| |     ћирилица | english  
Naslovna
Službena poseta ambasadorke Joksimović Dablinu

Ambasadorka Republike Srbije u Irskoj na nerezidencijalnoj osnovi boravila je u dvodnevnoj radnoj poseti Dablinu. Ovom prilikom realizovan je sastanak sa direktorom Direkcije za proširenje (EU) i ZB irskog MIP, P. Kelijem gde je razmatrano unapređenje bilateralne saradnje, kao i irska podrška Srbiji na putu integracija u Evropsku Uniju. 


Opširnije...
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU – POLAGANJE VENCA

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u četvrtak, 11. novembra 2022. godine u 11 časova, delegacija Ambasade Republike Srbije koju su činili Njena ekselencija ambasadorka Republike Srbije u UK Aleksandra Joksimović i izaslanik odbrane pukovnik Dragan Dabović, položila je venac na memorijalnom vojnom groblju Brukvud u blizini Londona.


Opširnije...
Promocija srpskih vina u Ambasadi u Londonu

U zajedničkoj organizaciji sa Britansko-srpskom privrednom komorom, u Ambasadi je održana promocija vina iz Srbije. Manifestaciji je prisustvovao veliki broj predstavnika britanske poslovne zajednice, zainteresovanih partneri, predstavnici diplomatskog kora i dijaspore. 


Opširnije...
PREDSTAVLJANJE TURISTIČKE PONUDE REPUBLIKE SRBIJE NA MEĐUNARODNOJ TURISTIČKOJ BERZI U LONDONU

Ambasadorka Republike Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović posetila je štand Srbije na Međunarodnoj turističkoj berzi, koji se održava od 7-9. novembra u Londonu. U sklopu objedinjenog promovisanja turističke ponude Srbije, na štandu je predstavljena turistička ponuda gradova, pre svega Beograda, ali i Novog Sada, vikend programi, aktivan odmor u prirodi, skijališta, ture vezane za istorijsko nasleđe, vino i gastronomiju, kao i najznačajnije manifestacije.


Opširnije...
Predavanje ambasadorke Joksimović na Oksford Univerzitetu

Ambasadorka Joksimović održala je predavanje polaznicima master programa diplomatskih studija na Oksford Univerzitetu. Preko dvadeset studenata iz 18 različitih zemalja imalo je prilike da se bliže upozna sa spoljno-političkim prioritetima Republike Srbije i viđenjem aktuelne situacije u regionu.


Opširnije...
Sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte i EU

21.10.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadore zemalja Kvinte, kao i šefa Delegacije EU na njihov zahtev. Tom prilikom ambasadori su predsedniku Vučiću uručili zajednički dokument u kome izražavaju zabrinutost zbog mogućeg narušavanja stabilnosti u regionu, a uoči isticanja roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji.
Predsednik Vučić je rekao da deli zabrinutost zbog mogućih tenzija, dodavši da je Srbija posvećena dijalogu kao načinu za rešavanje otvorenih pitanja, na korist Srba i Albanaca koji žive na Kosovu i Metohiji, neugrožavajući svoje državne i nacionalne interese. Predsednik Vučić je ukazao na to da su dosadašnje napetosti nastajale zbog jednostranih poteza Prištine, kao i na to da Priština ne poštuje odredbe Sporazuma o slobodi kretanja, zaključenog uz posredstvo EU.

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU su zahvalili predsedniku Vučiću na konstruktivnom angažovanju Srbije u ispunjavanju Mape puta za primenu sporazuma o energetici, kao dela dijaloga sa Prištinom.

Sastanak je delom bio posvećen i dešavanjima u regionu, kao i kretanjima na globalnoj sceni.

Izvor/Foto: www.predsednik.rs

 Selaković na ministarskom sastanku učesnica "Berlinskog procesa"

21. oktobar 2022. godine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković učestvovao je u Berlinu na sastanku ministara spoljnih poslova učesnica "Berlinskog procesa", na kome je bilo reči o pripremi samita ove inicijative 3. novembra, ali i o energetskoj bezbednosti, migrantskoj krizi i evropskim integracijama zapadnog Balkana. 


Opširnije...
Govor ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića na sednici SB UN povodom izveštaja o radu UNMIK

18. okt 2022.

Poštovani predsedniče Saveta bezbednosti,
Uvaženi članovi Saveta bezbednosti,
Poštovana specijalna predstavnice,

Čast mi da se ponovo obraćam ovom uvaženom telu Ujedinjenih nacija i da danas razmatramo novi izveštaj generalnog sekretara o radu misije UN na teritoriji naše južne pokrajine, na Kosovu i Metohiji.

Želim da zahvalim generalnom sekretaru i specijalnoj predstavnici generalnog sekretara i šefu UNMIK-a na podnošenju izveštaja. Prepoznajemo napore koje gđa Zijade ulaže u obavljanju ove veoma odgovorne funkcije, naročito imajući u vidu neophodnost sveobuhvatnog sagledavanja i kompleksnost situacije na terenu.


Opširnije...
Selaković: Intenzivna diplomatska aktivnost u Njujorku, afirmisali smo našu politiku

24. sep 2022.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je delegacija Srbije završila veoma intenzivnu diplomatsku aktivnost u Njujorku u okviru 77. Generalne skupštine UN, da je održao ukupno 100 sastanaka na marginama tog zasedanja, a da je potpisano 12 sporazuma, protokola i memoranduma sa predstavnicima država sa kojima je imao priliku da se sastane.

Ministar Selaković je naveo da je Generalna skupština UN bila prilika da se na marginama tog zasedanja održi niz sastanaka sa kolegama ministrima spoljnih poslova iz više država sveta i sa predstavnicima kako SAD, odnosno njihovog Kongresa, tako i sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, Alijanse civilizacija, ali i Svetskog ekonomskog foruma.

"Kada se svede računica ovogodišnje Generalne skupštine UN i sastanaka na marginama, mogu sa ponosom da kažem da je održano ukupno 100 susreta, od toga 95 sa ministrima spoljnih poslova i pet sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, Alijasne civilizacija i Svetskog ekonomskog foruma", naveo je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je naglasio da je to bila odlična prilika da se afirmiše ono što jeste naša politika, a da su kolege ministri spoljnih poslova iz različitih država na sastancima koje je imao bili pod utiskom nakon izvanrednog obraćanja predsednika Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN.

"Bili su pod utiskom upravo tog govora, govora koji je potvrdio dosledno poštovanje međunarodnog prava, poštovanje uloge UN i poštovanje važećih rezolucija SB UN od strane Srbije koja geografski i po broju stanovnika nije velika zemlja, ali zemlja koja čvrsto veruje da je posvećenost malih i srednjih zemalja međunarodnom pravu najjači saveznik u našoj borbi za zaštitu naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa", naglasio je ministar Selaković.

Kako je preneo, bilo je izuzetnih razgovora, kako sa predstavnicima država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, tako i onima koje to nisu i koje su još jednom potvrdile svoju podršku i posvećenost zaštiti vitalnog principa nepovrednosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država članica UN.

"Ova godina je bila veoma izazovna za UN. Multilateralizam je u svojesvrsnoj krizi i za Srbiju je od vitalnog značaja da se multilateralizam vrati na scenu, da se ojačana uloga UN vrati na scenu i da naša borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, a upravo u svetlu borbe za poštovanje primene međunarodnog prava, relevantnih odluka UN, kao što je Rezolucija 1244, ostaje ono čime ćemo se baviti i ostaje nešto za šta će se Srbija boriti. Upravo ta reafirmacija uloge UN jeste nešto što garantuje i veći uspeh u toj borbi", poručio je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da su susreti na marginama zasedanja Generalne skupštine UN bili odlična prilika da se zaključi niz sporazuma, protokola i memoranduma sa predstavnicima država sa kojima je imao prilike da se sastane.

"Ukupno smo zaključili 12 sporazuma, memoranduma i protokola, a danas i završili ovu veoma intenzivnu diplomatsku aktivnosti potpisivanjem i Sporazuma o ukidanju viza na službene i diplomatske pasoše sa Senegalom", zaključio je ministar Selaković.

Izvor/Foto: www.mfa.gov.rsObraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

22.09.2022. 

„Poštovani predsedniče Generalne skupštine,

Uvaženi generalni sekretare,

Ekselencije,

Dame i gospodo,

Izuzetna mi je čast da vam se obratim u ime Republike Srbije.

Ne zamerite, zbog ograničenog vremena, danas ću preskočiti teret formalnosti, kurtoazna obraćanja, pozdravljanje pristutnih i odsutnih i govoriti direktno o suštini onoga zbog čega smo se sastali.

Ja sam ovde po ko zna koji put. Težina trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podelim teške reči, ali istinite. Sve što danas ovde radimo deluje, najblaže rečeno, impotentno i bledo. Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni. A ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana. Za to nije kriv ni Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva.

Svedoci smo da doba u kojem živimo odlikuje usložnjavanje globalne geopolitičke situacije. Naša generalna debata održava se u uslovima narušenog svetskog mira, u meri koja nije viđena još od Drugog svetskog rata i od vremena osnivanja Ujedinjenih nacija. Globalni izazovi sa kojima se suočavamo prete da iz temelja izmene međunarodnu bezbednosnu arhitekturu i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak. Ovako složena vremena, zahtevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije Ujedinjenih nacija.

Želim da zato, precizno i jasno iznesem pred Vas viđenje o pet ključnih izazova sa kojima smo danas suočeni:

1. Povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti;

2. Očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, članica ove organizacije, kao ključnog pricipa međunarodnosg javnog prava i odnosa među državama;

3. Energetska bezbednost u uslovima globalne krize;

4. Finansijska sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju;

5. Snabdevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja;

Aktuelni globalni uslovi sve češće nas opominju da princip mirnog rešavanja sporova nema alternativu. Ovo načelo danas je važnije više nego ikada i najbolje je opisano u preambuli Povelje Ujedinjenih nacija u kojoj se poziva da budemo tolerantni i da zajedno živimo u miru jedni sa drugima kao dobri susedi. Odricanje od upotrebe sile i mirno rešavanje sporova stubovi su na kojima se zasniva svetska stabilnost, ali oni moraju biti praćeni principima poput neselektivnog poštovanja Povelje Ujedinjenih nacija, primene obavezujućih rezolucija Saveta bezbednosti UN i osnovnih načela važećeg međunarodnog javnog prava.

Tačka 2: Očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, članica ove organizacije;

Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujići, naravno, i teritorijalni integiret Ukrajine. Na taj način, ponašali smo se odgovorno, ozbiljno u ovom visokom domu. Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine. Mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od drugog svetskog rata. Ali istina, da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi, i to Srbije, koja nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju, se uporno prećutkuje. Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam mojim sagovornicima, liderima mnogih zemalja – u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od vas daju međunarodno priznanje i legitimitet? Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje.

Podsetiću vas - Srbija nije nogom kročila na tuđu teritoriju, nikada, niti ugrozila teritorijalni integritet ma koje suverene države, da bi bilo ko protiv nje intervenisao ili proveo agresiju, onako kako je to učinjeno 1999. godine. To ipak nije sprečilo 19 najbogatijih NATO zemalja da napadne jednu suverenu zemlju i to bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO čije odredbe su predviđale usvajanje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, a kojom je potvrđen i garantovan delimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije sprečilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova iznova pogaze teritorijalni integritet naše zemlje, Povelju Ujedinjenih nacija i Rezoluciju 1244.

Upravo zbog ovakvog iskustva kroz koje je Srbija prošla i još uvek prolazi, uveren sam da imam puno pravo da na ovom mestu citiram reči velikog Martina Lutera Kinga - nepravda učinjena bilo gde je ujedno i pretnja pravdi svuda. Ove reči stoje kao podsećanje, ali i opomena svima nama.

Bez obzira na to što još uvek i sami osećamo posledice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, mi od temeljnih principa Ujedinjenih nacija ne odustajemo. Nastavićemo da se zalažemo za dosledno poštovanje načela nepovredivosti granica, uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih ostalih država članica Ujedinjenih nacija. Uprkos ovakvom našem stavu, mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije. Pitate se zašto? Zato što oni poseduju silu, a mi smo u njihovim očima mali i slabašni. Međutim, kao što ste mogli da čujete, mi ipak imamo snage da na ovom mestu iznesemo istinu.

Ekselencije,

Posebnu zahvalnost dugujemo svim onim državama članicama Ujedinjenih nacija, a one u ovom trenutku čine većinu u ovoj Skupštini, koje podržavaju teritorijalni integritet Republike Srbije, posebno na prostoru i teritoriji Kosova i Metohije. Dodatno ohrabruje što se broj zemalja koje podržavaju pozicije Srbije uvećao u periodu između održavanja dve sednice, što je trend koji se mora nastaviti, jer je od posebnog značaja da ostanemo verni osnovnim principima utkanim u Povelju Ujedinjenih nacija, poput načela nepovredivosti granica.

Republika Srbija i ja, kao njen predsednik, veoma strpljivo i sa mnogo dobre volje tragamo za kompromisom u vezi sa Kosovom i Metohijom, pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u okviru dijaloga Beograda i Prištine. To je težak proces, on traje već duže od deset godina, ali mi ne vidimo alternativu. Bolje je sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Nadam se da ćemo doći do obostrano prihvatljivog rešenja, zasnovanog na kompromisu, zato što je to apsolutno jedini način da postignemo naš cilj, a to je uspostavljanje dugotrajnog mira,  kao preduslova prosperitetnog života za Srbe i Albance i za ceo region. Sve druge opcije smo već istrošili i, bar što se tiče Srbije, ne želimo ni u snu da se vraćamo na staze sukoba, konflikta i krvoprolića. Region Balkana ne može da podnese još jedan sukob. Ja se uzdam da ćemo u tom naporu imati dobru volju i razumevanje naših međunarodnih partnera, zato što i oni dobro znaju da su neke ranije odluke njihovih vlada bile loše i da nisu radile za budućnost našeg regiona i svetskog mira. Beograd ovaj proces vodi u veoma kompleksnim okolnostima u kojima je prisutan hibridni rat i prljava kampanja u delu međunarodne javnosti protiv naše zemlje na različitim poljima. Dovoljno je da vas samo podsetim na citate i navode svetskih medija da će Srbija napasti svoje susede i da predstavlja pretnju po regionalnu stabilnost. Naravno, to se nikada nije dogodilo, i to je bila samo jedna u nizu brojnih laži protiv Republike Srbije. Srbija je okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regionu, samo zato da ne bi govorila istinu - da princip nepovredivosti granica mora podjednako da važi za sve. Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u celom regionu. Srbija, uprkos mnogim neistinama i falsifikatima, podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i integritet Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine.
 
Mi smo, sa druge strane, uvereni da narodi Balkana imaju kapacitet da nastave suživot u budućnosti kao prijatelji i partneri koji imaju zajedničku viziju članstva u ujedinjenoj Evropi. To dobro znam, zato što smo već prevazišli mnoge barijere koje su između naših naroda stajale godinama i koštale su nas hiljada života i protraćene budućnosti. Srbija i Albanija, na primer, danas imaju najbliže i najprijateljskije odnose u celoj svojoj viševekovnoj zajedničkoj istoriji na prostoru Balkanskog poluostrva.

Bilo je potrebno samo da trezveno i pragmatično razgovaramo o našoj budućnosti, a ne o našoj prošlosti. Da razgovaramo o tome kako da rešimo probleme koji muče naše ljude, naše kompanije, radnike, studente i preduzetnike. Mnogo smo diskutovali i sami smo došli do brojnih rešenja koja su već ukinula barijere koje su između nas postojale bez ikakvog racionalnog razloga. Pre svega u ekonomiji, trgovini i protoku ljudi i kapitala. Srbija, Albanija i Severna Makedonija već tri godine implementiraju projekat Otvoreni Balkan koji ima jasnu viziju– otvoriti region za ljude, za robu, usluge, za kapital i kompanije, da bismo dobili područje koje će trajno biti oslobođeno tenzija, napetosti i konflikta.  Pored neupitne zajedničke ekonomske koristi koju ova inicijativa sa sobom donosi, ona ima i širu dimenziju, pre svega u spajanju ljudi različitih kultura i promocije diverziteta, što svakako doprinosi opštem razvoju društava u ovom delu Evrope. Srbija i na ovaj način, zapravo, nastavlja da doprinosi miru, stabilnosti i procesu pomirenja u regionu, a čime svakako daje značajan doprinos i bezbednosti na globalnom nivou.

Imali smo za to i inspiraciju u rečima jednog od najvećih diplomata u istoriji i velikog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hamaršelda da ova organizacija nije kreirana da ljudsku vrstu odvede u raj, već da čovečanstvo spasi od pakla.
 
Dame i gospodo,

Tek što smo suzbili globalnu pandemiju, već smo se suočili sa novim izazovima kakve u ovom veku nismo očekivali. Dok kao čovečanstvo, korak po korak, ubrzano napredujemo na tehnološkom planu, pred nama su se pojavili egzistencijalni problemi poput energetske bezbednosti, finansijske sigurnosti država u razvoju, ali i poremećaja u lancu snabdevanja osnovnim životnim namirnicama. Solidarnost koja je bila neophodna u borbi protiv pandemije, u još većoj meri je potrebna danas kada su ugrožene osnovne potrebe ljudi za hranom i energentima.

