗГОВУ

2. новембар 2021. године

"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.
 


Oпширније...
САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ СА АМБАСАДОРКОМ УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА

25. октобар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Уједињеног Краљевства Шан Меклаод, са којом је разговарао о даљем јачању билатералних и економских односа две земље, као и о учешћу председника Србије на предстојећем Самиту Уједињених нација посвећеном клими и климатским променама ЦОП26 који ће се за 7 дана одржати у Глазгову, а на којем ће бити обрађене теме које се тичу, како је рекла амбасадорка, највећег глобалног изазова са којим се суочавамо. Састанку је присуствовао и Џајлс Портман, директор за Европу у Министарству за спољне послове, међународни развој и послове Комонвелта Уједињеног Краљевства.


Oпширније...
Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а

15. октобар 2021. године

Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања


Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.


Oпширније...
Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатељства и сарадње.

 


Oпширније...
Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

7.10.2021.

Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре можете погледати овде.САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА КВИНТЕ

27. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадоре земаља чланица Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефа Делегације Европске уније, који су затражили деескалацију кризе на северу Косова и Метохије.


Oпширније...
ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРЕТАРОМ НАТО

26. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ У ЊУЈОРКУ СА 28 ШЕФОВА ДИПЛОМАТИЈЕ О ЕКОНОМСКИМ УСПЕСИМА СРБИЈЕ И СИТУАЦИЈИ НА КИМ

25. септембар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.


Oпширније...
ПРИШТИНА ОЗБИЉНО УГРОЗИЛА МИР И РЕГИОНАЛНУ СТАБИЛНОСТ

25. септембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ БРНАБИЋ НА ГЛОБАЛНОМ КОВИД-19 САМИТУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ БЕЛЕ КУЋЕ

22. септембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.


Oпширније...
ОДЛАЗАК ИСТИНСКОГ ПРИЈАТЕЉА

Са дубоком тугом опраштамо се од господина Чалиса који ће, као истински пријатељ Србије, заувек остати у срцима српског народа. 


Oпширније...
ОДЛУКА О ОСНИВАЊУ НОВИХ ШКОЛА И ОДЕЉЕЊА ДОПУНСКЕ НАСТАВЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДИЈАСПОРИ

Обавештавамо да је надлежно тело Владе Републике Србије, по званичном конкурсу који је био отворен од 22.7. до 6.8. 2021.г, донело одлуку о суфинансирању оснивања нових школа и одељења допунске наставе српског језика за припаднике наше дијаспоре у свету.
Више информација о горе наведеном можете наћи на интернет страници Министарства спољних послова РС, односно Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: www.mfa.gov.rs i www.dijaspora.gov.rsОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

15.09.2021. 

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу. 


Oпширније...
БРИТАНСКИ МЕДИЈИ О БОЈСИЈЕВОЈ ЉУБАВИ ПРЕМА СРБИЈИ

Популарни британски медији Daily Mail и Sunday Mirror у текстовима под насловом „Бојси мења Пекам за Балкан“ и „ Бојси у Србији дочекан као херој“ пренели су афирмативну причу о односу британског глумца Џона Чалиса према нашој земљи. Констатујући популарност култне ТВ серије „Мућке“ (Only Fools and Horses“)  у Србији, дневници су апострофирали Чалисове искрене речи пријатељства према српском народу, што је имало јак одјек и на друштвеним мрежама. 


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРИМИO АКРЕДИТИВНА ПИСМА АМБАСАДОРА КОЈИ ПОКРИВАЈУ СРБИЈУ НА НЕРЕЗИДЕНЦИЈАЛНОЈ ОСНОВИ

06. септембар 2021.

Председнику Републике Србије Александру Вучићу су данас акредитивна писма предали амбасадори, који своје земље представљају на нерезиденцијалној основи, и то: 


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СВЕ СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ СРБЕ У ОРУЖАНОЈ АКЦИЈИ „ОЛУЈА“

05. август 2021. године

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!


Oпширније...
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Министар спољних послова Н. Селаковић донео је одлуку о расписивању јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Предлоге за доделу националног признања може поднети:
- Организација дијаспоре и организација Срба у региону,
- Удружење чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националних признања,
- Дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,
- Цркве и верске заједнице
- Предлог за доделу национално признања „Мајка Србија“ могу поднети и јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

Увид у конкурс могуће је извршити на следећим линковима:
https://www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ 

 КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Министар спољних послова Никола Селаковић донео је одлуку о расписивању Конкурса за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписане конкурсе може се извршити на следећим линковима:
 https://mfa.gov.rs/
 https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: ОДЛУЧИЛИ СМО - НАШ ЦИЉ ЈЕ ЕУ, АЛИ ЈЕ КИНА ВАЖАН ПАРТНЕР

22. јул 2021. године

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.


Oпширније...
СРБИЈА ОСТВАРИЛА ВЕЛИКИ УСПЕХ У ОБЛАСТИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ

20. јул 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.


Oпширније...
СРБИЈА СНАЖНО ПОДРЖАВА БЕРЛИНСКИ ПРОЦЕС

05. јул 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас на онлајн Самиту лидера Берлинског процеса на којем је било речи о конкретним резултатима постигнутим у току његовог седмогодишњег трајања, плановима за наредни период и иницијативама чији је циљ пружање подршке Западном Балкану на његовом путу ка Европској унији.


Oпширније...
ПОСЕТА ЂАКА СРПСКЕ ДОПУНСКЕ ШКОЛЕ АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

28.06.2021.

Ученици који похађају Српску допунску школу, у пратњи учитељице Виде Милојковић посетили су Амбасаду Републике Србије на Видовдан. Групу ученика из више градова Уједињеног Краљевства примила је амбасадорка Александра Јоксимовић. У светлу великог празника, амбасадорка је младим гостима указала на историјски значај Видовдана, уз пригодно излагање о знаменитим српским личностима чији портрети су изложени у Амбасади.


Oпширније...
Министар Селаковић са будућим изасланицима одбране Републике Србије

 

25. јун 2021. године


Шеф српске дипломатије Никола Селаковић разговарао је данас са будућим изасланицима одбране, који у Министарству спољних послова Србије обављају припреме за одлазак у иностранство.


Oпширније...
Пријем поводом потписивања Споразума о партнерству, трговини и сарадњи између Републике Србије и Уједињеног Краљевства

 

Поводом потписивања и ступања на снагу Споразума о партнерству, трговини и сарадњи између Републике Србије и Уједињеног Краљевства, амбасаде Републике Србије у Лондону и Уједињеног Краљевства у Београду организовале су 23. јуна заједнички коктел повезан путем видео линка за званичнике, представнике привредних комора и чланове пословних заједница обе земље. 


Oпширније...
САСТАНАК СА МИНИСТРОМ ОДБРАНЕ УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА

16.06.2021.

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је министра одбране Уједињеног Краљевства Бена Воласа и, том приликом, рекао да се нада да ће, заједничким залагањем, српско-британски односи бити уздигнути на ниво истинског партнерства, какве смо имали као савезници у оба светска рата.


Oпширније...
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

09. јун 2021. године

 

Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација


Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.


Oпширније...
РАДНА ПОСЕТА МИНИСТРА ФИНАНСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СИНИШЕ МАЛОГ ЛОНДОНУ

Министар Синиша Мали обавио је разговор са министром за извоз УК Грејемом Стјуартом, на ком су учествовали Крис Хитон Харис државни министар за железницу у Министарству транспорта УК и Луис Тејлор, извршни директор агенције за финансирање извоза УК. 


Oпширније...
ГОВОР АМБАСАДОРКЕ АЛЕКСАНДРЕ ЈОКСИМОВИЋ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ПОЧЕТКА РАДА ИРСКО-СРПСКЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ

26. мај 2021. године

Господине министре Ковени, господине Ханиган, сенаторе Ломбард, даме и господо,

Задовољство ми је и част што данас учествујем у отварању Ирско-српске привредне коморе, тим пре што је ово пројекат којем сам лично била врло наклоњенa. Уједно, изражавам захвалност министру Ковенију на пруженој подршци.
 


Oпширније...
ПОЧЕТАК РАДА ИРСКО-СРПСКЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ

26. мај 2021. године

Уз присуство готово стотину учесника у изузетно афирмативној атмосфери, на вебинару одржаном 26. маја 2021. год. озваничен је почетак рада Ирско-српске привредне коморе на челу са Френком Ханиганом. Као кључни говорници, иступали су амбасадор Републике Србије у Ирској на нерезиденцијалној основи Александра Јоксимовић и министар спољних послова Ирске Сајмон Ковени. 