Republika Srbija svoju energetsku bezbednost posmatra kao neodvojivi deo nacionalne sigurnosti i kao ključni preduslov za nastavak ekonomskog razvoja i napretka naše zemlje. Nastojimo da obezbedimo kontinuitet snabdevanja energentima, ali delimo zabrinutost zbog aktuelnih geopolitičkih izazova koji ugrožavaju svetsku i evropsku energetsku stabilnost. Ostajemo posvećeni pronalaženju rešenja koja bi mogla da imaju transformacionu snagu u pokušajima da postignemo regionalnu i evropsku energetsku sigurnost. Želeo bih da naglasim da je Republika Srbija uspela da tokom aktuelne krize sačuva kontinuitet u snabdevanju energentima. Ipak, ostajemo vitalno zainteresovani za diversifikaciju izvora snabdevanja, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu, ali i u brži i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima snabdevanja.

Mi smo upravo u Ujedinjenim nacijama tekuću dekadu nazvali decenijom održivije i otpornije budućnosti, delovanja i transformacije. Ona to mora i da ostane, ali u malo bržem ritmu! Neravnomeran razvoj, ali i finansijska ugroženost zemalja u razvoju, prouzrokuju dodatna društvena raslojavanja i neminovno vode ka novim antagonizmima. Ravnomeran razvoj ne sme biti ograničen, niti uslovljen ni geografski ni politički, već mora biti omogućen svim ljudima bez obzira na etničku, rasnu, kulturnu ili versku pripadnost.
 
Pred nama je još jedan veoma važan izazov koji zajedničkim snagama moramo da prevaziđemo, a to je iznalaženje najefikasnijeg načina da se izbegnu posledice koje aktuelna međunarodna kriza ostavlja po globalnu sigurnost snabdevanja hranom. Razvoj situacije je izuzetno alarmantan, a realnost je da smo pogođeni svi, bez izuzetka. Rastuća cena hrane i njena dostupnost postale su dodatni problem. Zadatak svih nas je da pronađemo operativna i efikasna rešenja koja nikoga neće izostaviti. Na nama državama, kao najznačajnijim međunarodnim subjektima, je da se pojedinačno uključimo u koordinaciju mera, pre svega doprinoseći ovom plemenitom zadatku na nacionalnom nivou, kako bismo sačuvali ono najvrednije – ljudske živote i njihovo dostojanstvo.

Tema ovogodišnje Generalne debate nas upozorava na dragocenost trenutka i povezanost izazova na međunarodnom planu. Krize sa kojima se suočavamo nas podsećaju na važnost otvorene komunikacije. Ne treba mnogo mudrosti da bismo zaključili da se izazovi savladavaju uspešno samo ukoliko se pravilno uoče njihovi uzroci. Srbija smatra da je imperativ da aktuelni izazovi ni na koji način ne smeju produbiti podele u svetu, a da već očigledna i tendenciozna polarizacija na globalnom planu treba da ustupi mesto principima multilateralizma.

Želeo bih da istaknem da Republika Srbija učestvuje u kolektivnim naporima za dostizanje ciljeva održivog razvoja i sprovođenje Agende 2030. Srbija deli viziju generalnog sekretara o budućnosti globalne saradnje na način kako je to utvrđeno Našom zajedničkom agendom i snažno podržava inkluzivan, umrežen i efikasan multilateralizam, kao najbolje sredstvo za odgovor na najhitnije izazove čovečanstva.
 
Dame i gospodo,

Multilateralizam, kolektivna akcija i zajednička odgovornost su neizostavni elementi naših dosadašnjih diskusija, ali dozvolite mi da ukažem da je polazna osnova svakog takvog konstruktivnog angažmana – solidarnost.

Na kraju, želim da potvrdim da će Republika Srbija nastaviti da bude pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva definisanih u okviru Ujedinjenih nacija, čvrsto verujući da je to najbolji put kojim možemo izgraditi bolji svet za nas i naše buduće generacije. Ali ne smemo da zaboravimo da su Ujedinjene nacije snažne onoliko koliko poštujemo zajednički usaglašene odluke i akte ove organizacije.

Citirao bih nešto što smo čuli 23 puta do sad, a to je: Povelja Ujedinjenih nacija je jedini standard koji se mora poštovati. To smo čuli od svih. U slučaju Republike Srbije, njih 17 od 23 koji su govorili o Povelji UN i rezolucijama UN je prekršilo međunarodno javno pravo i nisu poštovali pravila ustanovljena u Ujedinjenim nacijama. Nadam se da ćemo moći da prevaziđemo sve poteškoće i učinimo da pravila i procedure budu isti za sve na svetu. U suprotnom, ne vidim izlaz na kraju tunela. Hvala na pažnji. Živela Srbija!“

Izvor/Foto: www.predsednik.rsPremijerka na sahrani kraljice Elizabete Druge u Londonu

Beograd, 18. septembar 2022. 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovaće sutra državnoj sahrani kraljice Elizabete Druge, koja će se održati u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.


Opširnije...
Selaković primio delegaciju ambasadora zemalja Kvinte i Norveške pri NATO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković primio je danas ambasadore SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Norveške pri NATO u Briselu.


Opširnije...
Koncert na klasičnoj gitari mladog umetnika Davida Štrbca

Nakon uspešno održanog koncerta u februaru 2019. godine, Ambasada Republike Srbije u Londonu imala je prilike ponovo da ugosti mladog umetnika Davida Štrbca, koji je izveo recital klasične gitare. 


Opširnije...
Selaković čestitao novom šefu diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitao je Džejmsu Kleverliju imenovanje za državnog sekretara za inostrane, poslove Komonvelta i razvojne poslove Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. 


Opširnije...
Srbija se zalaže za intenziviranje srpsko-britanske saradnje

Beograd, 31. avgust 2022. 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o situaciji u regionu, unapređenju bilateralnih odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i aktuelnoj energetskoj situaciji.


Opširnije...
Selaković i Pič o nizu regionalnih i geopolitičkih tema

31. avg. 22.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković primio je danas specijalnog izaslanika premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske za zapadni Balkan Stjuarta Piča.


Opširnije...
POSETA SPECIJALNOG IZASLANIKA BRITANSKOG PREMIJERA ZA ZAPADNI BALKAN, SER STJUARTA PIČA AMBASADI SRBIJE U LONDONU

Ambasadorka Joksimović imala je priliku da ugosti specijalnog izaslanika britanskog premijera za Zapadni Balkan, ser Stjuarta Piča u našoj Ambasadi u Londonu. Sa visokim zvaničnikom UK diskutovano je o aktuelnoj situaciji u regionu, kao i o značaju daljeg unapređenja bilateralnih odnosa Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. U tom kontekstu, očekuje se nastavak bilateralnog dijaloga i realizacija susreta predstavnika Srbije i Britanije na visokom nivou.Telefonski razgovor sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Ser Stjuartom Pičom.


Opširnije...
Dablin: Ambasadorka Joksimović sa najvišim zvaničnicima Irske

12. jul 2022.

Ambasadorka Republike Srbije u Irskoj na nerezidencijalnoj osnovi Aleksandra Joksimović prisustvovala je obeležavanju Nacionalnog dana posvećenog pomenu žrtvama dva svetska rata i učesnicima misija UN, tokom boravka u trodnevnoj poseti Dablinu.


Opširnije...
Dablin: Ambasadorka Joksimović na sastanku Irsko-srpske privredne komore

12. jul 2022.

Ambasadorka Republike Srbije u Irskoj na nerezidencijalnoj osnovi Aleksandra Joksimović prisustvovala je sastanku irsko-srpske privredne komore održanom u Dablinu.


Opširnije...
PREDSEDNIK VUČIĆ NA GODIŠNJEM SASTANKU SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA

25.05.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u švajcarskom gradu Davosu, gde je prisustvovao godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma. Tokom dvodnevnog boravka u Davosu, predsednik Vučić učestvovao je na sesiji Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana, kao i u diskusiji na temu Uspostavljanje mira, obnavljanje rasta i ostvarivanje održivosti.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: SRBIJA ĆE SE SVIM DIPLOMATSKIM I POLITIČKIM SREDSTVIMA BORITI PROTIV ZAHTEVA TZV. KOSOVA U SE

20. maj 2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije poručio je da je današnje, 132. zasedanje Komiteta ministara Saveta Evrope, bila prilika da se jasno izlože naši stavovi po pitanju situacije u Ukrajini i problema koji će se u budućem vremenu naći pred SE, a to je zahtev tzv. Kosova za članstvo u ovoj organizaciji. 


Opširnije...
SELAKOVIĆ: ZAHTEV TZV. KOSOVA ZA ČLANSTVO U SE U SUPROTNOSTI SA PRAVILIMA I NORMAMA OVE ORGANIZACIJE

20. maj 2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas na 132. Ministarskom sastanku Saveta Evrope koji se održava u Torinu. 


Opširnije...
SELAKOVIĆ: SRBIJA AKTIVNO UKLjUČENA U SUZBIJANjE TERORIZMA, RADIKALIZMA I EKSTREMIZMA

11.5.2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas u Marakešu na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Selaković je poručio da se Srbija zalaže za multilateralni aspekt borbe protiv terorizma i da smatra da Ujedinjene nacije treba da budu ključni forum za međunarodnu saradnju na ovom polju.


Opširnije...
AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU OBELEŽILA DAN POBEDE

Ambasadorka Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu Nj.E. Aleksandra Joksimović, povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom položila je venac na spomen obeležje Tauer Hil u londonskom Sitiju, 


Opširnije...
OBAVEŠTENЈE O NERADNIM DANIMA AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU

Obaveštavamo da Ambasada Republike Srbije u Londonu zbog praznika neće raditi 22. i 25. aprila 2022. godine kao i 02. i 03. maja 2022. godine.SASTANAK AMBASADORKE ALEKSANDRE JOKSIMOVIĆ SA ENDRJUOM MIČELOM, GENERALNIM DIREKTOROM ZA IZVOZ I TRGOVINU UK U MINISTARSTVU ZA MEĐUNARODNU TRGOVINU

Ambasador Republike Srbije  u Londonu Aleksandra Joksimović primila je u prostorijama Ambasade generalnog direktora za izvoz i trgovinu UK u Ministarstvu za međunarodnu trgovinu Endrjua Mičela 20. aprila 2022. godine. 


Opširnije...
POSETA POLAZNIKA KRALJEVSKOG KOLEDŽA ZA ODBRAMBENE STUDIJE AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU

 

Ambasador Aleksandra Joksimović ugostila je u prostorijama Ambasade kontra admirala Ričarda Murisona i pripadnike Kraljevskog koledža za odbrambene studije 19. aprila 2022.


Opširnije...
LONDON: AMBASADORKI JOKSIMOVIĆ URUČENA NAGRADA „VITEZ ČASTI“ ZA IZUZETNOST U DIPLOMATIJI

Ambasadorka Republike Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović primila je nagradu „Vitez časti“ za izuzetnost u diplomatiji na 17. azijsko-evropskom forumu 2022. 

Obraćajući se organizatorima i učesnicima foruma, Joksimović je podvukla da je nagrada za nju velika čast i podsticaj da nastavi u svom angažovanju i diplomatskim naporima da približi dve zemlje, Srbiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. 


Opširnije...
ODLUKE O SUFINANSIRANЈU PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANЈU I JAČANЈU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Obaveštavamo da je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, doneo Odluku o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, broj: 52-229/30-2022/01 od 11. aprila 2022. godine, kao i Odluku o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu, broj: 52-366/30-2022/01 od 11. aprila 2022. godine a po konkursima koji su bili otvoreni od 23. februara 2022. godine do 09. marta 2022. godine.
Uvid u donete odluke može se izvršiti na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu:

www.mfa.gov.rs
www.dijaspora.gov.rs PRIJEM POVODOM NASTUPA SRBIJE NA MEĐUNARODNOM SAJMU HRANE I PIĆA U LONDONU

Povodom nastupa Srbije na Međunarodnom sajmu hrane i pića u Londonu, u Ambasadi je održan prijem za učesnike, predstavnike britanske poslovne zajednice i zainteresovane partnere. Skup u Ambasadi bio je još jedna prilika za promociju srpskih prehrambenih proizvoda izuzetnog kvaliteta, uspostavljanje poslovnih kontakata i razmatranje buduće saradnje. 


Opširnije...
PREDSTAVLJANjE PRVOKLASNIH PREHRAMBENIH PROIZVODA REPUBLIKE SRBIJE NA MEĐUNARODNOM SAJMU HRANE I PIĆA U LONDONU

Ambasadorka Republike Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović posetila je štand Srbije na Međunarodnom sajmu hrane i pića, koji se održava od 21-23. marta u Londonu. U sklopu objedinjenog predstavljanja naših prehrambenih proizvoda izuzetnog kvaliteta, na štandu Srbije nastupale su kompanije Flora doo Ivanjica, Basket Zdravija Hrana – Made by Hand, Damar Tartufi, Cold Pressok i Matijašević vinogradi. 


Opširnije...
VIDEO SNIMAK REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE KOJI SE ODNOSI NA GLASANJE U INOSTRANSTVU

Video snimak Republičke izborne komisije koji se odnosi na glasanje u inostranstvu na izborima raspisanim za 03. april 2022. godine možete pogledati klikom na sliku ispod teksta.PREDSEDNIK VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREMIJEROM UK BORISOM DŽONSONOM

04. mart 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa premijerom Ujedinjenog kraljevstva Borisom Džonsonom i istakao da je poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta država suštinski važno za Srbiju.


Opširnije...
SARADNJA SA UK U OBLASTI ENERGETIKE I NA SPROVOĐENJU ZELENE AGENDE

3. mart 2022. 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa državnim ministrom u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva zaduženim za energetiku, ekološki razvoj i klimatske promene Gregom Hendsom o jačanju bilateralne saradnje, sprovođenju Zelene agende i saradnji dveju država u oblasti energetike i energetske tranzicije.


Opširnije...
SASTANAK SA DRŽAVNIM MINISTROM U VLADI UJEDINJENOG KRALJEVSTVA

03.03.2022. 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Gregom Hendsom, državnim ministrom u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva zaduženim za energetiku, sa kojim je razgovarao o jačanju bilateralne saradnje, pogotovo u oblasti energetike, kao jedne od grana svetske ekonomije koja je poprimila ključni značaj na globalnom nivou. 


Opširnije...
ODLUKE O RASPISIVANЈU KONKURSA ZA SUFINANSIRANЈE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANЈU I JAČANЈU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE

Obaveštavamo da je MSP N. Selaković 14. Februara  2022. godine doneo odluke br. 51/30-2022/01 i br. 52/30-2022/01 o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:
www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/
 VUČIĆ: SLAVEĆI SRETENJE ŠALJEMO PORUKU DA ŽELIMO SLOBODNU, JAKU I MODERNU SRBIJU

15.02.2022. 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i tom prilikom poručio da slaveći Sretenje, činimo posvetu našim velikim prethodnicima i šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku, i modernu Srbiju.


Opširnije...
PRIJEM U AMBASADI RS LONDON POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

Povodom Dana državnosti u Ambasadi RS u Londonu održan je svečani prijem na kojem je prisustvovao veliki broj zvanica. Osim predstavnika FCDO, Doma lordova, poslanika, državnih institucija UK, međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, skup su svojim prisustvom uveličali i istaknuti predstavnici dijaspore, kao i članovi akademske i kulturne zajednice u Londonu. Nakon intoniranja himni Republike Srbije i Ujedinjenog kraljevstva, prisutnima se obratila ambasadorka Aleksandra Joksimović. 


Opširnije...
DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE 2022.

Republika Srbija danas obeležava svoj nacionalni praznik, Sretenje. Video prezentaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije možete pogledati na sledećem linkuČLANSTVO U EU I STABILAN REGION PRIORITETI SRBIJE

8. februar 2022. 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, da je saradnja u regionu, kao i sa svim partnerima koji doprinose toj saradnji, strateško opredeljenje Srbije, u cilju postizanja stabilnosti, ekonomskog napretka i prosperiteta Zapadnog Balkana.


Opširnije...
SASTANAK SA SPECIJALNIM IZASLANIKOM UJEDINJENOG KRALJEVSTVA ZA ZAPADNI BALKAN

08. februar 2022. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas specijalnog izaslanika premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuarta Piča, sa kojim je razgovarao o situaciji u regionu, kao i o budućoj saradnji u cilju izgradnje poverenja i zajedničkog zalaganja za održivi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. 


Opširnije...
BEOGRAD DOBIJA CENTAR ZA ČETVRTU INDUSTRIJSKU REVOLUCIJU

7. februar 2022. 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Ženevi potpisivanju Sporazuma o uspostavljanju centra Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, prvog takvog u regionu Zapadnog Balkana.


Opširnije...
POSETA PREDSTAVNIKA AMBASADE SEVERNOJ IRSKOJ

Ambasadorka Joksimović sa prvim ministrom Polom Givenom i ministrom Deklanom Kernijem

Predstavnici Ambasade Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu boravili su u radnoj poseti Belfastu (Severna Irska). 


Opširnije...
SRBIJA UČINILA VELIKE POMAKE U OBLASTI VLADAVINE PRAVA

6.1.2022

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorima Francuske, Italije, Nemačke i SAD i otpravnicima poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Delegacije Evropske unije u Srbiji o predstojećem referendumu o promeni Ustava, koji je zakazan za 16. januar ove godine.