Oпширније...
ON-LINE АПЛИКАЦИЈЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ ВИЗА Д-ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

У Републици Србији почела је примена on-line апликације за издавање виза Д-за запошљавање. Bиза Д омогућава улазак у Републику Србију и боравак између 90 и 180 дана. Такође омогућава регулисање привременог боравка у Србији.
Ако сте сигурни да испуњавате услове за визу Д – за запошљавање и имате све потребне документе, можете поднети захтев електронским путем, на следећем линку: https://econsulate.gov.rs/ПОЧЕТАК ПРИВРЕМЕНЕ ПРИМЕНЕ СПОРАЗУМА О ПАРТНЕРСТВУ, ТРГОВИНИ И САРАДЊИ ИЗМЕЂУ РС И УК

Обавештавамо да се Споразум о партнерству, трговини и сарадњи између Републике Србије и Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске, закључен 16. априла 2021. године, привремено примењује од 20. маја 2021. године.МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ПРЕДСТАВИО НОВУ УСЛУГУ „Е-КОНЗУЛАТ“

20. мај 2021. године

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.


Oпширније...
АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ПОБЕДЕ

Амбасадорка Републике Србије у Уједињеном Краљевству Њ.Е. Александра Јоксимовић, поводом 9. маја Дана победе над фашизмом положила је венац на спомен обележје Тауер Хил у лондонском Ситију, посвећено савезничким бродовима потопљеним током оба светска рата. 


Oпширније...
ДАН ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

23.04.2021.

У амбасади Републике Србије у Лондону данас је обележен Дан војске Републике Србије, уз поштовање превентивних мера везано за ЦОВИД-19. Народ Србије изражава велику подршку и поверење Војсци Србије. Желимо да нам никада не буде потребно њихово ангажовање али искрено верујемо у њихову способност да нас, уколико буде потребно, одбране.

Са изаслаником Одбране РС Слободаном Новаковићем и његовим помоћником Илијом Вујичићем

 ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ САСТАО ПУТЕМ ВИДЕО ЛИНКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ММФ

21. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.


Oпширније...
САСТАНАК СА РЕГИОНАЛНИМ ДИРЕКТОРОМ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ЕВРОПУ

20. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.


Oпширније...
ТАТЈАНА МАТИЋ И ШАН МЕКЛАУД ПОТПИСАЛЕ СПОРАЗУМ О ПАРТНЕРСТВУ, ТРГОВИНИ И САРАДЊИ СРБИЈЕ И УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА

19. април 2021. године

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије Татјана Матић и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Београду Шан Меклауд, потписалe су 16. априла 2021. године, у Палати Србије у Београду, Споразум о партнерству, трговини и сарадњи између Републике Србије и Уједињеног Краљевства.

Споразумом је постављен нови правни основ за регулисање билатералне трговине, који је раније био дефинисан Споразумом о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица и Републике Србије.


Oпширније...
СЗО ОЦЕНИЛА ИМПРЕСИВНИМ ПРОЦЕС ИМУНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ

19. април 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.
 


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ПРИШТИНА ИСТРАЈАВА У КАМПАЊИ МРЖЊЕ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ

13. април 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.
 


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ПОЛИТИЧКИ ЕКСТРЕМИЗАМ АЛБАНАЦА НА КИМ СВЕ ЈАЧИ

13. април 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.


Oпширније...
ТЕЛЕГРАМ САУЧЕШЋА ПОВОДОМ СМРТИ ПРИНЦА ФИЛИПА, ВОЈВОДЕ ОД ЕДИНБУРГА

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти принца Филипа, војводе од Единбурга, у којем се каже:

„У име грађана Србије и у своје име желим да вам упутим најискреније саучешће поводом смрти принца Филипа, војводе од Единбурга.

Принц Филип ће увек представљати пример несебичне јавне службе, као и сталних настојања да својим ауторитетом и залагањем допринесе добробити Уједињеног Краљевства. Својом личношћу и осећајем за одговорно вршење захтевних јавних дужности током деценија, стекао је неподељену наклоност не само Британаца, већ и читавог света.

Био је дубоко посвећен добробити Британије. Ненаметљиво, али чврсто, освојио је срца својих сународника, али и свих људи без обзира на нацију, расу или вероисповест, који су ценили његову озбиљност, преданост, ведар дух и искрени патриотизам укорењен у непрестаном служењу држави током читавог низа деценија бременитих великим бројем изазова.

Као потомак славних краљевских породица, принц Филип је и у најтежим временима показивао официрску снагу и доследност, чиме је био ослонац породице и целе земље која ће га памтити са поштовањем и дубоким уважавањем.

Још једном изражавам дубоко саучешће, уверен да ће Уједињено Краљевство на прави начин наставити да памти принца Филипа, војводу од Единбурга“, наводи се у телеграму саучешћа председника Вучића.


09. април 2021. године


www.predsednik.rsСРБИЈА ЗАИНТЕРЕСОВАНА ЗА ПОВЕЋАЊЕ ИНВЕСТИЦИЈА ИЗ УК

7. април 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром за извоз Уједињеног Краљевства (УК) Грејемом Стјуартом о продубљивању билатералних односа и јачању сарадње у бројним областима са УК.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ

 

24. март 2021. године


Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.
 


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА 17. МАРТ 2004. ГОДИНЕ - ПОГРОМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.


Oпширније...
РЕПУБЛИКА СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“. За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Амбасада Републике Србије у Лондону вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.  СЕЛАКОВИЋ: БОРБА ПРОТИВ СВИХ ОБЛИКА КРИМИНАЛА ПРИОРИТЕТ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

08. март 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ. 


Oпширније...
УЧЕШЋЕ АМБАСАДОРКЕ ЈОКСИМОВИЋ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Поводом Међународног дана матерњег језика, на позив високог представништва  Бангладеша у УК, амбасадорка Јоксимовић учествовала је на виртуелном догађају под називом „Подстицање мултијезичности за инклузију у образовању и друштву“. 


Oпширније...
ВАКЦИНА „ASTRAZENEKA“ СТИГЛА У СРБИЈУ

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је на аеродрому „Никола Тесла” авион којим су у Србију допремљенe вакцине компаније „AstraZeneca“. Председник Вучић истакао је да 150.000 доза које су јутрос стигле, значи још 150.000 вакцинисаних у Србији, и додао да Србија, уз УАЕ, постаје једина земља у свету која има на располагању више од три вакцине.


Oпширније...
МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКИ ПОРФИРИЈЕ ИЗАБРАН ЗА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.


Oпширније...
ВИРТУЕЛНИ ШКОЛСКИ ХОР ОТПЕВАО ХИМНУ БОЖЕ ПРАВДЕ

Ученици и наставници Допунске наставе на српском језику у Немачкој (покрајине Берлин, Хесен, Баварска, Хамбург, Бремен, Оснабрик) Швајцарској, В.Британији, Грчкој, Норвешкој, Данској, Белгији и Јужноафричкој Републици су поводом Дана државности остварили заједничку ваннаставну активност Виртуелни школски хор и отпевали химну Боже правде. Учествовало је 230 ученика.
Видео можете погледати на следећем линкуДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поводом Дана државности Републике Србије, Министарство спољних послова Републике Србије објавило је пригодан видео запис који можете погледати на следећем линкуДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – НЕРАДНИ ДАН

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ НЕЋЕ РАДИТИ 15 И 16. ФЕБРУАРА 2021. ЗБОГ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА  ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ МЕСЕЦ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У УЈЕДИЊЕНОМ КРАЉЕВСТВУ 2021

Месец српске културе у Уједињеном Краљевству биће одржан од 27. јануара до 2. марта 2021. год.
Комплетан програм ове манифестације можете преузети на следећем линку.ЈАЧАТИ И УНАПРЕДИТИ САРАДЊУ СРБИЈЕ И ИРСКЕ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић имао је данас видео састанак са потпредседником Владе и министром иностраних послова и одбране Ирске Сајмоном Ковенијем, са којим је разговарао о продубљивању и унапређењу билатералне сарадње две земље.


Oпширније...
ВУЧИЋ: СРБИЈА СПРЕМНА ЗА ДИЈАЛОГ О КИМ, АЛИ НЕЋЕ БИТИ ПОНИЖАВАНА

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

 


Oпширније...
ПОРТРЕТ ЧЕДОМИЉА МИЈАТОВИЋА У ВЛАСНИШТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (у амбасади РС у Лондону)

Амбасада Републике Србије у Лондону са задовољством објављује да је Република Србија постала богатија за уметнички портрет Чедомиља Мијатовића, једног од првих 16 академика Српске краљевске академије и њеног другог председника, као и утемељивача Народне банке Србије. Као шестоструки српски министар финансија, вишеструки министар иностраних дела, и дугогодишњи посланик Краљевине Србије у Лондону, Мијатовић је оставио неизбрисив печат и на британско – српске односе. Био је потписник и трговинског споразума са САД из 1881. који се означава као успостављање дипломатских односа две државе.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ И ГУЈОН ЧЕСТИТАЛИ САВИНДАН

26.1.2021.

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ ЗА ПОЛИТИКУ: ГОДИНА ПОДМЛАЂИВАЊА СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

26.1.2021.

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.


Oпширније...
РЕФОРМЕ У ОБЛАСТИ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА У ФОКУСУ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације Европске уније о наставку спровођења реформи на путу Србије ка чланству у Европској унији.


Oпширније...
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству за 2021. годину. Више информација о Конкурсу можете пронаћи на овом линку.ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО РАСТУ ПРВА У ЕВРОПИ

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.


Oпширније...
СВАКИ СРБИН У ДИЈАСПОРИ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ЛОБИСТА

3.1.2021.

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ НОВИ АМБАСАДОРИ, АЛИ ЦИЉЕВИ ИСТИ

 

2.1.2021.

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.


Oпширније...
ВУЧИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ НА КУРСУ ПОБЕДНИЧКЕ ПОЛИТИКЕ СТАБИЛНОСТИ

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане. 


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ПРВА ЕВРОПСКА ПРЕМИЈЕРКА КОЈА ЈЕ ПРИМИЛА АНТИКОВИД ВАКЦИНУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији. 

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу.

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд,
23. децембар 2020.


Oпширније...
РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ПОЧЕВ ОД 20. ДЕЦЕМБРА 2020. ГОДИНЕ

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, странцима који долазе у Републику Србију дозвољен је улазак у Републику Србију само ако поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Републику Србију. Путници треба да се тестирају пре путовања, не приликом доласка у Републику Србију. У Републику Србију не могу ући уколико нису тестирани и не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова и морају се вратити у земљу из које долазе. Уколико постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, као и члановима дипломатско-конзуларног особља и члановима њихових породица, при уласку у Републику Србију, а који не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, одређује се мера карантина у кућним условима у трајању од 10 дана. Ова мера престаје да важи ако лице коме је одређена у периоду трајања мере добије негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 издат од стране референтне лабораторије у Републици Србији.
О наведеном се можете информисати на сајту Владе Републике Србије
https://www.srbija.gov.rs/  и сајту Министарства спољних послова Републике Србије
http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/teme/corona19172020?lang=cyrФОРМИРАНА НОВА СВЕПАРТИЈСКА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА ПРИЈАТЕЉСТВА СА СРБИЈОМ

На виртуелном састанку који је организован 14. децембра, реафирмисан је рад Свепартијске парламентарне групе пријатељства са Србијом, којом председава посланик Ендрју Бриџен. Амбасадорка Јоксимовић информисала је учеснике састанка о спољнополитичким приоритетима Републике Србије и изнела преглед билатералних односа са Уједињеним Краљевством. Чланове групе упознала је са актуелним подацима о степену заразе корона вирусом, напорима који се улажу у здравственој заштити становништва, као и ангажовању државе на прибављању вакцина. 


Oпширније...
ВУЧИЋ: СРБИЈА РАДИ НА ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ УЗ ОБНОВЉИВЕ ИЗВОРЕ ЕНЕРГИЈЕ

Србија улаже огромне напоре да побољша енергетску ефикасност и то на обновљивим изворима енергије, поручио је данас предсеник Александар Вучић и додао да је то амбициозан задатак, којем се мора тежити, упркос пандемији. 


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.


Oпширније...
РАЗГОВОР АМБАСАДОРКЕ ЈОКСИМОВИЋ СА МИНИСТРОМ ЗА МЕЂУНАРОДНУ ТРГОВИНУ ЏАЈАВАРДЕНОМ

Амбасадорка Јоксимовић састала се  министром за међународну трговину Џајаварденом. Основна тема разговора било је унапређење економских односа Републике Србије и Уједињеног Краљевства. Амбасадорка Јоксимовић је свог саговорника информисала о актуелној економско- политичкој ситуацији у Србији и изложила основне правце спољно-политичког деловања. У свом излагању, нагласила је позитивне економске трендове упркос пандемији и констатовала значајне могућности за интензивирање привредне сарадње са Британијом.    


Oпширније...
САСТАНАК СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕУ АКРЕДИТОВАНИХ У СРБИЈИ И ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу. 


Oпширније...
МИНИСТАРКА МОРТОН У ПОСЕТИ БЕОГРАДУ: СРБИЈА И УЈЕДИЊЕНО КРАЉЕВСТВО НАСТАВЉАЈУ ДА ГРАДЕ СТРАТЕШКЕ ОДНОСЕ

Министаркa за европско суседство и Америке у Министарству за спољне послове, Комонвелт и развој Уједињеног Краљевства Венди Мортон боравила је у Београду, где се сусрела са високим српским државним званичницима. 

 


Oпширније...
КЊИГА ЖАЛОСТИ

 

Поводом смрти Његове Светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја, Амбасада Републике Србије у Лондону отворила је књигу жалости.

Уписивање у књигу жалости може се обавити електронским путем на адресу embassy.london@mfa.rs или поштом на адресу Амбасаде: Embassy of the Republic of Serbia, 28 Belgrave Square, London SW1X 8QB.АМБАСАДОРКА АЛЕКСАНДРА ЈОКСИМОВИЋ ПОЛОЖИЛА ВЕНАЦ ПОВОДОМ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поводом Дана примирја у Првом светском рату њена екселенција амбасадорка Републике Србије у УК Александра Јоксимовић одала је пошту палим српским борцима полагањем венца на меморијалном војном гробљу Бруквуд у близини Лондона. Венац са натписом "Славом овенчаним борцима" положен је уз присуство изасланика одбране Републике Србије капетана бојног брода Слободана Новаковића и помоћника изасланика одбране потпуковника Илије Вујичића.СРБИЈА КАО ПОВОЉНА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ И РАЗВОЈ НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА

На следећем линковима можете пронаћи корисне информације о Републици Србији као повољној дестинацији за пословање, као и инвестирање у истраживање и развој нових технологија:  Brochure “SERBIA – Emerging tech developing hub” и Брошура “Водич кроз мере подршке развоју иновативне привредеПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ТЕНДЕРУ ЗА ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА НА АДАПТАЦИЈИ ПРОСТОРА НА АДРЕСИ 7 DERING STREET, W1S 1AE, LONDON

Позивно писмо     Конкурсна документација   Building regulation drawings 1 2 3   Schedule of Works   Одлука о додели УговораАКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАЊА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници од 21. маја 2020. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију - којом престаје да важи истоимена одлука од 19. марта 2020. године, Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза - којом је престала да важи истоимена одлука, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазвање вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, а које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године.
Поменутим одлукама отворени су сви гранични прелази Републике Србије и исти од данас функционишу у уобичајеном режиму.
Изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазвање вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу укинута је забрана уласка у Републику Србију као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана. (без сагласности/дозволе, мера изолације и обавезног поседовања негативног PCR теста).ПРИМЕНА ОДЛУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ПРЕСТАНКУ ВАЖЕЊА ОДЛУКЕ О ЗАТВАРAЊУ СВИХ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

У складу са Одлуком Владе Републике Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију, односно могућности уласка свих страних држављана у Републику Србију без дозвола, створени су услови за пријем захтева за визе страних држављана у свим дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије, уз примену превентивних мера у циљу спречавања ширења болести COVID – 19 (ношење маски и рукавица, држање одстојања, заказивање термина посета и др.).ПОНОВЉЕНИ КОНКУРСИ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, УПРАВЕ ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

 

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који су отворени од 18. маја 2020. године до 1. јуна 2020. године.    

Све информације о конкурсима и процедури пријављивања можете пронаћи кликом овде.КЛАВИР У ЧЕТИРИ РУКЕ НА РЕЛАЦИЈИ БЕОГРАД-ЛОНДОН: ДВЕ АМБАСАДОРКЕ ПРИРЕДИЛЕ ВИРТУЕЛНИ KОНЦЕРТ

Амбасадорке Велике Британије у Србији и Србије у Британији, Шан Меклауд и Александра Јоксимовић, приредиле су данас виртуелни клавирски концерт у четири руке, посвећен борби против корона вируса.