Opširnije...
Selaković u Londonu: Dobra prilika za zastupanje stavova Srbije i afirmaciju inicijative „Otvoreni Balkan”

13. decembar  2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je današnji sastanak šefova diplomatija zapadnog Balkana sa državnom sekretarkom za spoljne poslove Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Elizabet Tras u Londonu bio odlična prilika za razmenu mišljenja, ali i za zastupanje stavova Republike Srbije po pitanjima od značaja za stabilnost našeg regiona. 


Opširnije...
REFERENDUM: GLASANJE U INOSTRANSTVU

04. decembar 2021. godine

Povodom republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije koji je raspisan za 16. januar 2022. godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:


Opširnije...
AMBASADA U LONDONU UGOSTILA STUDENTE IZ SRBIJE KOJI SE ŠKOLUJU NA UNIVERZITETIMA U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU

U susret novogodišnjim praznicima, Ambasada Republike Srbije u Londonu ugostila je studente iz Srbije, okupljene u Organizaciji srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) koji studiraju na prestižnim britanskim univerzitetima kao što su Oksford, Kembridž, Londonski univerzitetski koledž, Imperijal i drugi. 


Opširnije...
POSETA STUDENATA SLAVISTIKE I STUDIJA JIE NA UNIVERSITY COLLEGE LONDON (UCL) AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU

Na iskazani interes studenata slavistike i studija JIE na University College London (UCL), Ambasada R. Srbije u Londonu organizovala je predavanje ambasadorke Aleksandre Joksimović na temu spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije i procesa evrointegracija. 


Opširnije...
RADNA POSETA AMBASADORKE JOKSIMOVIĆ IZBORNOJ JEDINICI KLITORPS NA SEVERU ENGLESKE

Na poziv Martina Vikersa, poslanika i specijalnog trgovinskog izaslanika za ZB, ambasadorka A. Joksimović boravila je u dvodnevnoj radnoj poseti izbornoj jedinici Klitorps u Linkonšajeru na severu Engleske. 


Opširnije...
ODLUKA O DODELI NACIONALNIH PRIZNANJA ZA IZUZETAN DOPRINOS, REZULTATE I ZASLUGE U OBLASTI OSTVARIVANJA SARADNJE I JAČANJA VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Obaveštavamo da je dana 29. oktobra 2021. godine, doneta Odluka o dodeli nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu broj 334-5/30-2021/01.

Uvid u objavljenu odluku kao i u spisak svih pristiglih prijava za dodelu nacionalnih priznanja možete ostvapiti na sledećim linkovima:

https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/


 VAŽNA ULOGA UNESKA ZA OČUVANJE SRPSKE BAŠTINE NA KOSMETU

12. novembar 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su teški primeri ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji dokaz koliko je bitna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine.


Opširnije...
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU – POLAGANJE VENCA

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u četvrtak, 11. novembra 2021. godine u 11 časova, delegacija Ambasade Republike Srbije koju su činili Njena ekselencija ambasadorka Republike Srbije u UK Aleksandra Joksimović i izaslanik odbrane pukovnik Dragan Dabović, položila je venac na memorijalnom vojnom groblju Brukvud u blizini Londona.OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA KONFERENCIJI UJEDINJENIH NACIJA O KLIMATSKIM PROMENAMA COP26 ODRŽANOJ U GLAZGOVU

2. novembar 2021. godine

"Vaše Ekselencije,
uvaženi delegati,
draga Sara,

Na samom početku, osećam obavezu da se zahvalim premijeru Borisu Džonsonu i Vladi Njenog Veličanstva na izuzetnom gostoprimstvu.

Imam privilegiju da predstavljam Republiku Srbiju na ovom važnom mestu i na najvišem svetskom forumu koji se bavi najvažnijom temom današnjice – unapređenjem klimatske svesti.


Opširnije...
SASTANAK PREDSEDNIKA SRBIJE SA AMBASADORKOM UJEDINJENOG KRALJEVSTVA

25. oktobar 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Šan Meklaod, sa kojom je razgovarao o daljem jačanju bilateralnih i ekonomskih odnosa dve zemlje, kao i o učešću predsednika Srbije na predstojećem Samitu Ujedinjenih nacija posvećenom klimi i klimatskim promenama COP26 koji će se za 7 dana održati u Glazgovu, a na kojem će biti obrađene teme koje se tiču, kako je rekla ambasadorka, najvećeg globalnog izazova sa kojim se suočavamo. Sastanku je prisustvovao i Džajls Portman, direktor za Evropu u Ministarstvu za spoljne poslove, međunarodni razvoj i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva.


Opširnije...
Govor ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na sednici SBUN posvećenoj radu UNMIK-a

15. oktobar 2021. godine

Selaković pred SBUN: Dijalog i primena postignutih dogovora jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja


Govor ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na sednici SBUN posvećenoj radu UNMIK-a:

Poštovani predsedniče Saveta bezbednosti,

Uvaženi članovi Saveta bezbednosti,

Poštovani specijalni predstavniče,

Želim da zahvalim generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Guterešu i specijalnom predstavniku generalnog sekretara i šefu UNMIK Taninu na podnetom izveštaju i naporima koji se ulažu u sprovođenje mandata UNMIK. Zahvaljujem i članovima Saveta bezbednosti na kontinuiranoj pažnji koju posvećuju pitanju Kosova i Metohije. Republika Srbija visoko uvažava aktivnosti Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji i zalaže se za njen što delotvorniji rad u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 u nesmanjenom obimu, s ciljem izgradnje i očuvanja trajnog mira, stabilnosti i bezbednosti u Pokrajini.


Opširnije...
Sastanak na visokom nivou posvećen obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na Sastanku na visokom nivou, posvećenom obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, i tom prilikom istakao da je ovo jedinstvena prilika da se razgovara o svim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da se grade novi mostovi prijateljstva i saradnje.


Opširnije...
SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA SA AMBASADORIMA ZEMALJA KVINTE

27. septembar 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadore zemalja članica Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefa Delegacije Evropske unije, koji su zatražili deeskalaciju krize na severu Kosova i Metohije.


Opširnije...
TELEFONSKI RAZGOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA SA GENERALNIM SEKRETAROM NATO

26. septembar 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije.


Opširnije...
SELAKOVIĆ U NJUJORKU SA 28 ŠEFOVA DIPLOMATIJE O EKONOMSKIM USPESIMA SRBIJE I SITUACIJI NA KIM

25. septembar 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je u Njujorku šefove diplomatije 28 država upoznao sa ekonomskim uspesima Srbije, ali i sa situacijom na Kosovu i Metohiji, o čemu je razgovarao i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji mu je rekao da možemo da računamo na podršku Ruske Federacije kada je reč o interesima Srbije na KiM.


Opširnije...
PRIŠTINA OZBILJNO UGROZILA MIR I REGIONALNU STABILNOST

25. septembar 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić upozorila je danas na to da je Priština ozbiljno ugrozila lokalnu i regionalnu stabilnost nakon što je poslala na sever Kosmeta teško naoružane specijalne jedinice koje demonstriraju brutalnost prema mirnom srpskom stanovništvu.


Opširnije...
PREDSEDNICA VLADE BRNABIĆ NA GLOBALNOM KOVID-19 SAMITU U ORGANIZACIJI BELE KUĆE

22. septembar 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas video-porukom na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće, koji je otvorio predsednik SAD Džozef Bajden.


Opširnije...
ODLAZAK ISTINSKOG PRIJATELJA

Sa dubokom tugom opraštamo se od gospodina Čalisa koji će, kao istinski prijatelj Srbije, zauvek ostati u srcima srpskog naroda.


Opširnije...
OBELEŽAVANJE DANA SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE

15.09.2021. 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas centralnoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Savskom trgu. 


Opširnije...
BRITANSKI MEDIJI O BOJSIJEVOJ LJUBAVI PREMA SRBIJI

Popularni britanski mediji Daily Mail i Sunday Mirror u tekstovima pod naslovom „Bojsi menja Pekam za Balkan“ i „ Bojsi u Srbiji dočekan kao heroj“ preneli su afirmativnu priču o odnosu britanskog glumca Džona Čalisa prema našoj zemlji. Konstatujući popularnost kultne TV serije „Mućke“ (Only Fools and Horses“)  u Srbiji, dnevnici su apostrofirali Čalisove iskrene reči prijateljstva prema srpskom narodu, što je imalo jak odjek i na društvenim mrežama. 


Opširnije...
PREDSEDNIK VUČIĆ PRIMIO AKREDITIVNA PISMA AMBASADORA KOJI POKRIVAJU SRBIJU NA NEREZIDENCIJALNOJ OSNOVI

06. septembar 2021.

Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću su danas akreditivna pisma predali ambasadori, koji svoje zemlje predstavljaju na nerezidencijalnoj osnovi, i to: 


Opširnije...
OBELEŽAVANjE DANA SEĆANjA NA SVE STRADALE I PROGNANE SRBE U ORUŽANOJ AKCIJI „OLUJA“

05. avgust 2021. godine

Predsednik Repulike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ i poručio da Srbija pamti!


Opširnije...
PREDSEDNIK VUČIĆ: ODLUČILI SMO - NAŠ CILj JE EU, ALI JE KINA VAŽAN PARTNER

22. jul 2021. godine

Mi smo se odlučili - naš cilj jeste i ostaje EU, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu nemačkom dnevniku „Handelsblatu“ i da za Srbiju ne postoji nikakva alternativa, ali naglasio i da je Kina važan partner Srbiji, a zadatak države da vodi brigu o interesu svojih građana.


Opširnije...
SRBIJA OSTVARILA VELIKI USPEH U OBLASTI DIGITALIZACIJE

20. jul 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na skupu posvećenom digitalizaciji i IT sektoru, koji je održan u Njujorku, da je, otkako je postala premijerka, najponosnija na uspeh Srbije u oblasti digitalizacije.


Opširnije...
SRBIJA SNAŽNO PODRŽAVA BERLINSKI PROCES

05. jul 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na onlajn Samitu lidera Berlinskog procesa na kojem je bilo reči o konkretnim rezultatima postignutim u toku njegovog sedmogodišnjeg trajanja, planovima za naredni period i inicijativama čiji je cilj pružanje podrške Zapadnom Balkanu na njegovom putu ka Evropskoj uniji.


Opširnije...
POSETA ĐAKA SRPSKE DOPUNSKE ŠKOLE AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU

28.06.2021.

Učenici koji pohađaju Srpsku dopunsku školu, u pratnji učiteljice Vide Milojković posetili su Ambasadu Republike Srbije na Vidovdan. Grupu učenika iz više gradova Ujedinjenog Kraljevstva primila je ambasadorka Aleksandra Joksimović. U svetlu velikog praznika, ambasadorka je mladim gostima ukazala na istorijski značaj Vidovdana, uz prigodno izlaganje o znamenitim srpskim ličnostima čiji portreti su izloženi u Ambasadi.


Opširnije...
Ministar Selaković sa budućim izaslanicima odbrane Republike Srbije

25. jun 2021. godine

 

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković razgovarao je danas sa budućim izaslanicima odbrane, koji u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije obavljaju pripreme za odlazak u inostranstvo.


Opširnije...
Prijem povodom potpisivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva

 

Povodom potpisivanja i stupanja na snagu Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, ambasade Republike Srbije u Londonu i Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu organizovale su 23. juna zajednički koktel povezan putem video linka za zvaničnike, predstavnike privrednih komora i članove poslovnih zajednica obe zemlje. 


Opširnije...
SASTANAK SA MINISTROM ODBRANE UJEDINJENOG KRALJEVSTVA

16.06.2021.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Bena Volasa i, tom prilikom, rekao da se nada da će, zajedničkim zalaganjem, srpsko-britanski odnosi biti uzdignuti na nivo istinskog partnerstva, kakve smo imali kao saveznici u oba svetska rata.


Opširnije...
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA

09. jun 2021. godine

 

Obraćanje predsednika Republike Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija


Poštovani predsedniče, dame i gospodo, članovi delegacija,

U svom izlaganju ukazaću na nekoliko aktuelnih pitanja koja se tiču nadležnosti Mehanizma – naime, mogućnosti izdržavanja kazni izrečenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Republici Srbiji, aktuelnom praksom onemogućavanja prevremenog puštanja na slobodu osuđenih, kao i obaveze Mehanizma u pogledu zaštite osuđenih lica.


Opširnije...
RADNA POSETA MINISTRA FINANSIJA REPUBLIKE SRBIJE SINIŠE MALOG LONDONU

Ministar Siniša Mali obavio je razgovor sa ministrom za izvoz UK Grejemom Stjuartom, na kom su učestvovali Kris Hiton Haris državni ministar za železnicu u Ministarstvu transporta UK i Luis Tejlor, izvršni direktor agencije za finansiranje izvoza UK. 


Opširnije...
GOVOR AMBASADORKE ALEKSANDRE JOKSIMOVIĆ POVODOM OBELEŽAVANjA POČETKA RADA IRSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE

26. maj 2021. godine

Gospodine ministre Koveni, gospodine Hanigan, senatore Lombard, dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je i čast što danas učestvujem u otvaranju Irsko-srpske privredne komore, tim pre što je ovo projekat kojem sam lično bila vrlo naklonjena. Ujedno, izražavam zahvalnost ministru Koveniju na pruženoj podršci.
 


Opširnije...
POČETAK RADA IRSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE

26. maj 2021. godine

Uz prisustvo gotovo stotinu učesnika u izuzetno afirmativnoj atmosferi, na vebinaru održanom 26. maja 2021. god. ozvaničen je početak rada Irsko-srpske privredne komore na čelu sa Frenkom Haniganom. Kao ključni govornici, istupali su ambasador Republike Srbije u Irskoj na nerezidencijalnoj osnovi Aleksandra Joksimović i ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Koveni. 


Opširnije...
ON-LINE APLIKACIJA ZA IZDAVANJE VIZA D-ZA ZAPOŠLЈAVANJE

U Republici Srbiji počela je primena on-line aplikacije za izdavanje viza D-za zapošlјavanje. Viza D omogućava ulazak u Republiku Srbiju i boravak između 90 i 180 dana. Takođe omogućava regulisanje privremenog boravka u Srbiji.
Ako ste sigurni da ispunjavate uslove za vizu D – za zapošlјavanje i imate sve potrebne dokumente, možete podneti zahtev elektronskim putem, na sledećem linku: http://https://econsulate.gov.rs POČETAK PRIVREMENE PRIMENE SPORAZUMA O PARTNERSTVU, TRGOVINI I SARADNJI IZMEĐU RS I UK

Obaveštavamo da se Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, zaključen 16. aprila 2021. godine, privremeno primenjuje od 20. maja 2021. godine.MINISTAR SELAKOVIĆ PREDSTAVIO NOVU USLUGU „E-KONZULAT

20. maj 2021. godine

U Beogradu je danas predstavljena nova usluga Ministarstva spoljnih poslova „e-Konzulat”, namenjena stranim državljanima koji apliciraju za vizu i žele da dođu u Srbiju da rade.


Opširnije...
AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU OBELEŽILA DAN POBEDE

Ambasadorka Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu Nj.E. Aleksandra Joksimović, povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom položila je venac na spomen obeležje Tauer Hil u londonskom Sitiju, posvećeno savezničkim brodovima potopljenim tokom oba svetska rata.


Opširnije...
DAN VOJSKE SRBIJE

23.04.2021.

U ambasadi Republike Srbije u Londonu danas je obeležen Dan vojske Republike Srbije, uz poštovanje preventivnih mera vezano za COVID-19. Narod Srbije izražava veliku podršku i poverenje Vojsci Srbije. Želimo da nam nikada ne bude potrebno njihovo angažovanje ali iskreno verujemo u njihovu sposobnost da nas, ukoliko bude potrebno, odbrane.

Sa izaslanikom Odbrane RS Slobodanom Novakovićem i njegovim pomoćnikom Ilijom VujičićemPREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO PUTEM VIDEO LINKA SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE MMF

21. april 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn. Sagovornici su zaključili da osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nadstavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP-a, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije.


Opširnije...
SASTANAK SA REGIONALNIM DIREKTOROM SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA EVROPU

20. april 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas regionalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hansa Klugea, sa kojim je razgovarao o saradnji u borbi protiv pandemije Kovid-19, kao i o saradnji na unapređenju zdravstvene zaštite u našoj zemlji i drugim zajedničkim aktivnostima.


Opširnije...
TATJANA MATIĆ I ŠAN MEKLAUD POTPISALE SPORAZUM O PARTNERSTVU, TRGOVINI I SARADNjI SRBIJE I UJEDINjENOG KRALjEVSTVA

19. april 2021. godine

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Tatjana Matić i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šan Meklaud, potpisale su 16. aprila 2021. godine, u Palati Srbije u Beogradu, Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Sporazumom je postavljen novi pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine, koji je ranije bio definisan Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Republike Srbije.


Opširnije...
SZO OCENILA IMPRESIVNIM PROCES IMUNIZACIJE U SRBIJI

19. april 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji i toku imunizacije građana u Srbiji.

Brnabić je iskazala zahvalnost na saradnji u borbi protiv pandemije, tehničkoj pomoći i ekspertizi, ističući da je za našu zemlju veoma značajna podrška ove organizacije.
 


Opširnije...
SELAKOVIĆ: PRIŠTINA ISTRAJAVA U KAMPANjI MRŽNjE PREMA SRPSKOM NARODU

13. april 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je konstatovao da Priština uporno istrajava u kampanji mržnje protiv srpskog naroda, što se najdrastičnije vidi u neargumentovanim optužbama za masovna silovanja i genocid. 