Oпширније...
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА - 2020.

Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије COVID-19, а у циљу олакшавања приступа дигиталним садржајима становницима Републике Србије, и посебно, корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на страним језицима. 


Oпширније...
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

У циљу сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом COVID-19, Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Лондону, обавештава све држављане Републике Србије који бораве на јурисдикционом подручју овог дипломатско-конзуларног представништва, да ће се почев од 16.03.2020. године рад са странкама у наредном периоду, до даљег, ограничити само на хитне и неодложне случајеве.


Oпширније...
ПРОМОЦИЈА ЕНГЛЕСКОГ ПРЕВОДА РОМАНА О ЛОНДОНУ МИЛОША ЦРЊАНСКОГ

У оквиру одржавања месеца српске културе у УК, Британска библиотека је у сарадњи са Српским саветом организовала 9. марта 2019. панел дискусију о Милошу Црњанском поводом објављивања првог превода на енглески језик Романа о Лондону.


Oпширније...
БИЛАТЕРАЛНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ У ОБЛАСТИ БЕЗБЕДНОСНЕ И ОДБРАМБЕНЕ ПОЛИТИКЕ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА ВБ И СИ

На позив британске стране у Лондону су одржане билатералне консултације министарстава Спољних послова и одбране две земље у области безбедносне и одбрамбене политике. 


Oпширније...
ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ТЕНДЕРУ ЗА ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА НА АДАПТАЦИЈИ ПРОСТОРА НА АДРЕСИ 7 DERING STREET, W1S 1AE, LONDON

Позивно писмо     Конкурсна документација   Building regulation drawings 1 2 3   Schedule of Works   Одлука„НА КАФИ СА...“ ВУКАШИНОМ СТОЈКОВИМ, ОСНИВАЧЕМ ТЕСЛА НЕЈШН ПРОЈЕКТА ИЗ БЕОГРАДА У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ

У сарадњи са Српским City клубом Амбасада Републике Србије у Лондону угостила је 27. фебруара 2020. године Вукашина Стојкова, оснивача и CEO-а београдског Startit-а, 


Oпширније...
ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ РС ЛОНДОН ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ

Поводом Дана државности у Амбасади РС у Лондону одржан је свечани пријем на којем је присуствовало преко 200 званица. 


Oпширније...
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У СКЛОПУ СРПСКОГ МЕСЕЦА КУЛТУРЕ У УК

У Амбасади Републике Србије у Лондону, 6. фебруара одржано је књижевно вече, на којем су гостовали српски писци са Малте Верица Винсент Кол и Теодор Рељић. Догађај је организован у склопу Српског месеца културе у УК, а модератор је била списатељица Соња Бесфорд.


Oпширније...
УЧЕШЋЕ АМБАСАДОРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ АЛЕКСАНДРЕ ЈОКСИМОВИЋ У ОКРУГЛОМ СТОЛУ ГОРЊЕГ ДОМА ПАРЛАМЕНТА УК НА ТЕМУ БИЛАТЕРАЛНИХ ЕКОНОМСКИХ ОДНОСА УК СА ЗЕМЉАМА ЕВРОАЗИЈЕ

Дејвид Ландсман, Председник Британско-српске Коморе и Пол Скали, члан Парламента

Амбасадор Републике Србије у Лондону Александра Јоксимовић учествовала је на скупу посвећеном билатералној економској сарадњи УК са евроазијским земљама који је у организацији Конзервативне групе пријатеља Евроазије одржан у Горњем дому Парламента УК, 14.јануара 2020. године. 

 


Oпширније...
ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА АМБАСАДЕ ВЕЛСУ

Представници Амбасаде Републике Србије у Уједињеном Краљевству боравили су у радној посети Кардифу (Велс). 


Oпширније...
АМБАСАДОРКА АЛЕКСАНДРА ЈОКСИМОВИЋ ПРЕДАЛА АКРЕДИТИВЕ ПРЕДСЕДНИКУ ИРСКЕ МАЈКЛУ Д. ХИГИНСУ

Амбасадорка Републике Србије у Ирској на нерезиденцијалној основи предала је данас акредитиве председнику Ирске Мајклу Д. Хигинсу, на свечаној церемонији која је тим поводом одржана у Даблину.


Oпширније...
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О УМЕТНИЦИ ОЛГИ ЈЕВРИЋ

У Амбасади Р. Србије у Лондону, у коорганизацији са галеријом Peer, одржана је промоција књиге о уметници Олги Јеврић. 


Oпширније...
АМБАСАДОРКА АЛЕКСАНДРА ЈОКСИМОВИЋ ПОЛОЖИЛА ВЕНАЦ ПОВОДОМ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поводом Дана примирја у Првом светском рату њена екселенција амбасадорка Републике Србије у УК Александра Јоксимовић одала је пошту палим спрским борцима полагањем венца 


Oпширније...
ПРЕДСТАВЉАЊЕ ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОЈ ТУРИСТИЧКОЈ БЕРЗИ У ЛОНДОНУ

Амбасадорка Републике Србије у Лондону Александра Јоксимовић посетила је штанд Србије на Међународној туристичкој берзи, који се одржава од 4-6. новембра у Лондону. 


Oпширније...
ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА АМБАСАДЕ ШКОТСКОЈ

 

Представници Амбасаде Републике Србије у Уједињеном Краљевству боравили су у дводневној радној посети Единбургу (Шкотска). 


Oпширније...
КАНДИДАТУРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА

КАНДИДАТУРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКАОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА

Обавештавамо да су 19. јуна 2019. године, донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.
Одлуке се могу преузети на следећим линковима:

ОДЛУКА-ДИЈАСПОРА

ОДЛУКА-РЕГИОН

 СВЕСРПСКИ ДЕЧИЈИ САБОР 2019

Други по реду Свесрпски дечији сабор за децу српског порекла из региона и дијаспоре одржан је од 23. до 28. маја 2019. године, под покровитељством председника Републике Србије, господина Александра Вучића, 


Oпширније...
ИЗЛОЖБА РАДОВА ОЛГЕ ЈЕВРИЋ У ЛОНДОНУ

Рад Олге Јеврић заузима посебно место у пантеону еуропске послератне скулптуре. 


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АНА БРНАБИЋ У ДВОДНЕВНОЈ РАДНОЈ ПОСЕТИ ЛОНДОНУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић боравила је 17. и 18. јуна у радној посети Уједињеном Краљевству


Oпширније...
ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА У ОРГАНИЗАЦИЈИ THIN-TENKA-a HENRI JACKSON SOCIETY – „ЗАПАДНИ БАЛКАН ГЕОПОЛИТИЧКИ ИНТЕРЕСИ И ОРИЈЕНТАЦИЈЕ“

У просторијама британског Парламента, у организацији think-tanka Henry Jackson Society 23. маја 2019. год. одржана је панел дискусија на тему „Западни Балкан геополитички интереси и оријентације“. 


Oпширније...
ПРИЈЕМ И ПРЕЗЕНТАЦИЈА ГРАДА НОВОГ САДА КАО ОМЛАДИНСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ ЕВРОПЕ ОДРЖАН У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

У Амбасади Републике Србије у Лондону, у организацији OPENS тима из Новог Сада, 14. маја 2019.г. одржан је пријем у оквиру којег је презентован Нови Сад као Омладинска престоница Европе у 2019. године.


Oпширније...
ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА АМБАСАДЕ РС У ЛОНДОНУ КОВЕНТРИ-ЈУ

Амбасадорка Александра Јоксимовић са градоначелником Ковентрија господином Џоном Бланделом (Lord Mayor John Blundel)

Представници Амбасаде РС посетили су 10. маја 2019. године Ковентри, где су се састали са градоначелником овог града Џоном Бланделом, 

 


Oпширније...
АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Поводом 9. маја Дана победе над фашизмом, Њ.Е. Александра Јоксимовић, амбасадорка Републике Србије у Уједињеном Краљевству, у присуству изасланика одбране капетана бојног брода Слободана Новаковића, положила је венац на спомен обележје


Oпширније...
АМБАСАДОРКА РС У ЛОНДОНУ АЛЕКСАНДРА ЈОКСИМОВИЋ ПРЕДАЛА АКРЕДИТИВЕ ЊЕНОМ КРАЉЕВСКОМ ВЕЛИЧАНСТВУ БРИТАНСКОЈ КРАЉИЦИ ЕЛИЗАБЕТИ ДРУГОЈ.