Selaković je, na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, istakao da su očigledni napori privremenih institucija na KiM da stvore narativ o masovnim silovanjima Albanki, te da se za tu svrhu koriste propagandni metodi i laži.
 


Opširnije...
SELAKOVIĆ: POLITIČKI EKSTREMIZAM ALBANACA NA KIM SVE JAČI

13. april 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da politički ekstremizam među Albancima na KiM ne gubi na snazi, već da naprotiv, postaje sve jači.

Selaković je, na sednici na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, podsetio da obaveza formiranja Zajednice srpskih opština nije ispunjena već 2.917 dana i da se zapravo, 19. aprila navršava punih osam godina otkako je postignut dogovor u Briselu, a da Priština i dalje odbija da ispuni svoju obavezu i omogući formiranje ZSO.


Opširnije...
TELEGRAM SAUČEŠĆA POVODOM SMRTI PRINCA FILIPA, VOJVODE OD EDINBURGA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti princa Filipa, vojvode od Edinburga, u kojem se kaže:

„U ime građana Srbije i u svoje ime želim da vam uputim najiskrenije saučešće povodom smrti princa Filipa, vojvode od Edinburga.

Princ Filip će uvek predstavljati primer nesebične javne službe, kao i stalnih nastojanja da svojim autoritetom i zalaganjem doprinese dobrobiti Ujedinjenog Kraljevstva. Svojom ličnošću i osećajem za odgovorno vršenje zahtevnih javnih dužnosti tokom decenija, stekao je nepodeljenu naklonost ne samo Britanaca, već i čitavog sveta.

Bio je duboko posvećen dobrobiti Britanije. Nenametljivo, ali čvrsto, osvojio je srca svojih sunarodnika, ali i svih ljudi bez obzira na naciju, rasu ili veroispovest, koji su cenili njegovu ozbiljnost, predanost, vedar duh i iskreni patriotizam ukorenjen u neprestanom služenju državi tokom čitavog niza decenija bremenitih velikim brojem izazova.

Kao potomak slavnih kraljevskih porodica, princ Filip je i u najtežim vremenima pokazivao oficirsku snagu i doslednost, čime je bio oslonac porodice i cele zemlje koja će ga pamtiti sa poštovanjem i dubokim uvažavanjem.

Još jednom izražavam duboko saučešće, uveren da će Ujedinjeno Kraljevstvo na pravi način nastaviti da pamti princa Filipa, vojvodu od Edinburga“, navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.


09. april 2021. godine


www.predsednik.rsSRBIJA ZAINTERESOVANA ZA POVEĆANJE INVESTICIJA IZ UK

7. april 2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom za izvoz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Grejemom Stjuartom o produbljivanju bilateralnih odnosa i jačanju saradnje u brojnim oblastima sa UK.


Opširnije...
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI

24. mart 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

„Vaša svetosti, poštovani predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, poštovani predsednici Narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, poštovani predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, uvaženi ministri obeju vlada, dragi gosti i prijatelji, predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, hvala vam što smo i večeras svi zajedno i što je srpski duh nesalomiv i nepobediv.
 


Opširnije...
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA 17. MART 2004. GODINE - POGROM NA KOSOVU I METOHIJI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovovao je danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine – Pogrom na Kosovu i Metohiji. On je rekao da je pre tačno 17 godina na KiM počinjen pogrom, a pogrom prevazilazi sve ostale zločine.


Opširnije...
REPUBLIKA SRBIJA U MESECU FRANKOFONIJE

Republika Srbija, kao pridružena članica Frankofonije, zajedno sa celom frankofonskom zajednicom u svetu obeležava „Mesec Frankofonije“. Za sve ljubitelje srpkse kulture i francuskog jezika Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je priredilo bogat program, a Ambasada Republike Srbije u Londonu vas poziva da otkrijete raznolikost i bogatstvo srpske kulture na francuskom jeziku.  SELAKOVIĆ: BORBA PROTIV SVIH OBLIKA KRIMINALA PRIORITET VLADE SRBIJE

08. mart 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je borba protiv svih oblika kriminala u vrhu prioriteta Vlade Srbije i neizostavan segment procesa pridruživanja EU. 


Opširnije...
UČEŠĆE AMBASADORKE JOKSIMOVIĆ NA OBELEŽAVANjU MEĐUNARODNOG DANA MATERNjEG JEZIKA

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, na poziv visokog predstavništva  Bangladeša u UK, ambasadorka Joksimović učestvovala je na virtuelnom događaju pod nazivom „Podsticanje multijezičnosti za inkluziju u obrazovanju i društvu“. 


Opširnije...
VAKCINA „ASTRAZENEKA“ STIGLA U SRBIJU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na aerodromu „Nikola Tesla” avion kojim su u Srbiju dopremljene vakcine kompanije „AstraZeneca“. Predsednik Vučić istakao je da 150.000 doza koje su jutros stigle, znači još 150.000 vakcinisanih u Srbiji, i dodao da Srbija, uz UAE, postaje jedina zemlja u svetu koja ima na raspolaganju više od tri vakcine.


Opširnije...
MITROPOLIT ZAGREBAČKO-LjUBLjANSKI PORFIRIJE IZABRAN ZA PATRIJARHA SRPSKOG

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.


Opširnije...
VIRTUELNI ŠKOLSKI HOR OTPEVAO HIMNU BOŽE PRAVDE

Učenici i nastavnici Dopunske škole na srpskom jeziku u Nemačkoj (pokrajine Berlin, Hesen, Bavarska, Hamburg, Bremen, Osnabrik) Švajcarskoj, V.Britaniji, Grčkoj, Norveškoj, Danskoj, Belgiji i Južnoafričkoj Republici su povodom Dana državnosti ostvarili zajedničku vannastavnu aktivnost Virtuelni školski hor i otpevali himnu Bože pravde. Učestvovalo je 230 učenika.
Video možete pogledati na sledećem linkuDAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE – NERADNI DAN

AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU NEĆE RADITI 15. I 16. FEBRUARA 2021. ZBOG OBELEŽAVANJA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE MESEC SRPSKE KULTURE U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU 2021

Mesec srpske kulture u Ujedinjenom Kraljevstvu biće održan od 27. januara do 2. marta 2021. god.
Kompletan program ove manifestacije možete preuzeti na sledećem linku.  
 JAČATI I UNAPREDITI SARADNjU SRBIJE I IRSKE

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković imao je danas video sastanak sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova i odbrane Irske Sajmonom Kovenijem, sa kojim je razgovarao o produbljivanju i unapređenju bilateralne saradnje dve zemlje.


Opširnije...
VUČIĆ: SRBIJA SPREMNA ZA DIJALOG O KIM, ALI NEĆE BITI PONIŽAVANA

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.


Opširnije...
PORTRET ČEDOMILjA MIJATOVIĆA U VLASNIŠTVU REPUBLIKE SRBIJE (u ambasadi RS u Londonu)

Ambasada Republike Srbije u Londonu sa zadovoljstvom objavljuje da je Republika Srbija postala bogatija za umetnički portret Čedomilja Mijatovića, jednog od prvih 16 akademika Srpske kraljevske akademije i njenog drugog predsednika, kao i utemeljivača Narodne banke Srbije. Kao šestostruki srpski ministar finansija, višestruki ministar inostranih dela, i dugogodišnji poslanik Kraljevine Srbije u Londonu, Mijatović je ostavio neizbrisiv pečat i na britansko – srpske odnose. Bio je potpisnik i trgovinskog sporazuma sa SAD iz 1881. koji se označava kao uspostavljanje diplomatskih odnosa dve države.


Opširnije...
SELAKOVIĆ I GUJON ČESTITALI SAVINDAN

26.1.2021.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i francuski humanitarac Arno Gujon čestitali su dan Svetog Save, ističući da je svetosavlje filozofija života i sistem vrednosti oko kojeg se okuplja čitav srpski narod, kao i da nam je Sveti Sava ostavio nauk da se država i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti.

 


Opširnije...
SELAKOVIĆ ZA POLITIKU: GODINA PODMLAĐIVANjA SRPSKE DIPLOMATIJE

26.1.2021.

Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u regionu, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za „Politiku“ ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.
 


Opširnije...
REFORME U OBLASTI VLADAVINE PRAVA U FOKUSU VLADE SRBIJE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije o nastavku sprovođenja reformi na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.


Opširnije...
VUČIĆ: SRBIJA PO RASTU PRVA U EVROPI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.


Opširnije...
SVAKI SRBIN U DIJASPORI POTENCIJALNI LOBISTA

3.1.2021.

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: OVE GODINE NOVI AMBASADORI, ALI CILjEVI ISTI

2.1.2021.

Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će najveći broj tih mesta biti popunjen i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.


Opširnije...
VUČIĆ: SRBIJA OSTAJE NA KURSU POBEDNIČKE POLITIKE STABILNOSTI

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane. 


Opširnije...
PREDSEDNICA VLADE SRBIJE PRVA EVROPSKA PREMIJERKA KOJA JE PRIMILA ANTIKOVID VAKCINU

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.


Opširnije...
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu. 

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.

Beograd,
23. decembar 2020.REŽIM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU POČEV OD 20. DECEMBRA 2020. GODINE

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, strancima koji dolaze u Republiku Srbiju dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju samo ako poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju. Putnici treba da se testiraju pre putovanja, ne prilikom dolaska u Republiku Srbiju. U Republiku Srbiju ne mogu ući ukoliko nisu testirani i ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova i moraju se vratiti u zemlju iz koje dolaze. Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, pri ulasku u Republiku Srbiju, a koji ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, određuje se mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana. Ova mera prestaje da važi ako lice kome je određena u periodu trajanja mere dobije negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 izdat od strane referentne laboratorije u Republici Srbiji.
O navedenom se možete informisati na sajtu Vlade Republike Srbije
https://www.srbija.gov.rs/  i sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/teme/corona19172020?lang=cyrFORMIRANA NOVA SVEPARTIJSKA PARLAMENTARNA GRUPA PRIJATELjSTVA SA SRBIJOM

Na virtuelnom sastanku koji je organizovan 14. decembra, reafirmisan je rad Svepartijske parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom, kojom predsedava poslanik Endrju Bridžen. Ambasadorka Joksimović informisala je učesnike sastanka o spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije i iznela pregled bilateralnih odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Članove grupe upoznala je sa aktuelnim podacima o stepenu zaraze korona virusom, naporima koji se ulažu u zdravstvenoj zaštiti stanovništva, kao i angažovanju države na pribavljanju vakcina. 


Opširnije...
VUČIĆ: SRBIJA RADI NA ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI UZ OBNOVLjIVE IZVORE ENERGIJE

Srbija ulaže ogromne napore da poboljša energetsku efikasnost i to na obnovljivim izvorima energije, poručio je danas predsenik Aleksandar Vučić i dodao da je to ambiciozan zadatak, kojem se mora težiti, uprkos pandemiji.


Opširnije...
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.


Opširnije...
RAZGOVOR AMBASADORKE JOKSIMOVIĆ SA MINISTROM ZA MEĐUNARODNU TRGOVINU DžAJAVARDENOM

Ambasadorka Joksimović sastala se  ministrom za međunarodnu trgovinu Džajavardenom. Osnovna tema razgovora bilo je unapređenje ekonomskih odnosa Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Ambasadorka Joksimović je svog sagovornika informisala o aktuelnoj ekonomsko- političkoj situaciji u Srbiji i izložila osnovne pravce spoljno-političkog delovanja. U svom izlaganju, naglasila je pozitivne ekonomske trendove uprkos pandemiji i konstatovala značajne mogućnosti za intenziviranje privredne saradnje sa Britanijom.    


Opširnije...
SASTANAK SA AMBASADORIMA ZEMALjA ČLANICA EU AKREDITOVANIH U SRBIJI I ŠEFOM DELEGACIJE EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju. 


Opširnije...
MINISTARKA MORTON U POSETI BEOGRADU: SRBIJA I UJEDINjENO KRALjEVSTVO NASTAVLjAJU DA GRADE STRATEŠKE ODNOSE

Ministarka za evropsko susedstvo i Amerike u Ministarstvu za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Vendi Morton boravila je u Beogradu, gde se susrela sa visokim srpskim državnim zvaničnicima. 


Opširnije...
KNJIGA ŽALOSTI

Povodom smrti Njegove Svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja, Ambasada Republike Srbije u Londonu otvorila je knjigu žalosti.

Upisivanje u knjigu žalosti može se obaviti elektronskim putem na adresu embassy.london@mfa.rs ili poštom na adresu Ambasade: Embassy of the Republic of Serbia, 28 Belgrave Square, London SW1X 8QB.AMBASADORKA ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆ POLOŽILA VENAC POVODOM DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu njena ekselencija ambasadorka Republike Srbije u UK Aleksandra Joksimović odala je poštu palim srpskim borcima polaganjem venca na memorijalnom vojnom groblju Brukvud u blizini Londona. Venac sa natpisom "Slavom ovenčanim borcima" položen je uz prisustvo izaslanika odbrane Republike Srbije kapetana bojnog broda Slobodana Novakovića i pomoćnika izaslanika odbrane potpukovnika Ilije Vujičića.

 AKTUELNI REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANJA U REPUBLIKU SRBIJU

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici od 21. maja 2020. godine, donela Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju - kojom prestaje da važi istoimena odluka od 19. marta 2020. godine, Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju graničnih prelaza - kojom je prestala da važi istoimena odluka, kao i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvanje virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, a koje su stupile na snagu 22. maja 2020. godine.
Pomenutim odlukama otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i isti od danas funkcionišu u uobičajenom režimu.
Izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvanje virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću ukinuta je zabrana ulaska u Republiku Srbiju kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana. (bez saglasnosti/dozvole, mera izolacije i obaveznog posedovanja negativnog PCR testa).PRIMENA ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE O PRESTANKU VAŽENJA ODLUKE O ZATVARANJU SVIH GRANIČNIH PRELAZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU

U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, odnosno mogućnosti ulaska svih stranih državljana u Republiku Srbiju bez dozvola, stvoreni su uslovi za prijem zahteva za vize stranih državljana u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije, uz primenu preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID – 19 (nošenje maski i rukavica, držanje odstojanja, zakazivanje termina poseta i dr.).KLAVIR U ČETIRI RUKE NA RELACIJI BEOGRAD-LONDON: DVE AMBASADORKE PRIREDILE VIRTUELNI KONCERT

Ambasadorke Velike Britanije u Srbiji i Srbije u Britaniji, Šan Meklaud i Aleksandra Joksimović, priredile su danas virtuelni klavirski koncert u četiri ruke, posvećen borbi protiv korona virusa.


Opširnije...
DIGITALNI SADRŽAJI USTANOVA KULTURE NA STRANIM JEZICIMA - 2020.

Imajući u vidu mere Vlade Republike Srbije uvedene sa ciljem što bezbednijeg prevazilaženja društvene situacije nastale zbog epidemije COVID-19, a u cilju olakšavanja pristupa digitalnim sadržajima stanovnicima Republike Srbije, i posebno, korisnicima iz drugih zemalja, Ministarstvo kulture i informisanja predstavlja digitalne sadržaje nacionalnih ustanova kulture, dostupne na stranim jezicima. 


Opširnije...
VAŽNO OBAVEŠTENJE!

U cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Londonu, obaveštava sve državljane Republike Srbije koji borave na jurisdikcionom području ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva, da će se počev od 16.03.2020. godine rad sa strankama u narednom periodu, do daljeg, ograničiti samo na hitne i neodložne slučajeve.


Opširnije...
PROMOCIJA ENGLESKOG PREVODA ROMANA O LONDONU MILOŠA CRNJANSKOG

U okviru održavanja meseca srpske kulture u UK, Britanska biblioteka je u saradnji sa Srpskim savetom organizovala 9. marta 2019. panel diskusiju o Milošu Crnjanskom povodom objavljivanja prvog prevoda na engleski jezik Romana o Londonu. 


Opširnije...
BILATERALNE KONSULTACIJE U OBLASTI BEZBEDNOSNE I ODBRAMBENE POLITIKE IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINJENOG KRALJEVSTVA VB I SI

Na poziv britanske strane u Londonu su održane bilateralne konsultacije ministarstava Spoljnih poslova i odbrane dve zemlje u oblasti bezbednosne i odbrambene politike. 


Opširnije...
„NA KAFI SA...“ VUKAŠINOM STOJKOVIM, OSNIVAČEM TESLA NEJŠN PROJEKTA IZ BEOGRADA U АMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U VELIKOJ BRITANIJI

U saradnji sa Srpskim City klubom Ambasada Republike Srbije u Londonu ugostila je je 27. februara 2020. godine Vukašina Stojkova, osnivača i CEO-a beogradskog Startit-a, 


Opširnije...
PRIJEM U AMBASADI RS LONDON POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

Povodom Dana državnosti u Ambasadi RS u Londonu održan je svečani prijem na kojem je prisustvovalo preko 200 zvanica. 


Opširnije...
KNjIŽEVNO VEČE U SKLOPU SRPSKOG MESECA KULTURE U UK

U Ambasadi Republike Srbije u Londonu, 6. februara održano je književno veče, na kojem su gostovali srpski pisci sa Malte Verica Vinsent Kol i Teodor Reljić. Događaj je organizovan u sklopu Srpskog meseca kulture u UK, a moderator je bila spisateljica Sonja Besford.


Opširnije...
UČEŠĆE AMBASADORA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU ALEKSANDRE JOKSIMOVIĆ U OKRUGLOM STOLU GORNJEG DOMA PARLAMENTA UK NA TEMU BILATERALNIH EKONOMSKIH ODNOSA UK SA ZEMLJAMA EVROAZIJE

Dejvid Landsman, Predsednik Britansko-srpske Komore i Pol Skali, član Parlamenta 

Ambasador Republike Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović učestvovala je na skupu posvećenom bilateralnoj ekonomskoj saradnji UK sa evroazijskim zemljama koji je u organizaciji Konzervativne grupe prijatelja Evroazije održan u Gornjem domu Parlamenta UK, 14.januara 2020. godine. 


Opširnije...
POSETA PREDSTAVNIKA AMBASADE VELSU

Predstavnici Ambasade Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu boravili su u radnoj poseti Kardifu (Vels). 


Opširnije...
AMBASADORKA ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆ PREDALA AKREDITIVE PREDSEDNIKU IRSKE MAJKLU D. HIGINSU

Ambasadorka Republike Srbije u Irskoj na nerezidencijalnoj osnovi predala je danas akreditive predsedniku Irske Majklu D. Higinsu, na svečanoj ceremoniji koja je tim povodom održana u Dablinu. 


Opširnije...
PROMOCIJA KNJIGE O UMETNICI OLGI JEVRIĆ

U Ambasadi R. Srbije u Londonu, u koorganizaciji sa galerijom Peer, održana je promocija knjige o umetnici Olgi Jevrić. 


Opširnije...
AMBASADORKA ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆ POLOŽILA VENAC POVODOM DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu njena ekselencija ambasadorka Republike Srbije u UK Aleksandra Joksimović odala je poštu palim sprskim borcima polaganjem venca 


Opširnije...
PREDSTAVLJANjE TURISTIČKE PONUDE REPUBLIKE SRBIJE NA MEĐUNARODNOJ TURISTIČKOJ BERZI U LONDONU

Ambasadorka Republike Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović posetila je štand Srbije na Međunarodnoj turističkoj berzi, koji se održava od 4-6. novembra u Londonu. 


Opširnije...
POSETA PREDSTAVNIKA AMBASADE ŠKOTSKOJ

Predstavnici Ambasade Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu boravili su u dvodnevnoj radnoj poseti Edinburgu (Škotska). 


Opširnije...
KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESKA

KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESKAODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA

Obaveštavamo da su 19. juna 2019. godine, donete Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu.
Odluke se mogu preuzeti na sledećim linkovima:

ODLUKA-DIJASPORA

ODLUKA-REGION
 SVESRPSKI DEČIJI SABOR 2019

Drugi po redu Svesrpski dečiji sabor za decu srpskog porekla iz regiona i dijaspore održan je od 23. do 28. maja 2019. godine, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića,


Opširnije...
IZLOŽBA RADOVA OLGE JEVRIĆ U LONDONU

Rad Olge Jevrić zauzima posebno mesto u panteonu europske posleratne skulpture. 


Opširnije...
PREDSEDNICA VLADE REPUBLIKE SRBIJE ANA BRNABIĆ U DVODNEVNOJ RADNOJ POSETI LONDONU

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravila je 17. i 18. juna u radnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu, 


Opširnije...
PANEL DISKUSIJA U ORGANIZACIJI THIN-TENKA-a HENRI JACKSON SOCIETY – „ZAPADNI BALKAN GEOPOLITIČKI INTERESI I ORIJENTACIJE“

U prostorijama britanskog Parlamenta, u organizaciji think-tanka Henry Jackson Society 23. maja 2019. god. održana je panel diskusija na temu „Zapadni Balkan geopolitički interesi i orijentacije“. 


Opširnije...
PRIJEM I PREZENTACIJA GRADA NOVOG SADA KAO OMLADINSKE PRESTONICE EVROPE ODRŽAN U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU

U Ambasadi Republike Srbije u Londonu, u organizaciji OPENS tima iz Novog Sada, 14. maja 2019.g. održan je prijem u okviru kojeg je prezentovan Novi Sad kao Omladinska prestonica Evrope u 2019. godine. 


Opširnije...
POSETA PREDSTAVNIKA AMBASADE RS U LONDONU KOVENTRI-JU

Ambasadorka Aleksandra Joksimović sa gradonačelnikom Koventrija gospodinom Džonom Blandelom (Lord Mayor John Blundel)

Predstavnici Ambasade RS posetili su 10. maja 2019. godine Koventri, gde su se sastali sa gradonačelnikom ovog grada Džonom Blandelom, 


Opširnije...
AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU OBELEŽILA DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom, Nj.E. Aleksandra Joksimović, ambasadorka Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu, u prisustvu izaslanika odbrane kapetana bojnog broda Slobodana Novakovića, položila je venac na spomen obeležje 


Opširnije...
AMBASADORKA RS U LONDONU ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆ PREDALA AKREDITIVE NJENOM KRALJEVSKOM VELIČANSTVU BRITANSKOJ KRALJICI ELIZABETI DRUGOJ.

Ambasadorka Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu Aleksandra Joksimović predala je 26.03.2019.godine akreditivna pisma  kraljici Elizabeti Drugoj,


Opširnije...
SKUPŠTINA SRPSKO-BRITANSKOG MEDICINSKOG UDRUŽENJA U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE

U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Londonu 2. marta 2019. godine održana је 17. po redu godišnja Skupština Britansko-srpskog medicinskog udruženja. 


Opširnije...
VEČE SA RIALDOM ŠEBEK

U organizaciji Serbian City Club u okviru serijala „na Kafi sa…“ , u Ambasadi Republike Srbije  u Londonu 26. Februara 2019. godine, organizovano je veče sa Rialdom Šebek, 


Opširnije...
RAZGOVOR SA PREDSTAVNICIMA PLATFORME SERBIAN ENTERPRENEURS I IMPACT HUB-a

U Ambasadi Republike Srbije u Londonu je u organizaciji Srpskog siti kluba 28. februara 2019. god. upriličen je još jedan u nizu događaja „Na kafi sa…“ u okviru kojeg su govorili Petar Savić, 


Opširnije...
KONCERT NA KLASIČNOJ GITARI MLADOG UMETNIKA DAVIDA ŠTRBCA

U okviru Meseca srpske kulture u UK, u Ambasadi Republike Srbije u Londonu 12. februara 2019. godine održan je koncert na klasičnoj gitari u okviru kojeg je nagrađivani mladi gitarista Davida Štrbac izveo komade Rivijere,


Opširnije...
HUMANITARANA VEČERA ZA OPREMANJE DEČIJIH BOLNICA U SRBIJI

U četvrtak uveče, 28 februara 2019, u Londonu, održana je gala večera povodom 25ogodišnjice rada humanitarne organizacije Lifeline Velika Britanija, čiji je pokrovitelj Princeza Katarina. Sredstva prikupljena od brojnih gostiju namenjena su za opremanje dečijih bolnica u Srbiji.


Opširnije...
PRIJEM U AMBASADI RS U LONDONU POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

Ambasada Republike Srbije u Londonu organizovala je svečani prijem povodom Dana državnosti, kome su prisustvovali mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora, javnog i društvenog života britanske prestonice,  kao i srpske dijaspore.

 


Opširnije...
ZVANIČNA POSETA POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE I MINISTARKE GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE, PROF. DR ZORANE MIHAJLOVIĆ LONDONU

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se u sredu 6. februara 2019. godine sa britanskim ministrom za Evropu ser Alanom Dankanom, s kojim je razgovarala o saradnji Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i o evropskom putu naše zemlje. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović. 


Opširnije...
PROJEKCIJA FILMA POSVEĆENOG ADMIRALU ERNESTU TRUBRIDŽU U AMBASADI RS U LONDONU

U prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvija Mladena Šarčevića, ambasadora RS u Londonu Aleksandre Joksimović, izaslanika odbrane RS Slobodana Novakovića, članova diplomatskog kora i zvanica iz dijaspore, u Ambasadi RS u Londonu  održana je projekcija dokumentarnog filma „Zaboravljeni admiral“, 


Opširnije...
KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA KULTURNIH DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godinu. Više informacija o ovom Konkursu možete pronaći na ovom linku.  KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu za 2019. godinu. Više informacija o Konkursu možete pronaći na ovom linku.AMBASADORKA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU U DRUŠTVU GRADONAČELNIKA I MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA UK

Aleksandra Joksimović, ambasadorka Republike Srbije u Londonu 17.decembra o.g. srela se sa Sadikom Kanom, 


Opširnije...
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU – POLAGANJE VENCA

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu , u nedelju, 11. novembra 2018. godine, delegacija Ambasade RS u Londonu


Opširnije...
KNЈIŽEVNO VEČE U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU - PREDSTAVLЈANЈE KNЈIGE „SVETAC I GREŠNIK“, AUTORA PROFESORA DR PREDRAGA SLIJEPČEVIĆA

U organizaciji Udruženja srpskih pisaca i umetnika u UK, u Ambasadi RS u Londonu 2. novembra, upriličeno je književno veče posvećeno knjizi „Svetac i grešnik“, profesora dr Predraga Slijepčevića. 


Opširnije...
UČEŠĆE PREDSEDNICE VLADE REPUBLIKE SRBIJE ANE BRNABIĆ NA KONFERENCIJI U OKSFORDU

Predsednica Vlade Republike Srbije A. Brnabić boravila je 1. novembra u poseti Oksfordu (UK), gde je učestvovala na godišnjoj konferenciji „Izazovi vladanja 2018“ u organizaciji Balvatnik School of Government


Opširnije...
SUSRET POSLANIKA ENDRJUA BRIDŽENA SA PREDSTAVNICIMA SRPSKE DIJASPORE

 

Ambasada Republike Srbije i Serbian City Club su 16. oktobra 2018. godine organizovali veče sa poslanikom Endrjuom Bridženom, 


Opširnije...
KOKTEL POVODOM PROMOCIJE NOVOG ARTEM MAGAZINA I PREDSTAVLJANJA NOVOIZABRANOG ODBORA SRPSKOG DRUŠTVA

U Ambasadi je 27. septembra 2018. godine održan koktel u organizaciji Vesne Petković, predsednice Srpskog društva, povodom predstavljanja novoizabranog odbora organizacije, njenih aktivnosti i planova. 


Opširnije...
POSETA DELEGACIJE PRAVOSLAVNOG BOGOSLOVSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU AMBASADI SRBIJE U LONDONU

Povodom Međunarodne konferencije “Teolozi izbeglice u Oksfordu”, delegacija Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 


Opširnije...
KONFERENCIJA „TEOLOZI IZBEGLICE U OKSFORDU“ U TEOLOŠKOM DOMU „PJUSI“ U OKSFORDU

U teološkom domu „Pjusi“ u Oksfordu 6. septembra 2018. godine je održana Konferencija „Teolozi izbeglice u Oksfordu“ posvećena nezaboravljenom pokolenju velikodostojnika, profesora i bogoslova iz Crkve Engleske i Srpske Pravoslavne Crkve koji su tokom Prvog svetskog rata ostvarili prijateljstvo sa dalekosežnim pozitivnim nasleđem: crkvenim, društveno-političkim i kulturološkim. 


Opširnije...
OKRUGLI STO POSVEĆEN SAMITU ZAPADNOG BALKANA ODRŽAN U BRITANSKOM PARLAMENTU

Na poziv poslanika Džona Vajtingdejla, otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Londonu Nataša Marić je 17. jula učestvovala na okruglom stolu 


Opširnije...
SAMIT BERLINSKOG PROCESA U LONDONU

U Londonu je 10. jula 2018. godine održan Samit Berlinskog procesa koji je okupio lidere Zapadnog Balkana, predsednike vlada država Evropske unije koje učestvuju u ovom procesu, premijere Bugarske i Grčke, te visoke zvaničnike Evropske unije, međunarodnih finansijskih institucija i institucija iz regiona ZB. 


Opširnije...
SASTANAK MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA DRŽAVA UČESNICA BERLINSKOG PROCESA U LONDONU

 

U Londonu je 9. jula 2018. godine održan sastanak mnistara spoljnih poslova država učesnica Berlinskog procesa. 


Opširnije...
SASTANAK MINISTARA UNUTRAŠNJIH POSLOVA UČESNICA BERLINSKOG PROCESA U LONDONU

U Londonu je 9. jula 2018. godine održan sastanak ministara unutrašnjih poslova učesnica Berlinskog procesa. 


Opširnije...
KOKTEL U AMBASADI POVODOM UČEŠĆA ASOCIJACIJE IZVOZNIKA JABUKA IZ SRBIJE NA SAJMU POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA U LONDONU

Povodom učešća Asocijacije izvoznika jabuka iz Srbije na sajmu poljoprivrednih proizvoda u Londonu, u Ambasadi Srbije je 7. juna priređen koktel 


Opširnije...
PROSLAVA KRSNE SLAVE HUMANITARNE ORGANIZACIJE KOLO SRPSKIH SESTARA „KOSOVKA DEVOJKA“

Na poziv Tijane Delić, predsednice Kola srpskih sestara „Kosovka devojka“, otpravnik poslova Nataša Marić je u subotu 2. juna prisustvovala proslavi krsne slave 


Opširnije...
SASTANAK OTPRAVNIKA POSLOVA NATAŠE MARIĆ SA POSLANIKOM ENDRJUOM BRIDŽENOM

Otpravnik poslova a.i. Nataša Marić se 21. maja 2018. godine u Ambasadi Republike Srbije u Londonu sastala sa poslanikom Endrjuom Bridženom. 


Opširnije...
UČEŠĆE SRBIJE NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU U JAVNOM GOVORNIŠTVU U LONDONU

Na poziv English-speaking Union iz Ujedinjenog Kraljevstva, otpravnik poslova a.i. Nataša Marić je prisustvovala Međunarodnom takmičenju u javnom govorništvu za takmičare uzrasta od 16 do 20 godina održanom 18. maja u The Royal Institution u Londonu. 


Opširnije...
SASTANAK OTPRAVNIKA POSLOVA a.i. NATAŠE MARIĆ SA POSLANIKOM DR DEJVIDOM DRUOM

Otpravnik poslova a.i. Nataša Marić obavila je razgovor sa poslanikom dr Dejvidom Druom, ministrom u senci za ekologiju i poljoprivredu, u sredu 17. maja. 


Opširnije...
OBELEŽAVANJE 150 GODINA PRESS ASSOCIATION

U Londonu je 16. maja u Tejt muzeju obeleženo 150 godina od osnivanja Press association. Svečanoj proslavi su prisustvovali princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola. 


Opširnije...
PROSLAVA SEDMOGODIŠNJICE PEXIM FONDACIJE NA TRINITI KOLEDŽU U KEMBRIDŽU

Na Triniti Koledžu u Kembridžu  obeležena je sedma  godišnjica postojanja i rada Pexim fondacije.Svečanosti je u ime Ambasade Republike Srbije u Londonu prisustvovala konzul Vesna Verčon Ivić.

 BRIFING POVODOM FIN TECH KONFERENCIJE “xCEEd2018”

Povodom fin tech konferencije “xCEEd2018” koja će se 22. maja održati u Beogradu, Ambasada Srbije u Londonu je u saradnji sa britanskim Ministarstvom za međunarodnu trgovinu u petak 11. maja organizovala brifing za kompanije koje će učestvovati na konferenciji. 


Opširnije...
POLAGANJE VENCA POVODOM DANA POBEDE U DRUGOM SVETSKOM RATU

Povodom Dana pobede, 9. maja otpravnik poslova Ambasade Srbije u Londonu Nataša Marić i vojni izaslanik Srbije kapetan bojnog broda Slobodan Novaković položili su venac u spomen na stradale tokom Drugog svetskog rata.


Opširnije...
ŠESTI FORUM AMBASADORA IZ JIE U ORGANIZACIJI SENT ENTONIS KOLEDŽA U OKSFORDU

Na poziv bivšeg britanskog diplomate i predsedavajućeg Upravnog odbora SEESOX studija na Sent Entonis koledžu u Oksfordu ser Dejvida Madena, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Londonu Nataša Marić je učestvovala na 6. Forumu ambasadora iz JIE, održanom 3. maja 2018. godine. 


Opširnije...
UTICAJ NADREALIZMA NA MODNE KREACIJE TOG VREMENA - STVARALAŠTVO MILENE PAVLOVIĆ BARILI

U Ambasadi Srbije u Londonu, 19. aprila 2018. godine je održan razgovor na temu uticaja nadrealizma na modne kreacije tog vremena, sa posebnim akcentom na stvaralaštvo Milene Pavlović Barili. 


Opširnije...
KNJIŽEVNO VEČE SA PISCEM VLADISLAVOM BAJACOM, DIREKTOROM GEOPOETIKE

Povodom nagrade koju je beogradska izdavačka kuća Geopoetika dobila na nedavno održanom Londonskom sajmu knjiga, u Ambasadi Srbije u Londonu je u četvrtak, 12. aprila održano književno veče posvećeno nagrađenoj ediciji “Srpska proza u prevodu” i stvaralačkom opusu pisca Vladislava Bajaca, direktora Geopoetike. 