Амбасадорка Републике Србије у Уједињеном Краљевству Александра Јоксимовић предала је 26.03.2019.године акредитивна писма  краљици Елизабети Другој,

 


Oпширније...
СКУПШТИНА СРПСКО-БРИТАНСКОГ МЕДИЦИНСКОГ УДРУЖЕЊА У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У просторијама Амбасаде Републике Србије у Лондону 2. марта 2019. године одржана је 17. по реду годишња Скупштина Британско-српског медицинског удружења. 


Oпширније...
ВЕЧЕ СА РИАЛДОМ ШЕБЕК

У организацији Serbian City Club у оквиру серијала „на Кафи са…“ , у Амбасади Републике Србије  у Лондону 26. Фебруара 2019. године, организовано је вече са Риалдом Шебек


Oпширније...
РАЗГОВОР СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПЛАТФОРМЕ SERBIAN ENTERPRENEURS И IMPACT HUB-a

У Амбасади Републике Србије у Лондону је у организацији Српског сити клуба 28. фебруара 2019. год. уприличен је још један у низу догађаја „На кафи са…“ у оквиру којег су говорили Петар Савић, 


Oпширније...
КОНЦЕРТ НА КЛАСИЧНОЈ ГИТАРИ МЛАДОГ УМЕТНИКА ДАВИДА ШТРБЦА

У оквиру Месеца српске културе у УК, у Амбасади Републике Србије у Лондону 12. фебруара 2019. године одржан је концерт на класичној гитари у оквиру којег је награђивани млади гитариста Давида Штрбац извео комаде Ривијере, 


Oпширније...
ХУМАНИТАРАНА ВЕЧЕРА ЗА ОПРЕМАЊЕ ДЕЧИЈИХ БОЛНИЦА У СРБИЈИ

У четвртак увече, 28 фебруара 2019, у Лондону, одржана је гала вечера поводом 25огодишњице рада хуманитарне организације Лифелине Велика Британија, чији је покровитељ Принцеза Катарина. Средства прикупљена од бројних гостију намењена су за опремање дечијих болница у Србији.


Oпширније...
ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ РС У ЛОНДОНУ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ

Амбасада Републике Србије у Лондону организовала је свечани пријем поводом Дана државности, коме су присуствовали многобројни представници дипломатског кора, јавног и друштвеног живота британске престонице,  као и српске дијаспоре. 


Oпширније...
ЗВАНИЧНА ПОСЕТА ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ И МИНИСТАРКЕ ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ, ПРОФ. ДР ЗОРАНЕ МИХАЈЛОВИЋ ЛОНДОНУ

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се у среду 6. фебруара 2019. године са британским министром за Европу сер Аланом Данканом, с којим је разговарала о сарадњи Србије и Уједињеног Краљевства, као и о европском путу наше земље. Састанку је присуствовала и амбасадорка Србије у Лондону Александра Јоксимовић. 


Oпширније...
ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА ПОСВЕЋЕНОГ АДМИРАЛУ ЕРНЕСТУ ТРУБРИЏУ У АМБАСАДИ РС У ЛОНДОНУ

У присуству министра просвете, науке и технолошког развија Младена Шарчевића, амбасадора РС у Лондону Александре Јоксимовић, изасланика одбране РС Слободана Новаковића, чланова дипломатског кора и званица из дијаспоре, у Амбасади РС у Лондону  одржана је пројекција документарног филма „Заборављени адмирал“, 


Oпширније...
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. годину. Више информација о овом Конкурсу можете пронаћи на овом линку.  КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству за 2019. годину. Више информација о Конкурсу можете пронаћи на овом линку.АМБАСАДОРКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ У ДРУШТВУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА И МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА УК

Александра Јоксимовић,  амбасадорка Републике Србије у Лондону 17.децембра о.г. срела се са Садиком Каном, 


Oпширније...
ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ – ПОЛАГАЊЕ ВЕНЦА

Поводом Дана примирја у Првом светском рату , у недељу, 11. новембра 2018. године, делегација Амбасаде РС у Лондону


Oпширније...
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ - ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „СВЕТАЦ И ГРЕШНИК“, АУТОРА ПРОФЕСОРА ДР ПРЕДРАГА СЛИЈЕПЧЕВИЋА

У организацији Удружења српских писаца и уметника у УК, у Амбасади РС у Лондону 2. новембра, уприличено је књижевно вече посвећено књизи „Светац и грешник“, професора др Предрага Слијепчевића. 


Oпширније...
УЧЕШЋЕ ПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АНЕ БРНАБИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ У ОКСФОРДУ

Председница Владе Републике Србије А. Брнабић боравила је 1. новембра у посети Оксфорду (УК), где је учествовала на годишњој конференцији „Изазови владања 2018“ у организацији Balvatnik School of Government


Oпширније...
СУСРЕТ ПОСЛАНИКА ЕНДРЈУА БРИЏЕНА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ

 

Амбасада Републике Србије и Serbian City Club су 16. октобра 2018. године организовали вече са послаником Ендрјуом Бриџеном, 


Oпширније...
КОКТЕЛ ПОВОДОМ ПРОМОЦИЈЕ НОВОГ АРТЕМ МАГАЗИНА И ПРЕДСТАВЉАЊА НОВОИЗАБРАНОГ ОДБОРА СРПСКОГ ДРУШТВА

У Амбасади је 27. септембра 2018. године одржан коктел у организацији Весне Петковић, председнице Српског друштва, поводом представљања новоизабраног одбора организације, њених активности и планова.


Oпширније...
ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПРАВОСЛАВНОГ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ АМБАСАДИ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

Поводом Међународне конференције “Теолози избеглице у Оксфорду”, делегација Православног богословског факултета Универзитета у Београду 


Oпширније...
КОНФЕРЕНЦИЈA „ТЕОЛОЗИ ИЗБЕГЛИЦЕ У ОКСФОРДУ“ У ТЕОЛОШКОМ ДОМУ „ПЈУСИ“ У ОКСФОРДУ

У теолошком дому „Пјуси“ у Оксфорду 6. септембра 2018. године je одржана Конференцијa „Теолози избеглице у Оксфорду“ посвећена незаборављеном поколењу великодостојника, професора и богослова из Цркве Енглеске и Српске Православне Цркве који су током Првог светског рата остварили пријатељство са далекосежним позитивним наслеђем: црквеним, друштвено-политичким и културолошким. 


Oпширније...
ОКРУГЛИ СТО ПОСВЕЋЕН САМИТУ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ОДРЖАН У БРИТАНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

На позив посланика Џона Вајтингдејла, отправник послова Амбасаде Републике Србије у Лондону Наташа Марић је 17. јула учествовала на округлом столу 


Oпширније...
САМИТ БЕРЛИНСКОГ ПРОЦЕСА У ЛОНДОНУ

У Лондону је 10. јула 2018. године одржан Самит Берлинског процеса који је окупио лидере Западног Балкана, председнике влада држава Европске уније које учествују у овом процесу, премијере Бугарске и Грчке, те високе званичнике Европске уније, међународних финансијских институција и институција из региона ЗБ.


Oпширније...
САСТАНАК МИНИСТАРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ДРЖАВА УЧЕСНИЦА БЕРЛИНСКОГ ПРОЦЕСА У ЛОНДОНУ

 

У Лондону је 9. јула 2018. године одржан састанак мнистара спољних послова држава учесница Берлинског процеса. 


Oпширније...
САСТАНАК МИНИСТАРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА УЧЕСНИЦА БЕРЛИНСКОГ ПРОЦЕСА У ЛОНДОНУ

У Лондону је 9. јула 2018. године одржан састанак министара унутрашњих послова учесница Берлинског процеса. 


Oпширније...
КОКТЕЛ У АМБАСАДИ ПОВОДОМ УЧЕШЋА АСОЦИЈАЦИЈЕ ИЗВОЗНИКА ЈАБУКА ИЗ СРБИЈЕ НА САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА У ЛОНДОНУ

Поводом учешћа Асоцијације извозника јабука из Србије на сајму пољопривредних производа у Лондону, у Амбасади Србије је 7. јуна приређен коктел 


Oпширније...
ПРОСЛАВА КРСНЕ СЛАВЕ ХУМАНИТАРНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА „КОСОВКА ДЕВОЈКА“

На позив Тијане Делић, председнице Кола српских сестара „Косовка девојка“, отправник послова Наташа Марић је у суботу 2. јуна присуствовала прослави крсне славе 


Oпширније...
САСТАНАК ОТПРАВНИКА ПОСЛОВА НАТАШЕ МАРИЋ СА ПОСЛАНИКОМ ЕНДРЈУОМ БРИЏЕНОМ

Отправник послова a.i. Наташа Марић се 21. маја 2018. године у Амбасади Републике Србије у Лондону састала са послаником Ендрјуом Бриџеном. 


Oпширније...
УЧЕШЋЕ СРБИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ ТАКМИЧЕЊУ У ЈАВНОМ ГОВОРНИШТВУ У ЛОНДОНУ

На позив English-speaking Union из Уједињеног Краљевства, отправник послова а.и. Наташа Марић је присуствовала Међународном такмичењу у јавном говорништву за такмичаре узраста од 16 до 20 година одржаном 18. маја у The Royal Institution у Лондону. 


Oпширније...
САСТАНАК ОТПРАВНИКА ПОСЛОВА а.и.НАТАШЕ МАРИЋ СА ПОСЛАНИКОМ ДР ДЕЈВИДОМ ДРУОМ

Отправник послова a.i. Наташа Марић обавила је разговор са послаником др Дејвидом Друом, министром у сенци за екологију и пољопривреду, у среду 17. маја. 


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 150 ГОДИНА PRESS ASSOCIATION

У Лондону је 16. маја у Тејт музеју обележено 150 година од оснивања Press association. Свечаној прослави су присуствовали принц од Велса и војвоткиња од Корнвола. 


Oпширније...
ПРОСЛАВА СЕДМОГОДИШЊИЦЕ ПЕXИМ ФОНДАЦИЈЕ НА ТРИНИТИ КОЛЕЏУ У КЕМБРИЏУ

На Тринити Колеџу у Кембриџу  обележена је седма  годишњица постојања и рада Пеxим фондације.Свечаности је у име Амбасаде Републике Србије у Лондону присуствовала конзул Весна Верчон Ивић.

 БРИФИНГ ПОВОДОМ FIN TECH КОНФЕРЕНЦИЈЕ “xCEEd2018”

Поводом fin tech конференције “xCEEd2018” која ће се 22. маја одржати у Београду, Амбасада Србије у Лондону је у сарадњи са британским Министарством за међународну трговину у петак 11. маја организовала брифинг за компаније које ће учествовати на конференцији. 


Oпширније...
ПОЛАГАЊЕ ВЕНЦА ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поводом Дана победе, 9. маја отправник послова Амбасаде Србије у Лондону Наташа Марић и војни изасланик Србије капетан бојног брода Слободан Новаковић положили су венац у спомен на страдале током Другог светског рата.


Oпширније...
ШЕСТИ ФОРУМ АМБАСАДОРА ИЗ ЈИЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ СЕНТ ЕНТОНИС КОЛЕЏА У ОКСФОРДУ

На позив бившег британског дипломате и председавајућег Управног одбора SEESOX студија на Сент Ентонис колеџу у Оксфорду сер Дејвида Мадена, отправник послова Амбасаде Србије у Лондону Наташа Марић је учествовала на 6. Форуму амбасадора из ЈИЕ, одржаном 3. маја 2018. године. 


Oпширније...
УТИЦАЈ НАДРЕАЛИЗМА НА МОДНЕ КРЕАЦИЈЕ ТОГ ВРЕМЕНА - СТВАРАЛАШТВО МИЛЕНЕ ПАВЛОВИЋ БАРИЛИ

У Амбасади Србије у Лондону, 19. априла 2018. године је одржан разговор на тему утицаја надреализма на модне креације тог времена, са посебним акцентом на стваралаштво Милене Павловић Барили. 


Oпширније...
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ПИСЦЕМ ВЛАДИСЛАВОМ БАЈАЦОМ, ДИРЕКТОРОМ ГЕОПОЕТИКЕ

Поводом награде коју је београдска издавачка кућа Геопоетика добила на недавно одржаном Лондонском сајму књига, у Амбасади Србије у Лондону је у четвртак, 12. априла одржано књижевно вече посвећено награђеној едицији “Српска проза у преводу” и стваралачком опусу писца Владислава Бајаца, директора Геопоетике. 


Oпширније...
НАГРАДА ИЗДАВАЧКОЈ КУЋИ ГЕОПОЕТИКА НА 47. ЛОНДОНСКОМ САЈМУ КЊИГА

На 47. Лондонском сајму књига едиција београдске издавачке куће Геопоетика "Српска проза у преводу" освојила је награду за изузетну иницијативу у књижевном преводилаштву у конкуренцији издавача из 27 земаља. 


Oпширније...
СКУПШТИНА СРПСКО-БРИТАНСКОГ МЕДИЦИНСКОГ УДРУЖЕЊА У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У просторијама Амбасаде Републике Србије у Лондону 17. марта 2018 године одржана је 16. по реду годишња Скупштина Британско-српског медицинског удружења .


Oпширније...
ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЕКОНОМСКИХ ПОТЕНЦИЈАЛА СРБИЈЕ У АМБАСАДИ

У Амбасади је 21. марта 2018. године одржана промоција економских потенцијала Републике Србије. Догађај је организован поводом посете делегације London Southside Chamber of Commerce Србији која ће се реализовати током маја ове године. 


Oпширније...
ГУВЕРНЕР НАРОДНЕ БАНКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ГОСПОЂА ЈОРГОВАНКА ТАБАКОВИЋ УЧЕСТВОВАЛА ЈЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ПОСВЕЋЕНОЈ УЛОЗИ ЖЕНА И ЗНАЧАЈУ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ

Гувернер Народне банке Републике Србије госпођа Јоргованка Табаковић учествовала је на  Конференцији посвећеној улози жена и значају родне равноправности


Oпширније...
СРПСКА АТЛЕТИЧАРКА ИВАНА ШПАНОВИЋ ЈЕ ОСВОЈИЛА ПРВО МЕСТО НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ У БИРМИНГЕМУ

Српска атлетичарка Ивана Шпановић освојила је златну медаљу у скоку у даљ на Светском дворанском првенству у Бирмингему. 


Oпширније...
БРИФИНГ ЗА ПОЛАЗНИКЕ ВИСОКИХ СТУДИЈА БЕЗБЕДНОСТИ И ОДБРАНЕ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У Амбасади Републике Србије је 1. марта 2018. године одржан брифинг за полазнике Високих студија безбедности и одбране. 


Oпширније...
ПРИЈЕМ У ДАУНИНГ СТРИТУ ПОВОДОМ ИНВЕСТИЦИОНОГ САМИТА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је присуствовала пријему у Даунинг стриту


Oпширније...
ИНВЕСТИЦИОНИ САМИТ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЕВРОПСКЕ БАНКЕ ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ (ЕБРД) У ЛОНДОНУ

 

Инвестициони самит у Лондону отворили су председник ЕБРД-а Сума Чакрабарти, Бојко Борисов, премијер Бугарске, која председава Савету ЕУ и британски министар за дигитализацију, културу, медије и спорт Мет Хенкок.


Oпширније...
ВЕЧЕ ЈЕРМЕНСКЕ, СРПСКЕ И БУГАРСКЕ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ У ЦРКВИ СЕНТ ЏЕЈМСИС ПИКАДИЛИ

 

У оквиру десетог, јубиларног Месеца српске културе у Великој Британији у петак, 24. фебруара у Сент Џејмсис Пикадили цркви у Лондону одржано је вече јерменске, српске и бугарске класичне музике. 


Oпширније...
МОДНА РЕВИЈА КРЕАТОРКЕ РОКСАНДЕ ИЛИНЧИЋ У ЛОНДОНУ

У оквиру Лондонске недеље моде у понедељак 19. фебруара одржана је модна ревија реномиране српске модне креаторке Роксанде Илинчић 


Oпширније...
ОТВОРЕНИ ДАН ЦРКВЕ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА У БИРМИНГЕМУ

На позив оца Ненада, старешине цркве Светог кнеза Лазара у Бирмингему, у суботу, 10. фебруара отправник послова Наташа Марић је присуствовала Отвореном дану цркве током којег је уприличен богат културно-уметнички програм. 


Oпширније...
КОНЦЕРТ ХАРФИСТА БЕОГРАДСКЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ „МОКРАЊАЦ“

У просторијама Амбасаде Републике Србије у Лондону 9. фебруара је одржан концерт харфиста Музичке школе „Мокрањац“ из Београда, најстарије музичке школе основане 1899. године. 


Oпширније...
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА СРПСКОМ СПИСАТЕЉИЦОМ ГОСПОЂОМ МАЈОМ ХЕРМАН СЕКУЛИЋ

Амбасада је у петак, 9. фебруара имала част да угости списатељицу и преводиоца госпођу Мају Херман Секулић која је говорила о свом стваралачком опусу. 