Opširnije...
NAGRADA IZDAVAČKOJ KUĆI GEOPOETIKA NA 47. LONDONSKOM SAJMU KNJIGA

Na 47. Londonskom sajmu knjiga edicija beogradske izdavačke kuće Geopoetika "Srpska proza u prevodu" osvojila je nagradu za izuzetnu inicijativu u književnom prevodilaštvu u konkurenciji izdavača iz 27 zemalja. 


Opširnije...
SKUPŠTINA SRPSKO-BRITANSKOG MEDICINSKOG UDRUŽENJA U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE

U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Londonu 17. marta 2018 godine održana је 16. po redu godišnja Skupština Britansko-srpskog medicinskog udruženja . 


Opširnije...
PREZENTACIJA EKONOMSKIH POTENCIJALA SRBIJE U AMBASADI

U Ambasadi je 21. marta 2018. godine održana promocija ekonomskih potencijala Republike Srbije. Događaj je organizovan povodom posete delegacije London Southside Chamber of Commerce Srbiji koja će se realizovati tokom maja ove godine. 


Opširnije...
GUVERNER NARODNE BANKE REPUBLIKE SRBIJE GOSPOĐA JORGOVANKA TABAKOVIĆ UČESTVOVALA JE NA KONFERENCIJI POSVEĆENOJ ULOZI ŽENA I ZNAČAJU RODNE RAVNOPRAVNOSTI

Guverner Narodne banke Republike Srbije gospođa Jorgovanka Tabaković učestvovala je na  Konferenciji posvećenoj ulozi žena i značaju rodne ravnopravnosti


Opširnije...
SRPSKA ATLETIČARKA IVANA ŠPANOVIĆ JE OSVOJILA PRVO MESTO NA SVETSKOM PRVENSTVU U BIRMINGEMU

Srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je zlatnu medalju u skoku u dalj na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu. 


Opširnije...
BRIFING ZA POLAZNIKE VISOKIH STUDIJA BEZBEDNOSTI I ODBRANE U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE

U Ambasadi Republike Srbije je 1. marta 2018. godine održan brifing za polaznike Visokih studija bezbednosti i odbrane.


Opširnije...
PRIJEM U DAUNING STRITU POVODOM INVESTICIONOG SAMITA ZAPADNOG BALKANA

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je prisustvovala prijemu u Dauning stritu 


Opširnije...
INVESTICIONI SAMIT ZAPADNOG BALKANA U ORGANIZACIJI EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ (EBRD) U LONDONU

 

Investicioni samit u Londonu otvorili su predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti, Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja predsedava Savetu EU i britanski ministar za digitalizaciju, kulturu, medije i sport Met Henkok.


Opširnije...
VEČE JERMENSKE, SRPSKE I BUGARSKE KLASIČNE MUZIKE U CRKVI SENT DŽEJMSIS PIKADILI

 

U okviru desetog, jubilarnog Meseca srpske kulture u Velikoj Britaniji u petak, 24. februara u Sent Džejmsis Pikadili crkvi u Londonu održano je veče jermenske, srpske i bugarske klasične muzike. 


Opširnije...
MODNA REVIJA KREATORKE ROKSANDE ILINČIĆ U LONDONU

U okviru Londonske nedelje mode u ponedeljak 19. februara održana je modna revija renomirane srpske modne kreatorke Roksande Ilinčić 


Opširnije...
OTVORENI DAN CRKVE SVETOG KNEZA LAZARA U BIRMINGEMU

Na poziv oca Nenada, starešine crkve Svetog kneza Lazara u Birmingemu, u subotu, 10. februara otpravnik poslova Nataša Marić je prisustvovala Otvorenom danu crkve tokom kojeg je upriličen bogat kulturno-umetnički program. 


Opširnije...
KONCERT HARFISTA BEOGRADSKE MUZIČKE ŠKOLE „MOKRANJAC“

U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Londonu 9. februara je održan koncert harfista Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda, najstarije muzičke škole osnovane 1899. godine. 


Opširnije...
KNJIŽEVNO VEČE SA SRPSKOM SPISATELJICOM GOSPOĐOM MAJOM HERMAN SEKULIĆ

Ambasada je u petak, 9. februara imala čast da ugosti spisateljicu i prevodioca gospođu Maju Herman Sekulić koja je govorila o svom stvaralačkom opusu. 


Opširnije...
PROSLAVA SVETOG SAVE U LESTERU

Na poziv sveštenika oca Stefana, otpravnik poslova a.i. Nataša Marić je u nedelju, 4. februara 2018. godine posetila lestersko-darbijsku parohiju. U Lesteru je na nivou parohije proslavljena slava Sveti Sava. 


Opširnije...
PREDSTAVLJANJE TURISTIČKIH POTENCIJALA SRBIJE NA “THE DESTINATIONS HOLIDAY AND TRAVEL SHOW" 2018

Turistička organizacija Srbije predstavila je turističku ponudu naše zemlje na sajmu turizma “The Destinations Holiday and Travel Show” koji se održava u londonskoj Olimpiji od 1. do 4. februara 2018. godine.


Opširnije...
OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

U Ambasadi Republike Srbije u Londonu je u petak, 26. januara 2018. godine održan skup povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta. 


Opširnije...
PREDAVANJE EPISKOPA PAKRAČKO-SLAVONSKOG JOVANA NA TEMU JASENOVCA I STRADANJA U ISTOČNOJ EVROPI TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA NA LSE

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta u četvrtak, 25. januara 2018. godine, episkop pakračko-slavonski Jovan je na poziv dr Džejmsa Voltersa, 


Opširnije...
MESEC SRPSKE KULTURE U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU

Mesec srpske kulture u Ujedinjenom Kraljevstvu će biti održan od 26. januara do 3. marta 2018. godine. Posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa raznolikom i bogatom kulturnom ponudom Srbije koja će biti predstavljena širom Ujedinjenog Kraljevstva. Kompletan program Meseca srpske kulture 2018. možete preuzeti ovdeSASTANAK SA HUMANITARNOM ORGANIZACIJOM „BLAZING TO SERBIA“

U subotu, 9. decembra 2017. godine, organizovan je susret otpravnika poslova a.i. Nataše Marić sa predsednikom humanitarne organizacije Blazing to Serbia Stivom Loganom i njegovim saradnicima.  


Opširnije...
KOMEMORACIJA POVODOM STOGODIŠNJICE SMRTI DR ELSI INGLIS ODRŽANA U KATEDRALI SENT DZAILS U EDINBURGU

U okviru obeležavanja stogodišnjice smrti dr Elsi Inglis, humaniste i borca za ženska prava koja je tokom Prvog svetskog rata osnivala bolnice i pružala pomoć ranjenicima u zemljama zahvaćenim ratom, a posebno u Srbiji, u Edinburgu je 29. novembra održana centralna komemoracija u katedrali Sent Džails.


Opširnije...
POSETA POTPREDSEDNIKA VLADE I MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA NEBOJŠE STEFANOVIĆA LONDONU

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović je, na poziv britanske strane, boravio u službenoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu 27. i 28. novembra 2017. godine. 


Opširnije...
MLADOM TENORU IZ SRBIJE NENADU ČIČI DODELjENA STIPENDIJA FONDACIJE IZ LONDONA

U organizaciji „Opera Awards“ fondacije 16. novembra održan je recital na kome su nastupili dobitnici stipendija koje ova fondacija dodeljuje za 2017. godinu. 


Opširnije...
IZLOŽBA „TITO U AFRICI“ MUZEJA JUGOSLAVIJE U MUZEJU PITT RIVERS

U oksfordskom muzeju Pitt Rivers 13. novembra 2017. godine je otvorena izložba „Tito u Africi“ Muzeja Jugoslavije.


Opširnije...
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU – POLAGANJE VENCA

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u subotu, 11. novembra 2017. godine u 11 časova, delegacija Ambasade Republike Srbije koju su činili otpravnik poslova a.i. Nataša Marić, 


Opširnije...
PREDSTAVLJANJE TURISTIČKIH POTENCIJALA SRBIJE NA ''WORLD TRAVEL MARKET'' 2017.

Turistička organizacija Srbije predstavila je turističku ponudu naše zemlje na sajmu turizma ''World Travel Market'' (WTM) 2017. koji je bio održan u Londonu od 6. do 8. novembra. 


Opširnije...
SASTANAK OTPRAVNIKA POSLOVA a.i. NATAŠE MARIĆ SA ČLANOVIMA PARLAMENTARNE DELEGACIJE GB IPU

Na sastanku kojem su prisustvovali poslanik Džon Vajtingdejl (Konzervativna partija), baronesa d’Suza (Krosbenčer), poslanik Devid Dru (Laburistička partija) i baronesa Barker, razmenjena su mišljenja 


Opširnije...
OBELEŽAVANJE 180 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA I REPUBLIKE SRBIJE

U Ministarstvu spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva (Foreign and Commonwealth Office - FCO) u utorak, 17. oktobra, održan je skup posvećen obeležavanju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. 


Opširnije...
LONDON FASHION WEEK – PROMOCIJA MLADE DIZAJNERKE NEVENE IVANOVIĆ

Tokom londonske nedelje mode, naša mlada dizajnerka Nevena Ivanović, sa svojim brendom NEO DESIGN, bila je učesnica Ones to Watch revije u okviru Fashion Scout programa gde je londonskoj publici predstavila kolekciju ATHENEO inspirisanu motivima iz knjige „Hazarski rečnik“, Milorada Pavića. Izabrana od strane vrhunskih internacionalnih stručnjaka, Nevena Ivanović je kao prva pobednica konkursa Fashion Scout SEE dobila priliku da svoje kreacije predstavi na londonskoj nedelji mode.POSETA PREDSTAVNIKA BOARD OF DEPUTIES OF BRITISH JEWS I ČLANOVA JEWS DIPLOMATIC CORPS, 11. SEPTEMBAR 2017. GODINE

 

Otpravnik poslova a.i. Nataša Marić primila je u Ambasadi Republike Srbije u Londonu predstavnike Board of Deputies of British Jews i članove Jews Diplomatic Corps koji se nalaze u poseti Londonu.

 KOMEMORACIJA POVODOM DANA SEĆANJA NA STRADALE I NESTALE SRBE U RATOVIMA 90-IH

U četvrtak, 3. avgusta 2017. godine, povodom Dana sećanja na sve stradale i nestale Srbe u ratovima 90-ih, u Ambasadi Republike Srbije u Londonu je održana komemoracija


Opširnije...
IZLOŽBA „HETEROTOPIJA“ U SRPSKOJ KUĆI U LONDONU

U „Srpskoj kući" u Londonu otvorena je, 1.jula 2017.g, izložba „Heterotopija" na kojoj su predstavljeni radovi mladih slikara iz Srbije.


Opširnije...
TRIBINA SA ŠEFOM PREDSTAVNIŠTVA NJUJORK TAJMSA U AMBASADI SRBIJE

Povodom predstojećih opštih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu, Ambasada Republike Srbije u Londonu je organizovala tribinu sa šefom Predstavništva Njujork Tajmsa u Londonu Stivenom Erlangerom na temu vanrednih izbora u Britaniji


Opširnije...
AMBASАDOR SRBIJE PRIMIO NAGRAĐENU UČENICU IZ BEOGRADA

Ambasador Ognjen Pribićević primio je  u ambasadi 8. maja 2017. godine Taru Stanković, učenicu osnovne škole Stari grad iz Beograda koja je osvojila prvu nagradu na međunarodnom konkursu Šekspirove fondacije u Stratfordu na Avonu.DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Ambasador Republike Srbije u Londonu, dr. Ognjen Pribićević i vojni izaslanik Republike Srbije u Londonu pukovnik Saša Perović su 9. maja 2017. godine na Dan pobede nad fašizmom položili su venac u čast postradalih u Drugom svetskom ratu.BRITANSKI INVESTITOR U ĆUPRIJI

Posle velikog uspeha koji je ostvarila povezivanjem  britanske kompanije Fleksitog  i  Jumka iz Vranja ambasada Srbije je pronašla novog investitora u Ujedinjenom Kraljevstvu. Od sredine prošle godine, ambasada Srbije je organizovala niz sastanaka sa menadžmentom kompanije International Water Solutions.


Opširnije...
IZLOŽBA NAIVNOG SLIKARSTVA U LONDONU

 

U Ambasadi Slovačke Republike u Londonu otvorena je izložba slika naivaca iz Kovačice. Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj predstavnika kulturnog i javnog života iz Londona, kao i predstavnika slovačke i srpske dijaspore u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Opširnije...
JAVNI MEĐUNARODNI OTVORENI DVOSTEPENI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENЈA ZA SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENSTKOM TRGU U BEOGRADU

Biografija

Konkurs za izradu idejnog rešenjaPREDAVANjE AMBASADORA PRIBIĆEVIĆA NA UNIVERZITETSKOM KOLEDžU U LONDONU

Ambasador Republike Srbije u Londonu dr Ognjen Pribićević održao je, 6.marta 2017. godine, predavanje o promenama u međunarodnim odnosima i njihovom uticaju na savremenu diplomatiju na Univerzitetskom koledžu u Londonu. 


Opširnije...
„DELA NE REČI: PRIČA O DR ELSI INGLIS“

Povodom stogodišnjice smrti dr Elsi Inglis u Nort Kencington biblioteci u Londonu održano je, 28.februara 2017, predavanje istaknute predstavnice naše dijaspore gospođe Zvezdane Popović pod naslovom „Dela ne reči: priča o dr Elsi Inglis“.


Opširnije...
PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE U UJEDINjENOM KRALjEVSTVU

Dan državnosti Republike Srbije svečano je proslavljen 15. februara u Ambasadi Srbije u Londonu.


Opširnije...
Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, Ambasada Republike Srbije u Londonu je, u saradnji sa udruženjem „Ognjena Marija Livanjska“, priredila, 27.januara 2017, izložbu  „Srbi Livanjskog polja – trajanje kroz vekove“ autora R.Pilipovića i profesora V.Đurića Mišine.


Opširnije...
PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA „SRBI NA KRFU-100 GODINA OD ALBANSKE GOLGOTE“

U Ambasadi Republike Srbije u Londonu održana je projekcija dokumentarnog filma „Srbi na Krfu – 100 godina od Albanske golgote“, 13.decembra 2016.


Opširnije...
Predstavljanje knjige D.Norisa “Haunted Serbia: Representations of History and War in the Literary Imagination” u Ambasadi Republike Srbije u Londonu, 25.11.2016.

U Ambasadi Republike Srbije u Londonu održano je, 25. novembra 2016, književno veče, na kojem je predstavljena knjiga “Haunted Serbia: Representations of History and War in the Literary Imagination” Dejvida Norisa, vanrednog profesora na Katedri za slavistiku Univerziteta u Notingemu.


Opširnije...
SEDMA MEDIJSKA KONFERENCIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU

Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu Udruženja novinara Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, biće održana 27. decembra u 11,00 časova u Pres centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihajlova 6, Beograd).


Opširnije...
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU – POLAGANJE VENCA

POVODOM DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU PREDSTAVNICI AMBASADE NA ČELU SA AMBASADOROM DR OGNJENOM PRIBIĆEVIĆEM POLOŽILI SU VENAC NA VOJNOM GROBLJU BRUKVUD.DIREKTOR KANCELARIJE ZA KOSOVO I METOHIJU MARKO ĐURIĆ U POSETI LONDONU

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić boravio je u Londonu od 25. do 27. oktobra 2016. godine.


Opširnije...
ZVANIČNA POSETA NJEGOVE SVETOSTI IRINEJA, SRPSKOG PATRIJARHA, UJEDINJENOM KRALJEVSTVU

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, sa delegacijom Srpske pravoslavne crkve, posetio je Ujedinjeno Kraljevstvo od 12. do 18. oktobra 2016. godine, na poziv Anglikanske crkve i arhiepiskopa kantenberijskog Džastina Velbija.


Opširnije...
Prijem povodom održavanja Investicione konferencije za region Centralne i Istočne Evrope u Londonu, 13-14. oktobra 2016.

U Ambasadi Republike Srbije u Londonu upriličen je, 12. oktobra 2016, prijem za učesnike investicione konferencije za region Centralne i Istočne Evrope u Londonu. 


Opširnije...
PREZENTACIJA PROJEKTA „BEOGRAD NA VODI“ U LONDONU

Master plan „Belgrade Waterfront” izložen je u londonskoj robnoj kući Harrods, Knightsbridge, čiju je maketu od kraja jula do danas videlo više od dvesta hiljada posetilaca. 


Opširnije...
SUSRET PREDSEDNIKA VLADE ALEKSANDRA VUČIĆA SA BRITANSKIM DRŽAVNIM SEKRETAROM ZA SPOLjNE POSLOVE I KOMONVELT BORISOM DžONSONOM, NjUJORK, 21. SEPTEMBAR 2016. GODINE

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Borisom Džonsonom, sa kojim je, u izrazito prijateljskoj i srdačnoj atmosferi, razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i podršci koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža Srbiji na evropskom putu.


Opširnije...
Učešće srpskih kreatora i dizajnera na Londonskoj nedelji mode

Na Londonskoj nedelji mode, održanoj od 16. do 20. septembra 2016. godine, realizovano je nekoliko revija srpskih autora i prezentovani su mnogobrojni radovi naših modnih dizajnera. 


Opširnije...
UMETNIČKA IZLOŽBA U AMBASADI SRBIJE
 
U Ambasadi je u petak 22. jula održana izložba pod nazivom „Melting Pot“.

Opširnije...
UKUS SRBIJE

U organizaciji Britansko-srpske privredne komore, u petak 22. jula 2016, održana je, u Ambasadi Republike Srbije u Londonu, promocija srpskih proizvoda i vina.


Opširnije...
PROSLAVA VIDOVDANA U LONDONU

U Parlamentu UK obeležena je, 28.juna 2016, stogodišnjica proslave Vidovdana u Velikoj Britaniji 1916. Događaj pod naslovom „Vidovdan 2016: Commemoration of the Centenary of “Kossovo Day" 1916 in Britain” organizovan u saradnji Ambasade Republike Srbije u Londonu i udruženja „Srpski savet u Velikoj Britaniji“.


Opširnije...
PRIJEM U AMBASADI POVODOM UČEŠĆA BALETSKE ŠKOLE “ASD” IZ BEOGRADA NA PROSLAVI 90. ROĐENDANA KRALJICE ELIZABETE II

“Članice baletske škole “ASD” iz Beograda nastupale su pred kraljevskom porodicom u samoj završnici proslave 90. rođendana kraljice Elizabete II, u okviru Pokroviteljskog ručka, 12. juna 2016, kao jedini učesnici van Velike Britanije. 


Opširnije...
"KULTURNA DEMOKRATIJA I DIPLOMATIJA", DEBATA U BRITANSKOM PARLAMENTU
 
U britanskom Parlamentu je 8. juna 2016. godine održana debata o kulturnoj demokratiji i diplomatiji.u organizaciji nevladine organizacije Pro Art.

Opširnije...
OBELEŽAVANJE STOGODIŠNJICE DOLASKA 27 DEČAKA IZ SRBIJE U ŠKOTSKU

U Edinburgu je na proslavi dana škole Džordž Heriot svečano obeležena i stogodišnjica dolaska 27 dečaka iz Srbije.  Svečanosti je prisustvovalo nekoliko stotina učenika, njihovih roditelja, predstavnika lokalne zajednice, crkve i dvadesetak potomaka srpskih đaka kao i ambasadori UK u Beogradu i  Srbije u UK. 


Opširnije...
TEKST U TAJMSU O VEZAMA IZMEĐU SRBA I ŠKOTA USPOSTAVLJENIM TOKOM PRVOG SVETSKOG RATA

OvdeNAJBOLJA SRPSKA TENISERKA ANA IVANOVIĆ U POSETI AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU


Opširnije...
GOVOR NJEGOVOG KRALJEVSKOG VISOČANSTVA PRINCA OD VELSA U NARODNOJ SKUPŠTINI, BEOGRAD

OvdePOSETA PRINCA OD VELSA I VOJVOTKINJE OD KORNVOLA REPUBLICI SRBIJI

Njihova kraljevska visočanstva princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru balkanske turneje boravili u dvodnevnoj poseti Republici Srbiji 16. i 17. marta 2016. godine.


Opširnije...
INVESTICIONI SAMIT ZA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA U ORGANIZACIJI EBRD, LONDON, 22.FEBRUARA 2016.

„Delegacija Republike Srbije predvođena predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem učestvovala je na Investicionom samitu EBRD za Zapadni Balkan i Hrvatsku, koji je održan u Londonu, 22.februara 2016. Skup je otvorio  predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, ukazavši u svom govoru prisutnim investitorima na potencijale regiona, koji je ocenio kao trenutno najbolje mesto za ulaganja na svetu. U ime zemlje domaćina prisutnima se obratio lord Fransis Mod, državni ministar za trgovinu i investicije, iskazavši snažnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana.


Opširnije...
PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU


Opširnije...
GOSTOVANJE LUIZ MILER U AMBASADI

Luiz Miler, autor knjige „Naš brat – život kapetana Flore Sends”, održala je u Ambasadi 11.februara 2016. godine predavanje o srpskim Heriotima, dečacima koji su posle povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu bili prihvaćeni u školi „Džordž Heriot” u Edinburgu.


Opširnije...
UČEŠĆE PREDSEDNIKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA NA KONFERENCIJI „PODRŠKA SIRIJI I REGIONU”, LONDON, 4. FEBRUAR 2016. GODINE

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić učestvovao je na donatorskoj konferenciji „Podrška Siriji i regionu” kojom su predsedavali britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Norveške Erna Solberg, kuvajtski emir Sabah al Ahmad al Sabah, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.
Srbija će za Siriju izdvojiti donaciju u iznosu od 500,000 evra za 2016. godinu.


Opširnije...
PREDSEDNIK VLADE VUČIĆ U EMISIJI NEWSNIGHT NA BBC

BBC IntervjuSARADNJA IZMEDJU JUMKA I BRITANSKE KOMPANIJE FLEKSITOG U IZNOSU OD 1,5 MILIONA FUNTI

Od kraja prošle godine Jumko je počeo da proizvodi jakne za rad u ekstremno hladnim uslovima za britansku kompaniju Fleksitog. Počev od januara 2016. godine, Jumko bi trebalo da isporucuje 10.000 jakni mesečno ovoj britanskoj kompaniji. Ambasada Republike Srbije u UK je pronašla ovu britansku firmu i povezala je sa Jumkom.

Direktor Jumka Goran Djordjević je poslao pismo zahvalnosti ambasadi RS u UK, a u intervjuu nedeljniku NIN od 24. decembra 2015. godine je rekao:” Sklopili smo ugovor i radnimo za finsku i poljsku vojsku, a zahvaljujući angažovanju ambasadora Ognjena Pribićevića radimo za englesko tržište. Krenuli smo skromno, a za iduću godinu potpisali smo ugovor za izvoz u Englesku vredan million i po funti. Naša ambasada u Londonu je školski primer kako sve ambasade u svetu treba da se bore za interese domaćih proizvodjača. Prošlog meseca smo povećali platu za šest posto, a ovog meseca ćemo je povećati za oko pet posto.”

 

 Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u Ambasadi Republike Srbije u Londonu održana je, 27.januara 2016, izložba „Prebilovci“ koja svedoči o zločinu ustaša 1941.godine kada je ubijeno 850 od ukupno 1.000 žitelja tog srpskog sela u Hercegovini. Prisutnima su se, pored ambasadora Ognjena Pribićevića, obratili predsednik udruženja „Jadovno 1941“Dušan Bastašić, u svojstvu autora izložbe, istoričar Nemanja Dević, kao i potomak preživelih žrtava zločina u Prebilovcima gospodin Aco Dragićević. Izložbu je organizaciono podržao Bord  britanskih Jevreja, u ime kojeg se prisutnima obratio oficir za međunarodnu saradnju D.Volš.