Oпширније...
ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛЕСТЕРУ

На позив свештеника оца Стефана, отправник послова а.и. Наташа Марић је у недељу, 4. фебруара 2018. године посетила лестерско-дарбијску парохију. У Лестеру је на нивоу парохије прослављена слава Свети Сава.


Oпширније...
ПРЕДСТАВЉАЊЕ ТУРИСТИЧКИХ ПОТЕНЦИЈАЛА СРБИЈЕ НА “THE DESTINATIONS HOLIDAY AND TRAVEL SHOW" 2018

Туристичка организација Србије представила је туристичку понуду наше земље на сајму туризма “The Destinations Holiday and Travel Show” који се одржава у лондонској Олимпији од 1. до 4. фебруара 2018. године.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

У Амбасади Републике Србије у Лондону је у петак, 26. јануара 2018. године одржан скуп поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста. 


Oпширније...
ПРЕДАВАЊЕ ЕПИСКОПА ПАКРАЧКО-СЛАВОНСКОГ ЈОВАНА НА ТЕМУ ЈАСЕНОВЦА И СТРАДАЊА У ИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА НА LSE

Поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста у четвртак, 25. јануара 2018. године, епископ пакрачко-славонски Јован је на позив др Џејмса Волтерса, 


Oпширније...
МЕСЕЦ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У УЈЕДИЊЕНОМ КРАЉЕВСТВУ

Месец српске културе у Уједињеном Краљевству ће бити одржан од 26. јануара до 3. марта 2018. године. Посетиоци ће бити у прилици да се упознају са разноликом и богатом културном понудом Србије која ће бити представљена широм Уједињeног Краљевства. Комплетан програм Месеца српске културе 2018. можете преузети овдеСАСТАНАК СА ХУМАНИТАРНОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ „BLAZING TO SERBIA“

У суботу, 9. децембра 2017. године, организован је сусрет отправника послова а.и. Наташе Марић са председником хуманитарне организације Blazing to Serbia Стивом Логаном и његовим сарадницима.  


Oпширније...
КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ СМРТИ ДР ЕЛСИ ИНГЛИС ОДРЖАНА У КАТЕДРАЛИ СЕНТ ЏАИЛС У ЕДИНБУРГУ

У оквиру обележавања стогодишњице смрти др Елси Инглис, хуманисте и борца за женска права која је током Првог светског рата оснивала болнице и пружала помоћ рањеницима у земљама захваћеним ратом, а посебно у Србији, у Единбургу је 29. новембра одржана централна комеморација у катедрали Сент Џаилс. 


Oпширније...
ПОСЕТА ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА НЕБОЈШЕ СТЕФАНОВИЋА ЛОНДОНУ

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић је, на позив британске стране, боравио у службеној посети Уједињеном Краљевству 27. и 28. новембра 2017. године. 


Oпширније...
МЛАДОМ ТЕНОРУ ИЗ СРБИЈЕ НЕНАДУ ЧИЧИ ДОДЕЉЕНА СТИПЕНДИЈА ФОНДАЦИЈЕ ИЗ ЛОНДОНА

 

У организацији „Opera Awards“ фондације 16. новембра одржан је рецитал на коме су наступили добитници стипендија које ова фондација додељује за 2017. годину. 


Oпширније...
ИЗЛОЖБА „ТИТО У АФРИЦИ“ МУЗЕЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ У МУЗЕЈУ PITT RIVERS

У оксфордском музеју Pitt Rivers 13. новембра 2017. године је отворена изложба „Тито у Африци“ Музеја Југославије. 


Oпширније...
ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ – ПОЛАГАЊЕ ВЕНЦА

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, у суботу, 11. новембра 2017. године у 11 часова, делегација Амбасаде Републике Србије коју су чинили отправник послова а.и. Наташа Марић, 


Oпширније...
ПРЕДСТАВЉАЊЕ ТУРИСТИЧКИХ ПОТЕНЦИЈАЛА СРБИЈЕ НА ''WORLD TRAVEL MARKET'' 2017.

Туристичка организација Србије представила је туристичку понуду наше земље на сајму туризма ''World Travel Market'' (WТМ) 2017. који је био одржан у Лондону од 6. до 8. новембра. 


Oпширније...
САСТАНАК ОТПРАВНИКА ПОСЛОВА а.и. НАТАШЕ МАРИЋ СА ЧЛАНОВИМА ПАРЛАМЕНТАРНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ GB IPU

На састанку којем су присуствовали посланик Џон Вајтингдејл (Конзервативна партија), баронеса д’Суза (Kросбенчер), посланик Девид Дру (Лабуристичка партија) и баронеса Баркер, размењена су мишљењa 


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 180 ГОДИНА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА И РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У Министарству спољних послова Уједињеног Краљевства (Foreign and Commonwealth Office - FCO) у уторак, 17. октобра, одржан је скуп посвећен обележавању 180 година од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске. 


Oпширније...
LONDON FASHION WEEK – ПРОМОЦИЈА МЛАДЕ ДИЗАЈНЕРКЕ НЕВЕНЕ ИВАНОВИЋ

Током лондонске недеље моде, наша млада дизајнерка Невена Ивановић, са својим брендом NEO DESIGN, била је учесница Ones to Watch ревије у оквиру Fashion Scout програма где је лондонској публици представила колекцију ATHENEO инспирисану мотивима из књиге „Хазарски речник“, Милорада Павића. Изабрана од стране врхунских интернационалних стручњака, Невена Ивановић је као прва победница конкурса Fashion Scout SEE добила прилику да своје креације представи на лондонској недељи моде.ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА BOARD OF DEPUTIES OF BRITISH JEWS И ЧЛАНОВА JEWS DIPLOMATIC CORPS, 11. СЕПТЕМБАР 2017. ГОДИНЕ

 

Отправник послова а.и. Наташа Марић примила је у Амбасади Републике Србије у Лондону представнике Board of Deputies of British Jews и чланове Jews Diplomatic Corps који се налазе у посети Лондону.КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ И НЕСТАЛЕ СРБЕ У РАТОВИМА 90-ИХ

У четвртак, 3. августа 2017. године, поводом Дана сећања на све страдале и нестале Србе у ратовима 90-их, у Амбасади Републике Србије у Лондону је одржана комеморација


Oпширније...
ИЗЛОЖБА „ХЕТЕРОТОПИЈА“ У СРПСКОЈ КУЋИ У ЛОНДОНУ

У „Српској кући“ у Лондону отворена је, 1. јула 2017., изложба „Хетеротопија“ на којој су представљени радови младих сликара из Србије.


Oпширније...
ТРИБИНА СА ШЕФОМ ПРЕДСТАВНИШТВА ЊУЈОРК ТАЈМСА У АМБАСАДИ СРБИЈЕ

Поводом предстојећих општих избора у Уједињеном Краљевству, Амбасада Републике Србије у Лондону је организовала трибину са шефом Представништва Њујорк Тајмса у Лондону Стивеном Ерлангером на тему ванредних избора у Британији


Oпширније...
АМБАСАДОР СРБИЈЕ ПРИМИО НАГРАЂЕНУ УЧЕНИЦУ ИЗ БЕОГРАДА

Амбасадор Огњен Прибићевић примио је  у амбасади 8. маја 2017. године Тару Станковић, ученицу основне школе Стари град из Београда која је освојила прву награду на међународном конкурсу Шекспирове фондације у Стратфорду на Авону.ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Амбасадор Републике Србије у Лондону, др. Огњен Прибићевић и војни изасланик Републике Србије у Лондону пуковник Саша Перовић су 9. маја 2017. године на Дан победе над фашизмом положили су венац у част пострадалих у Другом светском рату.БРИТАНСКИ ИНВЕСТИТОР У ЋУПРИЈИ

После великог успеха који је остварила повезивањем  британске компаније Флекситог  и  Јумка из Врања амбасада Србије је пронашла новог инвеститора у Уједињеном Краљевству. Од средине прошле године, амбасада Србије је организовала низ састанака са менаџментом компаније International Water Solutions.


Oпширније...
ИЗЛОЖБА НАИВНОГ СЛИКАРСТВА У ЛОНДОНУ

 

У Амбасади Словачке Републике у Лондону отворена је изложба слика наиваца из Ковачице. Отварању изложбе присуствовао је велики број представника културног и јавног живота из Лондона, као и представника словачке и српске дијаспоре у Уједињеном Краљевству.