Opširnije...
Vesti
Službena poseta ambasadorke Joksimović Dablinu
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU – POLAGANJE VENCA
Promocija srpskih vina u Ambasadi u Londonu
PREDSTAVLJANJE TURISTIČKE PONUDE REPUBLIKE SRBIJE NA MEĐUNARODNOJ TURISTIČKOJ BERZI U LONDONU
Predavanje ambasadorke Joksimović na Oksford Univerzitetu
Sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte i EU
Selaković na ministarskom sastanku učesnica "Berlinskog procesa"
Govor ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića na sednici SB UN povodom izveštaja o radu UNMIK
Selaković: Intenzivna diplomatska aktivnost u Njujorku, afirmisali smo našu politiku
Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Premijerka na sahrani kraljice Elizabete Druge u Londonu
Selaković primio delegaciju ambasadora zemalja Kvinte i Norveške pri NATO
Koncert na klasičnoj gitari mladog umetnika Davida Štrbca
Selaković čestitao novom šefu diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva
Srbija se zalaže za intenziviranje srpsko-britanske saradnje
Selaković i Pič o nizu regionalnih i geopolitičkih tema
POSETA SPECIJALNOG IZASLANIKA BRITANSKOG PREMIJERA ZA ZAPADNI BALKAN, SER STJUARTA PIČA AMBASADI SRBIJE U LONDONU
Telefonski razgovor sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan
Dablin: Ambasadorka Joksimović sa najvišim zvaničnicima Irske
Dablin: Ambasadorka Joksimović na sastanku Irsko-srpske privredne komore
PREDSEDNIK VUČIĆ NA GODIŠNJEM SASTANKU SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA
SELAKOVIĆ: SRBIJA ĆE SE SVIM DIPLOMATSKIM I POLITIČKIM SREDSTVIMA BORITI PROTIV ZAHTEVA TZV. KOSOVA U SE
SELAKOVIĆ: ZAHTEV TZV. KOSOVA ZA ČLANSTVO U SE U SUPROTNOSTI SA PRAVILIMA I NORMAMA OVE ORGANIZACIJE
SELAKOVIĆ: SRBIJA AKTIVNO UKLjUČENA U SUZBIJANjE TERORIZMA, RADIKALIZMA I EKSTREMIZMA
AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU OBELEŽILA DAN POBEDE
OBAVEŠTENЈE O NERADNIM DANIMA AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU
SASTANAK AMBASADORKE ALEKSANDRE JOKSIMOVIĆ SA ENDRJUOM MIČELOM, GENERALNIM DIREKTOROM ZA IZVOZ I TRGOVINU UK U MINISTARSTVU ZA MEĐUNARODNU TRGOVINU
POSETA POLAZNIKA KRALJEVSKOG KOLEDŽA ZA ODBRAMBENE STUDIJE AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU
LONDON: AMBASADORKI JOKSIMOVIĆ URUČENA NAGRADA „VITEZ ČASTI“ ZA IZUZETNOST U DIPLOMATIJI
ODLUKE O SUFINANSIRANЈU PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANЈU I JAČANЈU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
PRIJEM POVODOM NASTUPA SRBIJE NA MEĐUNARODNOM SAJMU HRANE I PIĆA U LONDONU
PREDSTAVLJANjE PRVOKLASNIH PREHRAMBENIH PROIZVODA REPUBLIKE SRBIJE NA MEĐUNARODNOM SAJMU HRANE I PIĆA U LONDONU
VIDEO SNIMAK REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE KOJI SE ODNOSI NA GLASANJE U INOSTRANSTVU
PREDSEDNIK VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREMIJEROM UK BORISOM DŽONSONOM
SARADNJA SA UK U OBLASTI ENERGETIKE I NA SPROVOĐENJU ZELENE AGENDE
SASTANAK SA DRŽAVNIM MINISTROM U VLADI UJEDINJENOG KRALJEVSTVA
ODLUKE O RASPISIVANЈU KONKURSA ZA SUFINANSIRANЈE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANЈU I JAČANЈU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
VUČIĆ: SLAVEĆI SRETENJE ŠALJEMO PORUKU DA ŽELIMO SLOBODNU, JAKU I MODERNU SRBIJU
PRIJEM U AMBASADI RS LONDON POVODOM DANA DRŽAVNOSTI
DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE 2022.
ČLANSTVO U EU I STABILAN REGION PRIORITETI SRBIJE
SASTANAK SA SPECIJALNIM IZASLANIKOM UJEDINJENOG KRALJEVSTVA ZA ZAPADNI BALKAN
BEOGRAD DOBIJA CENTAR ZA ČETVRTU INDUSTRIJSKU REVOLUCIJU
POSETA PREDSTAVNIKA AMBASADE SEVERNOJ IRSKOJ
SRBIJA UČINILA VELIKE POMAKE U OBLASTI VLADAVINE PRAVA
Selaković u Londonu: Dobra prilika za zastupanje stavova Srbije i afirmaciju inicijative „Otvoreni Balkan”
REFERENDUM: GLASANJE U INOSTRANSTVU
AMBASADA U LONDONU UGOSTILA STUDENTE IZ SRBIJE KOJI SE ŠKOLUJU NA UNIVERZITETIMA U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU
POSETA STUDENATA SLAVISTIKE I STUDIJA JIE NA UNIVERSITY COLLEGE LONDON (UCL) AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU
RADNA POSETA AMBASADORKE JOKSIMOVIĆ IZBORNOJ JEDINICI KLITORPS NA SEVERU ENGLESKE
ODLUKA O DODELI NACIONALNIH PRIZNANJA ZA IZUZETAN DOPRINOS, REZULTATE I ZASLUGE U OBLASTI OSTVARIVANJA SARADNJE I JAČANJA VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
VAŽNA ULOGA UNESKA ZA OČUVANJE SRPSKE BAŠTINE NA KOSMETU
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU – POLAGANJE VENCA
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA KONFERENCIJI UJEDINJENIH NACIJA O KLIMATSKIM PROMENAMA COP26 ODRŽANOJ U GLAZGOVU
SASTANAK PREDSEDNIKA SRBIJE SA AMBASADORKOM UJEDINJENOG KRALJEVSTVA
Govor ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na sednici SBUN posvećenoj radu UNMIK-a
Sastanak na visokom nivou posvećen obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja
SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA SA AMBASADORIMA ZEMALJA KVINTE
TELEFONSKI RAZGOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA SA GENERALNIM SEKRETAROM NATO
SELAKOVIĆ U NJUJORKU SA 28 ŠEFOVA DIPLOMATIJE O EKONOMSKIM USPESIMA SRBIJE I SITUACIJI NA KIM
PRIŠTINA OZBILJNO UGROZILA MIR I REGIONALNU STABILNOST
PREDSEDNICA VLADE BRNABIĆ NA GLOBALNOM KOVID-19 SAMITU U ORGANIZACIJI BELE KUĆE
ODLAZAK ISTINSKOG PRIJATELJA
OBELEŽAVANJE DANA SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE
BRITANSKI MEDIJI O BOJSIJEVOJ LJUBAVI PREMA SRBIJI
PREDSEDNIK VUČIĆ PRIMIO AKREDITIVNA PISMA AMBASADORA KOJI POKRIVAJU SRBIJU NA NEREZIDENCIJALNOJ OSNOVI
OBELEŽAVANjE DANA SEĆANjA NA SVE STRADALE I PROGNANE SRBE U ORUŽANOJ AKCIJI „OLUJA“
PREDSEDNIK VUČIĆ: ODLUČILI SMO - NAŠ CILj JE EU, ALI JE KINA VAŽAN PARTNER
SRBIJA OSTVARILA VELIKI USPEH U OBLASTI DIGITALIZACIJE
SRBIJA SNAŽNO PODRŽAVA BERLINSKI PROCES
POSETA ĐAKA SRPSKE DOPUNSKE ŠKOLE AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU
Ministar Selaković sa budućim izaslanicima odbrane Republike Srbije
Prijem povodom potpisivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva
SASTANAK SA MINISTROM ODBRANE UJEDINJENOG KRALJEVSTVA
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA
RADNA POSETA MINISTRA FINANSIJA REPUBLIKE SRBIJE SINIŠE MALOG LONDONU
GOVOR AMBASADORKE ALEKSANDRE JOKSIMOVIĆ POVODOM OBELEŽAVANjA POČETKA RADA IRSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE
POČETAK RADA IRSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE
ON-LINE APLIKACIJA ZA IZDAVANJE VIZA D-ZA ZAPOŠLЈAVANJE
POČETAK PRIVREMENE PRIMENE SPORAZUMA O PARTNERSTVU, TRGOVINI I SARADNJI IZMEĐU RS I UK
MINISTAR SELAKOVIĆ PREDSTAVIO NOVU USLUGU „E-KONZULAT
AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU OBELEŽILA DAN POBEDE
DAN VOJSKE SRBIJE
PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO PUTEM VIDEO LINKA SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE MMF
SASTANAK SA REGIONALNIM DIREKTOROM SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA EVROPU
TATJANA MATIĆ I ŠAN MEKLAUD POTPISALE SPORAZUM O PARTNERSTVU, TRGOVINI I SARADNjI SRBIJE I UJEDINjENOG KRALjEVSTVA
SZO OCENILA IMPRESIVNIM PROCES IMUNIZACIJE U SRBIJI
SELAKOVIĆ: PRIŠTINA ISTRAJAVA U KAMPANjI MRŽNjE PREMA SRPSKOM NARODU
SELAKOVIĆ: POLITIČKI EKSTREMIZAM ALBANACA NA KIM SVE JAČI
TELEGRAM SAUČEŠĆA POVODOM SMRTI PRINCA FILIPA, VOJVODE OD EDINBURGA
SRBIJA ZAINTERESOVANA ZA POVEĆANJE INVESTICIJA IZ UK
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA 17. MART 2004. GODINE - POGROM NA KOSOVU I METOHIJI
REPUBLIKA SRBIJA U MESECU FRANKOFONIJE
SELAKOVIĆ: BORBA PROTIV SVIH OBLIKA KRIMINALA PRIORITET VLADE SRBIJE
UČEŠĆE AMBASADORKE JOKSIMOVIĆ NA OBELEŽAVANjU MEĐUNARODNOG DANA MATERNjEG JEZIKA
VAKCINA „ASTRAZENEKA“ STIGLA U SRBIJU
MITROPOLIT ZAGREBAČKO-LjUBLjANSKI PORFIRIJE IZABRAN ZA PATRIJARHA SRPSKOG
VIRTUELNI ŠKOLSKI HOR OTPEVAO HIMNU BOŽE PRAVDE
DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE – NERADNI DAN
MESEC SRPSKE KULTURE U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU 2021
JAČATI I UNAPREDITI SARADNjU SRBIJE I IRSKE
VUČIĆ: SRBIJA SPREMNA ZA DIJALOG O KIM, ALI NEĆE BITI PONIŽAVANA
PORTRET ČEDOMILjA MIJATOVIĆA U VLASNIŠTVU REPUBLIKE SRBIJE (u ambasadi RS u Londonu)
SELAKOVIĆ I GUJON ČESTITALI SAVINDAN
SELAKOVIĆ ZA POLITIKU: GODINA PODMLAĐIVANjA SRPSKE DIPLOMATIJE
REFORME U OBLASTI VLADAVINE PRAVA U FOKUSU VLADE SRBIJE
VUČIĆ: SRBIJA PO RASTU PRVA U EVROPI
SVAKI SRBIN U DIJASPORI POTENCIJALNI LOBISTA
SELAKOVIĆ: OVE GODINE NOVI AMBASADORI, ALI CILjEVI ISTI
VUČIĆ: SRBIJA OSTAJE NA KURSU POBEDNIČKE POLITIKE STABILNOSTI
PREDSEDNICA VLADE SRBIJE PRVA EVROPSKA PREMIJERKA KOJA JE PRIMILA ANTIKOVID VAKCINU
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
REŽIM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU POČEV OD 20. DECEMBRA 2020. GODINE
FORMIRANA NOVA SVEPARTIJSKA PARLAMENTARNA GRUPA PRIJATELjSTVA SA SRBIJOM
VUČIĆ: SRBIJA RADI NA ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI UZ OBNOVLjIVE IZVORE ENERGIJE
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA
RAZGOVOR AMBASADORKE JOKSIMOVIĆ SA MINISTROM ZA MEĐUNARODNU TRGOVINU DžAJAVARDENOM
SASTANAK SA AMBASADORIMA ZEMALjA ČLANICA EU AKREDITOVANIH U SRBIJI I ŠEFOM DELEGACIJE EU
MINISTARKA MORTON U POSETI BEOGRADU: SRBIJA I UJEDINjENO KRALjEVSTVO NASTAVLjAJU DA GRADE STRATEŠKE ODNOSE
KNJIGA ŽALOSTI
AMBASADORKA ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆ POLOŽILA VENAC POVODOM DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU
AKTUELNI REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANJA U REPUBLIKU SRBIJU
PRIMENA ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE O PRESTANKU VAŽENJA ODLUKE O ZATVARANJU SVIH GRANIČNIH PRELAZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU
KLAVIR U ČETIRI RUKE NA RELACIJI BEOGRAD-LONDON: DVE AMBASADORKE PRIREDILE VIRTUELNI KONCERT
DIGITALNI SADRŽAJI USTANOVA KULTURE NA STRANIM JEZICIMA - 2020.
VAŽNO OBAVEŠTENJE!
PROMOCIJA ENGLESKOG PREVODA ROMANA O LONDONU MILOŠA CRNJANSKOG
BILATERALNE KONSULTACIJE U OBLASTI BEZBEDNOSNE I ODBRAMBENE POLITIKE IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINJENOG KRALJEVSTVA VB I SI
„NA KAFI SA...“ VUKAŠINOM STOJKOVIM, OSNIVAČEM TESLA NEJŠN PROJEKTA IZ BEOGRADA U АMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U VELIKOJ BRITANIJI
PRIJEM U AMBASADI RS LONDON POVODOM DANA DRŽAVNOSTI
KNjIŽEVNO VEČE U SKLOPU SRPSKOG MESECA KULTURE U UK
UČEŠĆE AMBASADORA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU ALEKSANDRE JOKSIMOVIĆ U OKRUGLOM STOLU GORNJEG DOMA PARLAMENTA UK NA TEMU BILATERALNIH EKONOMSKIH ODNOSA UK SA ZEMLJAMA EVROAZIJE
POSETA PREDSTAVNIKA AMBASADE VELSU
AMBASADORKA ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆ PREDALA AKREDITIVE PREDSEDNIKU IRSKE MAJKLU D. HIGINSU
PROMOCIJA KNJIGE O UMETNICI OLGI JEVRIĆ
AMBASADORKA ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆ POLOŽILA VENAC POVODOM DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU
PREDSTAVLJANjE TURISTIČKE PONUDE REPUBLIKE SRBIJE NA MEĐUNARODNOJ TURISTIČKOJ BERZI U LONDONU
POSETA PREDSTAVNIKA AMBASADE ŠKOTSKOJ
KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESKA
ODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA
SVESRPSKI DEČIJI SABOR 2019
IZLOŽBA RADOVA OLGE JEVRIĆ U LONDONU
PREDSEDNICA VLADE REPUBLIKE SRBIJE ANA BRNABIĆ U DVODNEVNOJ RADNOJ POSETI LONDONU
PANEL DISKUSIJA U ORGANIZACIJI THIN-TENKA-a HENRI JACKSON SOCIETY – „ZAPADNI BALKAN GEOPOLITIČKI INTERESI I ORIJENTACIJE“
PRIJEM I PREZENTACIJA GRADA NOVOG SADA KAO OMLADINSKE PRESTONICE EVROPE ODRŽAN U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU
POSETA PREDSTAVNIKA AMBASADE RS U LONDONU KOVENTRI-JU
AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU OBELEŽILA DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM
AMBASADORKA RS U LONDONU ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆ PREDALA AKREDITIVE NJENOM KRALJEVSKOM VELIČANSTVU BRITANSKOJ KRALJICI ELIZABETI DRUGOJ.
SKUPŠTINA SRPSKO-BRITANSKOG MEDICINSKOG UDRUŽENJA U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE
VEČE SA RIALDOM ŠEBEK
RAZGOVOR SA PREDSTAVNICIMA PLATFORME SERBIAN ENTERPRENEURS I IMPACT HUB-a
KONCERT NA KLASIČNOJ GITARI MLADOG UMETNIKA DAVIDA ŠTRBCA
HUMANITARANA VEČERA ZA OPREMANJE DEČIJIH BOLNICA U SRBIJI
PRIJEM U AMBASADI RS U LONDONU POVODOM DANA DRŽAVNOSTI
ZVANIČNA POSETA POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE I MINISTARKE GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE, PROF. DR ZORANE MIHAJLOVIĆ LONDONU
PROJEKCIJA FILMA POSVEĆENOG ADMIRALU ERNESTU TRUBRIDŽU U AMBASADI RS U LONDONU
KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA KULTURNIH DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI
AMBASADORKA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU U DRUŠTVU GRADONAČELNIKA I MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA UK
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU – POLAGANJE VENCA
KNЈIŽEVNO VEČE U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU - PREDSTAVLЈANЈE KNЈIGE „SVETAC I GREŠNIK“, AUTORA PROFESORA DR PREDRAGA SLIJEPČEVIĆA
UČEŠĆE PREDSEDNICE VLADE REPUBLIKE SRBIJE ANE BRNABIĆ NA KONFERENCIJI U OKSFORDU
SUSRET POSLANIKA ENDRJUA BRIDŽENA SA PREDSTAVNICIMA SRPSKE DIJASPORE
KOKTEL POVODOM PROMOCIJE NOVOG ARTEM MAGAZINA I PREDSTAVLJANJA NOVOIZABRANOG ODBORA SRPSKOG DRUŠTVA
POSETA DELEGACIJE PRAVOSLAVNOG BOGOSLOVSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU AMBASADI SRBIJE U LONDONU
KONFERENCIJA „TEOLOZI IZBEGLICE U OKSFORDU“ U TEOLOŠKOM DOMU „PJUSI“ U OKSFORDU
OKRUGLI STO POSVEĆEN SAMITU ZAPADNOG BALKANA ODRŽAN U BRITANSKOM PARLAMENTU
SAMIT BERLINSKOG PROCESA U LONDONU
SASTANAK MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA DRŽAVA UČESNICA BERLINSKOG PROCESA U LONDONU
SASTANAK MINISTARA UNUTRAŠNJIH POSLOVA UČESNICA BERLINSKOG PROCESA U LONDONU
KOKTEL U AMBASADI POVODOM UČEŠĆA ASOCIJACIJE IZVOZNIKA JABUKA IZ SRBIJE NA SAJMU POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA U LONDONU
PROSLAVA KRSNE SLAVE HUMANITARNE ORGANIZACIJE KOLO SRPSKIH SESTARA „KOSOVKA DEVOJKA“
SASTANAK OTPRAVNIKA POSLOVA NATAŠE MARIĆ SA POSLANIKOM ENDRJUOM BRIDŽENOM
UČEŠĆE SRBIJE NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU U JAVNOM GOVORNIŠTVU U LONDONU
SASTANAK OTPRAVNIKA POSLOVA a.i. NATAŠE MARIĆ SA POSLANIKOM DR DEJVIDOM DRUOM
OBELEŽAVANJE 150 GODINA PRESS ASSOCIATION
PROSLAVA SEDMOGODIŠNJICE PEXIM FONDACIJE NA TRINITI KOLEDŽU U KEMBRIDŽU
BRIFING POVODOM FIN TECH KONFERENCIJE “xCEEd2018”
POLAGANJE VENCA POVODOM DANA POBEDE U DRUGOM SVETSKOM RATU
ŠESTI FORUM AMBASADORA IZ JIE U ORGANIZACIJI SENT ENTONIS KOLEDŽA U OKSFORDU
UTICAJ NADREALIZMA NA MODNE KREACIJE TOG VREMENA - STVARALAŠTVO MILENE PAVLOVIĆ BARILI
KNJIŽEVNO VEČE SA PISCEM VLADISLAVOM BAJACOM, DIREKTOROM GEOPOETIKE
NAGRADA IZDAVAČKOJ KUĆI GEOPOETIKA NA 47. LONDONSKOM SAJMU KNJIGA
SKUPŠTINA SRPSKO-BRITANSKOG MEDICINSKOG UDRUŽENJA U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE
PREZENTACIJA EKONOMSKIH POTENCIJALA SRBIJE U AMBASADI
GUVERNER NARODNE BANKE REPUBLIKE SRBIJE GOSPOĐA JORGOVANKA TABAKOVIĆ UČESTVOVALA JE NA KONFERENCIJI POSVEĆENOJ ULOZI ŽENA I ZNAČAJU RODNE RAVNOPRAVNOSTI
SRPSKA ATLETIČARKA IVANA ŠPANOVIĆ JE OSVOJILA PRVO MESTO NA SVETSKOM PRVENSTVU U BIRMINGEMU
BRIFING ZA POLAZNIKE VISOKIH STUDIJA BEZBEDNOSTI I ODBRANE U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE
PRIJEM U DAUNING STRITU POVODOM INVESTICIONOG SAMITA ZAPADNOG BALKANA
INVESTICIONI SAMIT ZAPADNOG BALKANA U ORGANIZACIJI EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ (EBRD) U LONDONU
VEČE JERMENSKE, SRPSKE I BUGARSKE KLASIČNE MUZIKE U CRKVI SENT DŽEJMSIS PIKADILI
MODNA REVIJA KREATORKE ROKSANDE ILINČIĆ U LONDONU
OTVORENI DAN CRKVE SVETOG KNEZA LAZARA U BIRMINGEMU
KONCERT HARFISTA BEOGRADSKE MUZIČKE ŠKOLE „MOKRANJAC“
KNJIŽEVNO VEČE SA SRPSKOM SPISATELJICOM GOSPOĐOM MAJOM HERMAN SEKULIĆ
PROSLAVA SVETOG SAVE U LESTERU
PREDSTAVLJANJE TURISTIČKIH POTENCIJALA SRBIJE NA “THE DESTINATIONS HOLIDAY AND TRAVEL SHOW" 2018
OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
PREDAVANJE EPISKOPA PAKRAČKO-SLAVONSKOG JOVANA NA TEMU JASENOVCA I STRADANJA U ISTOČNOJ EVROPI TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA NA LSE
MESEC SRPSKE KULTURE U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU
SASTANAK SA HUMANITARNOM ORGANIZACIJOM „BLAZING TO SERBIA“
KOMEMORACIJA POVODOM STOGODIŠNJICE SMRTI DR ELSI INGLIS ODRŽANA U KATEDRALI SENT DZAILS U EDINBURGU
POSETA POTPREDSEDNIKA VLADE I MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA NEBOJŠE STEFANOVIĆA LONDONU
MLADOM TENORU IZ SRBIJE NENADU ČIČI DODELjENA STIPENDIJA FONDACIJE IZ LONDONA
IZLOŽBA „TITO U AFRICI“ MUZEJA JUGOSLAVIJE U MUZEJU PITT RIVERS
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU – POLAGANJE VENCA
PREDSTAVLJANJE TURISTIČKIH POTENCIJALA SRBIJE NA ''WORLD TRAVEL MARKET'' 2017.
SASTANAK OTPRAVNIKA POSLOVA a.i. NATAŠE MARIĆ SA ČLANOVIMA PARLAMENTARNE DELEGACIJE GB IPU
OBELEŽAVANJE 180 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA I REPUBLIKE SRBIJE
LONDON FASHION WEEK – PROMOCIJA MLADE DIZAJNERKE NEVENE IVANOVIĆ
POSETA PREDSTAVNIKA BOARD OF DEPUTIES OF BRITISH JEWS I ČLANOVA JEWS DIPLOMATIC CORPS, 11. SEPTEMBAR 2017. GODINE
KOMEMORACIJA POVODOM DANA SEĆANJA NA STRADALE I NESTALE SRBE U RATOVIMA 90-IH
IZLOŽBA „HETEROTOPIJA“ U SRPSKOJ KUĆI U LONDONU
TRIBINA SA ŠEFOM PREDSTAVNIŠTVA NJUJORK TAJMSA U AMBASADI SRBIJE
AMBASАDOR SRBIJE PRIMIO NAGRAĐENU UČENICU IZ BEOGRADA
DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM
BRITANSKI INVESTITOR U ĆUPRIJI
IZLOŽBA NAIVNOG SLIKARSTVA U LONDONU
JAVNI MEĐUNARODNI OTVORENI DVOSTEPENI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENЈA ZA SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENSTKOM TRGU U BEOGRADU
PREDAVANjE AMBASADORA PRIBIĆEVIĆA NA UNIVERZITETSKOM KOLEDžU U LONDONU
„DELA NE REČI: PRIČA O DR ELSI INGLIS“
PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE U UJEDINjENOM KRALjEVSTVU
Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta
PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA „SRBI NA KRFU-100 GODINA OD ALBANSKE GOLGOTE“
Predstavljanje knjige D.Norisa “Haunted Serbia: Representations of History and War in the Literary Imagination” u Ambasadi Republike Srbije u Londonu, 25.11.2016.
SEDMA MEDIJSKA KONFERENCIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU – POLAGANJE VENCA
DIREKTOR KANCELARIJE ZA KOSOVO I METOHIJU MARKO ĐURIĆ U POSETI LONDONU
ZVANIČNA POSETA NJEGOVE SVETOSTI IRINEJA, SRPSKOG PATRIJARHA, UJEDINJENOM KRALJEVSTVU
Prijem povodom održavanja Investicione konferencije za region Centralne i Istočne Evrope u Londonu, 13-14. oktobra 2016.
PREZENTACIJA PROJEKTA „BEOGRAD NA VODI“ U LONDONU
SUSRET PREDSEDNIKA VLADE ALEKSANDRA VUČIĆA SA BRITANSKIM DRŽAVNIM SEKRETAROM ZA SPOLjNE POSLOVE I KOMONVELT BORISOM DžONSONOM, NjUJORK, 21. SEPTEMBAR 2016. GODINE
Učešće srpskih kreatora i dizajnera na Londonskoj nedelji mode
UMETNIČKA IZLOŽBA U AMBASADI SRBIJE
UKUS SRBIJE
PROSLAVA VIDOVDANA U LONDONU
PRIJEM U AMBASADI POVODOM UČEŠĆA BALETSKE ŠKOLE “ASD” IZ BEOGRADA NA PROSLAVI 90. ROĐENDANA KRALJICE ELIZABETE II
"KULTURNA DEMOKRATIJA I DIPLOMATIJA", DEBATA U BRITANSKOM PARLAMENTU
OBELEŽAVANJE STOGODIŠNJICE DOLASKA 27 DEČAKA IZ SRBIJE U ŠKOTSKU
TEKST U TAJMSU O VEZAMA IZMEĐU SRBA I ŠKOTA USPOSTAVLJENIM TOKOM PRVOG SVETSKOG RATA
NAJBOLJA SRPSKA TENISERKA ANA IVANOVIĆ U POSETI AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU
GOVOR NJEGOVOG KRALJEVSKOG VISOČANSTVA PRINCA OD VELSA U NARODNOJ SKUPŠTINI, BEOGRAD
POSETA PRINCA OD VELSA I VOJVOTKINJE OD KORNVOLA REPUBLICI SRBIJI
INVESTICIONI SAMIT ZA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA U ORGANIZACIJI EBRD, LONDON, 22.FEBRUARA 2016.
PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU
GOSTOVANJE LUIZ MILER U AMBASADI
UČEŠĆE PREDSEDNIKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA NA KONFERENCIJI „PODRŠKA SIRIJI I REGIONU”, LONDON, 4. FEBRUAR 2016. GODINE
PREDSEDNIK VLADE VUČIĆ U EMISIJI NEWSNIGHT NA BBC
SARADNJA IZMEDJU JUMKA I BRITANSKE KOMPANIJE FLEKSITOG U IZNOSU OD 1,5 MILIONA FUNTI
Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta
Arhiva vesti