Oпширније...
ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНСТКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Биографија

Конкурс за израду идејног решењаПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА ПРИБИЋЕВИЋА НА УНИВЕРЗИТЕТСКОМ КОЛЕЏУ У ЛОНДОНУ

Амбасадор Републике Србије у Лондону др Огњен Прибићевић одржао је, 6.марта 2017. године, предавање о променама у међународним односима и њиховом утицају на савремену дипломатију на Универзитетском колеџу у Лондону. 


Oпширније...
„ДЕЛА НЕ РЕЧИ: ПРИЧА О ДР ЕЛСИ ИНГЛИС“

Поводом стогодишњице смрти др Елси Инглис у Норт Кенcингтон библиотеци у Лондону одржано је, 28.фебруара 2017, предавање истакнуте представнице наше дијаспоре госпође Звездане Поповић под насловом „Дела не речи: прича о др Елси Инглис“.


Oпширније...
ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У УЈЕДИЊЕНОМ КРАЉЕВСТВУ

Дан државности Републике Србије свечано је прослављен 15. фебруара у Амбасади Србије у Лондону.


Oпширније...
Обележавање Међународног дана сећања на жртве Холокауста

Поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, Амбасада Републике Србије у Лондону је, у сарадњи са удружењем „Огњена Марија Ливањска“, приредила, 27.јануара 2017, изложбу  „Срби Ливањског поља – трајање кроз векове“ аутора Р.Пилиповића и професора В.Ђурића Мишине.


Oпширније...
ПРОЈЕКЦИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА „СРБИ НА КРФУ-100 ГОДИНА ОД АЛБАНСКЕ ГОЛГОТЕ“

У Амбасади Републике Србије у Лондону одржана је пројекција документарног филма „Срби на Крфу – 100 година од Албанске голготе“, 13.децембра 2016.


Oпширније...
Представљање књиге Д.Нориса “Haunted Serbia: Representations of History and War in the Literary Imagination” у Амбасади Републике Србије у Лондону, 25.11.2016.

У Амбасади Републике Србије у Лондону одржано је, 25. новембра 2016, књижевно вече, на којем је представљена књига “Haunted Serbia: Representations of History and War in the Literary Imagination” Дејвида Нориса, ванредног професора на Катедри за славистику Универзитета у Нотингему.


Oпширније...
СЕДМА МЕДИЈСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону Удружења новинара Србије, уз подршку Министарства спољних послова - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, биће одржана 27. децембра у 11,00 часова у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михајлова 6, Београд).


Oпширније...
ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ – ПОЛАГАЊЕ ВЕНЦА

ПОВОДОМ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ ПРЕДСТАВНИЦИ АМБАСАДЕ НА ЧЕЛУ СА АМБАСАДОРОМ ДР ОГЊЕНОМ ПРИБИЋЕВИЋЕМ ПОЛОЖИЛИ СУ ВЕНАЦ НА ВОЈНОМ ГРОБЉУ БРУКВУД.ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ МАРКО ЂУРИЋ У ПОСЕТИ ЛОНДОНУ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић боравио је у Лондону од 25. до 27. октобра 2016. године.


Oпширније...
ЗВАНИЧНА ПОСЕТА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ИРИНЕЈА, СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА, УЈЕДИЊЕНОМ КРАЉЕВСТВУ

Његова светост патријарх српски Иринеј, са делегацијом Српске православне цркве, посетио је Уједињено Краљевство од 12. до 18. октобра 2016. године, на позив Англиканске цркве и архиепископа кантенберијског Џастина Велбија.


Oпширније...
Пријем поводом одржавања Инвестиционе конференције за регион Централне и Источне Европе у Лондону, 13-14. октобра 2016.

У Амбасади Републике Србије у Лондону уприличен је, 12. октобра 2016, пријем за учеснике инвестиционе конференције за регион Централне и Источне Европе у Лондону. 


Oпширније...
ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА „БЕОГРАД НА ВОДИ“ У ЛОНДОНУ

Мастер план „Belgrade Waterfront” изложен је у лондонској робној кући Harrods, Knightsbridge, чију је макету од краја јула до данас видело више од двеста хиљада посетилаца. 


Oпширније...
СУСРЕТ ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА СА БРИТАНСКИМ ДРЖАВНИМ СЕКРЕТАРОМ ЗА СПОЉНЕ ПОСЛОВЕ И КОМОНВЕЛТ БОРИСОМ ЏОНСОНОМ, ЊУЈОРК, 21. СEПТЕМБАР 2016. ГОДИНЕ

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се у Њујорку са министром спољних послова Уједињеног Краљевства Борисом Џонсоном, са којим је, у изразито пријатељској и срдачној атмосфери, разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону и подршци коју Уједињено Краљевство пружа Србији на европском путу.


Oпширније...
Учешће српских креатора и дизајнера на Лондонској недељи моде

На Лондонској недељи моде, одржаној од 16. до 20. септембра 2016. године, реализовано је неколико ревија српских аутора и презентовани су многобројни радови наших модних дизајнера. 


Oпширније...
УМЕТНИЧКА ИЗЛОЖБА У АМБАСАДИ СРБИЈЕ
 
У Амбасади је у петак 22. јула одржана изложба под називом „Melting Pot“.

Oпширније...
УКУС СРБИЈЕ

У организацији Британско-српске привредне коморе, у петак 22. јула 2016, одржана је, у Амбасади Републике Србије у Лондону, промоција српских производа и вина.


Oпширније...
ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА У ЛОНДОНУ

У Парламенту УК обележена је, 28.јуна 2016, стогодишњица прославе Видовдана у Великој Британији 1916. Догађај под насловом „Видовдан 2016: Commemoration of the Centenary of “Kossovo Day" 1916 in Britain” организован у сарадњи Амбасаде Републике Србије у Лондону и удружења „Српски савет у Великој Британији“. 


Oпширније...
ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ ПОВОДОМ УЧЕШЋА БАЛЕТСКЕ ШКОЛЕ “АСД” ИЗ БЕОГРАДА НА ПРОСЛАВИ 90. РОЂЕНДАНА КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ II

“Чланице балетске школе “АСД” из Београда наступале су пред краљевском породицом у самој завршници прославе 90. рођендана краљице Елизабете II, у оквиру Покровитељског ручка, 12. јуна 2016, као једини учесници ван Велике Британије. 


Oпширније...
"КУЛТУРНА ДЕМОКРАТИЈА И ДИПЛОМАТИЈА", ДЕБАТА У БРИТАНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

У британском Парламенту је 8. јуна 2016. године одржана дебата о културној демократији и дипломатији.у организацији невладине организације Про Арт.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ДОЛАСКА 27 ДЕЧАКА ИЗ СРБИЈЕ У ШКОТСКУ

У Единбургу је на прослави дана школе Џорџ Хериот свечано обележена и стогодишњица доласка 27 дечака из Србије.  Свечаности је присуствовало неколико стотина ученика, њихових родитеља, представника локалне заједнице, цркве и двадесетак потомака српских ђака као и амбасадори УК у Београду и  Србије у УК. 


Oпширније...
ТЕКСТ У ТАЈМСУ О ВЕЗАМА ИЗМЕЂУ СРБА И ШКОТА УСПОСТАВЉЕНИМ ТОКОМ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

ОвдеНАЈБОЉА СРПСКА ТЕНИСЕРКА АНА ИВАНОВИЋ У ПОСЕТИ АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ


Oпширније...
ГОВОР ЊЕГОВОГ КРАЉЕВСКОГ ВИСОЧАНСТВА ПРИНЦА ОД ВЕЛСА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ, БЕОГРАД

ОвдеПОСЕТА ПРИНЦА ОД ВЕЛСА И ВОЈВОТКИЊЕ ОД КОРНВОЛА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
 
Њихова краљевска височанства принц од Велса и војвоткиња од Корнвола су у оквиру балканске турнеје боравили у дводневној посети Републици Србији 16. и 17. марта 2016. године.

Oпширније...
ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА ЗА ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС

ОВДЕИНВЕСТИЦИОНИ САМИТ ЗА ЗЕМЉЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЕБРД, ЛОНДОН, 22.ФЕБРУАРА 2016.
 
 
„Делегација Републике Србије предвођена председником Владе Александром Вучићем учествовала је на Инвестиционом самиту ЕБРД за Западни Балкан и Хрватску, који је одржан у Лондону, 22.фебруара 2016. Скуп је отворио  председник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти, указавши у свом говору присутним инвеститорима на потенцијале региона, који је оценио као тренутно најбоље место за улагања на свету. У име земље домаћина присутнима се обратио лорд Франсис Мод, државни министар за трговину и инвестиције, исказавши снажну подршку Уједињеног Краљевства европском путу земаља Западног Балкана.

Oпширније...
ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